Έρευνα: Η Τεχνολογία προσπέρασε τον Τουρισμό

Τι καταδεικνύει έρευνα του Οργανισμού IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της TechIsland

Ο τομέας της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει το νέο βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και να προσφέρει ποιοτικές ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στους νέους του τόπου μας. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε ο Οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™ για λογαριασμό του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού TechIsland τον περασμένο Οκτώβριο. 

>>> Δείτε ΕΔΩ την έρευνα αναλυτικά <<<

Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων των πολιτών αναφορικά με τον αντίκτυπο του τομέα στην οικονομία του τόπου συγκριτικά με άλλους τομείς, την προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε τεχνολογικό κόμβο και τις επιδράσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία και στους νέους του τόπου μας. Παράλληλα, η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο κατανόησης της αντίληψης των πολιτών όσον αφορά τον τομέα και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για την ενίσχυση του τομέα της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας. 

 

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν αφενός την οικονομία ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα, και αφετέρου το γεγονός ότι οι πολίτες συμμερίζονται την ανάγκη για απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας καθώς και την ανάγκη για διεύρυνση των τομέων επί των οποίων στηρίζεται το οικονομικό\μοντέλο της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της εκπαίδευσης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των εκτιμήσεων των πολιτών, και ξεπερνούν, για πρώτη φορά ίσως, παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αγορά ακινήτων.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για τις διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και για το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου, ενώ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του πλαισίου κινήτρων για προσέλκυση αυτών στην Κύπρο.

Επένδυση σε νέους τομείς και απεξάρτηση από τους παραδοσιακούς τομείς και οικονομικής δραστηριότητας 

Η επένδυση σε νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και η απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τους παραδοσιακούς τομείς είναι ένα από τα πιο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε ερώτηση, πόσο αναγκαία είναι η διεύρυνση των τομέων επί των οποίων στηρίζεται το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας, το 84% των ερωτηθέντων απάντησε αρκετά έως πολύ αναγκαία, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη για απεξάρτηση της οικονομίας από τους παραδοσιακούς τομείς και την ανάγκη για επένδυση σε νέους. 

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά στους τομείς που χρειάζεται να εστιάσουμε ως κράτος για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση, σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε ως κράτος για την ανάπτυξη της οικονομίας μας σήμερα, οι ερωτηθέντες ανέδειξαν τους τομείς της Τεχνολογίας, της Εκπαίδευσης και της Υγείας στις τρεις πρώτες θέσεις καταγράφοντας ποσοστά που άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 60% έκαστος.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως έκπληξη, καθώς οι τρεις αυτοί τομείς κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με παραδοσιακούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αγορά ακινήτων παρά την εδραιωμένη για χρόνια αντίληψη στις τάξεις της κοινωνίας ως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι τρεις παραδοσιακοί τομείς κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα καταγράφοντας ποσοστά, 55%, 32% και 19% αντίστοιχα.

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Θετικές οι επιδράσεις του τομέα στην οικονομία και αισιοδοξία για τεράστιες προοπτικές

Όσον αφορά στον αντίκτυπο του τομέα στην οικονομία, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν θετικό πρόσημο τόσο για τη σημερινή κατάσταση όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η μετατροπή της Κύπρου σε τεχνολογικό κόμβο θα έχει θετικές επιδράσεις στην οικονομία και θα εξελίξει τον τομέα σε βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης.
 
Σε ερώτηση, τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι έχει σήμερα ο τομέας της τεχνολογίας/ICT στην οικονομία της χώρας, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε αρκετό έως μεγάλο αντίκτυπο, ενώ ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για τον μελλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο τομέας στην οικονομία του τόπου, εάν και εφόσον η Κύπρος μετατραπεί σε βάση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς το ποσοστό των θετικών απαντήσεων σε σχετική ερώτηση σκαρφαλώνει στο 86%.

Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η άποψη των πολιτών σε ερώτηση κατά πόσο ο τομέας μπορεί να καταστεί στα επόμενα χρόνια, ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου μας, με το 82% να απαντά θετικά, επιβεβαιώνοντας τη θετική αντίληψη που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών για τις θετικές οικονομικές επιδράσεις του τομέα αλλά και την ισχυρή προοπτική του.  

Graphical user interface, application

Description automatically generated

A screenshot of a computer

Description automatically generated with medium confidence

Ελκυστικός ο τομέας, ειδικότερα για τους νέους, και ικανός να προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες

Εξίσου σημαντικά είναι και τα στοιχεία που κατέδειξε η έρευνα όσον αφορά στην ελκυστικότητα του τομέα, ειδικότερα στις τάξεις των νέων, αλλά και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει. Κληθέντες να απαντήσουν σε ποιο βαθμό ο τομέας της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει για τους νέους του τόπου ευκαιρία για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, το 93% και το 95% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, απάντησαν θετικά, αναδεικνύοντας την αντίληψη των πολιτών ως προς θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κλάδος στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην οικονομία του τόπου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο δείκτης ελκυστικότητας του τομέα στις ηλικίες κάτω των 25 χρονών, φτάνει το 81% και ξεπερνά κάθε άλλο τομέα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

A screenshot of a computer

Description automatically generated with medium confidence

Graphical user interface

Description automatically generated

Πόλος έλξης για εταιρείες και ταλέντα εάν και εφόσον προσφέρουμε κίνητρα

Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την πίστη των πολιτών ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, εάν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς τα μέχρι σήμερα βήματα και ενέργειες που έχουν γίνει δεν είναι αρκετά. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά πόσο τα βήματα και οι ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του κράτους / της πολιτείας προς την ενίσχυση του τομέα υψηλής τεχνολογίας μέχρι σήμερα είναι προς την ορθή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 51% απάντησε προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ σε ερώτηση κατά πόσο η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του τομέα τεχνολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία του 95% απάντησε θετικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη επένδυσης στον τομέα της τεχνολογίας.

A screenshot of a computer

Description automatically generated with low confidence

Παράλληλα, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ποσοστό 71% και 79% των ερωτηθέντων απάντησαν με σιγουριά ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για ξένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και για ταλέντα από τον συγκεκριμένο χώρο, αντίστοιχα, ενώ σε σχέση με τα κίνητρα που πρέπει να ληφθούν, ως πιο σημαντικά αναγνωρίστηκαν οι διευκολύνσεις εγκατάστασης και απασχόλησης των εργαζομένων, τα φορολογικά κίνητρα καθώς και η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Graphical user interface

Description automatically generated