Εσπασε νέο ιστορικό υψηλό το Bitcoin

Η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό

Έχουμε μπει στο έτος 12 ΑB (After Bitcoin) και το γνωστό κρυπτονόμισμα το γιόρτασε με νέο ιστορικό υψηλό, όσον αφορά στην κεφαλαιοποίησή του. Πλησιάζοντας τις 18.000 δολάρια το ένα χθες το βράδυ έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε αξία τα 325 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια δε κινήθηκε πάνω από τις 18.000 δολάρια.

Όχι, δεν κάναμε κάποιο λάθος. Γνωρίζουμε πως το απόλυτο ρεκόρ είναι οι 20.000 δολάρια, που έφτασε τον Δεκέμβριο του 2017. Πώς λοιπόν τώρα έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, ενώ η τιμή του είναι 18.000; Ο λόγος είναι πως από τότε έχουν προστεθεί 2.000.000 νέα bitcoin.

 

>>> Διαβάστε επίσης: Θες να δουλεύεις από το Τρόοδος κάνοντας & διακοπές;€28 την ημέρα <<<

Η έννοια της κεφαλαιοποίησης είναι παρόμοια με τον αντίστοιχο όρο των συμβατικών χρηματιστηρίων που ισχύει στις μετοχές. Ως χρηματιστηριακή αξία κάθε νομίσματος ορίζεται η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης, επί του αριθμού των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Η διαφορά με τις μετοχές είναι πως αν υποθέσουμε ότι οι τιμές μένουν σταθερές για ένα 24ωρο, η αποτίμηση της κεφαλαιοποίησης δεν θα μείνει η ίδια, αλλά θα αυξηθεί. Και αυτό γιατί συνεχώς δημιουργούνται νέα νομίσματα μέσω του mining.

Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο παράγονται 900 νέα bitcoin την ημέρα. Αυτά συνυπολογίζονται και αυξάνουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση, χωρίς όμως να έχει εισέλθει ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα ρούβλι. Προσοχή, η συνολική χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται, όχι η τιμή του ενός bitcoin. Πρόκειται για τον ίδιο τρόπο υπολογισμού που ισχύει και για τον χρυσό. Και εκεί πολλαπλασιάζεται η συνολική ποσότητα επί της τελευταίας τιμής του future του.

Στις μετοχές, αν η προσφορά και η ζήτηση από πωλητές και αγοραστές είναι ισοδύναμη, η τιμή μένει σταθερή. Στο bitcoin, στη μεριά των πωλητών βρίσκεται άλλη μια κατηγορία, οι εξορύκτες (miners). Οι εξορύκτες αμείβονται με bitcoin, τα οποία διαθέτουν προς πώληση προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής τους. Δημιουργούν δηλαδή πίεση στην τιμή, η οποία για να καλυφθεί, θα πρέπει η ποσότητα που ζητούν οι αγοραστές να μην ισοδυναμεί μόνο με αυτή των πωλητών αλλά και με την προσφορά των miners.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η πίεση; Ας κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, με δεδομένο ότι 900 νέα bitcoin κάθε μέρα στη συντριπτική πλειοψηφία τους διατίθενται προς πώληση. Τα 900 bitcoin με μια μέση τιμή 10.000 δολαρίων μάς κάνουν περίπου 9 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εισρέουν στην αγορά νέα, ολόφρεσκα, 9 εκατομμύρια δολάρια, μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει η τιμή του bitcoin ούτε ένα σεντ.

Μια κατηγορία από μόνο του

Τελικά πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το bitcoin; Σαν νόμισμα; Μετοχή; Εμπόρευμα; Πράγματι, είναι μπερδεμένο. Η απάντηση είναι πως το bitcoin δεν είναι ακριβώς νόμισμα. Είναι ταυτοχρόνως και σύστημα πληρωμών. Διαθέτει τα χαρακτηριστικά των εμπορευμάτων και συμπεριφέρεται σαν μια μετοχή του τεχνολογικού τομέα. Ξεκίνησε ως ιδέα και πλέον είναι μια κατηγορία από μόνο του.

>>> Διαβάστε επίσης: Εδώ μπορείτε να κάνετε το rapid test από αύριο - Όλα τα σημεία <<<

Το σίγουρο είναι πως το νέο ψηφιακό χρήμα έχει ταρακουνήσει τους κατεστημένους φορείς, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί στα σοβαρά πλέον πως τα κρυπτονομίσματα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Όπως το Internet προχώρησε, άσχετα αν δεν το ήθελαν κάποιοι, το ίδιο συμβαίνει και στα κρυπτονομίσματα.

Με τον ίδιο τρόπο που το Διαδίκτυο είναι ένα σύνολο πρωτόκολλων ανοιχτού κώδικα για την ανταλλαγή δεδομένων (internet protocol suite), το bitcoin είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα για την ανταλλαγή αξίας. Αυτή η διαφάνεια εξασφαλίζει ότι ο κώδικας του bitcoin δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ωφελήσει κανέναν εις βάρος κανενός.

Από εδώ και πέρα

Από εδώ και πέρα αναμένεται να υπάρξουν αρκετά έντονες διακυμάνσεις. Αν δούμε το παρελθόν, την προηγούμενη φορά που το bitcoin διέσπασε το προηγούμενο υψηλό του, σημείωσε 33% διόρθωση, πριν εκτοξευτεί και 20πλασιάσει την τιμή του. Από ό,τι βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, ξεκίνησαν οι συγκινήσεις. Από τις 18.500 δολάρια, υποχώρησε στις 17.000 και ξανά στις 17.000. Όλα αυτά σε διάστημα μιας ώρας.

 Ο γνωστός παρουσιαστής και οικονομικός αναλυτής Max Keiser δίνει συμβουλές πώς να γίνουμε φιλόσοφοι του bitcoin: Το πρώτο βήμα είναι να αγοράσουμε bitcoin. Μετά να πλουτίσουμε. Κατόπιν, να το ρίξουμε στη φιλοσοφία σχετικά με τι στο καλό (σ.σ. δεν είναι αυτή ακριβώς η έκφραση που χρησιμοποιεί) συνέβη!  

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όλες οι εκτιμήσεις για το bitcoin αποδείχτηκαν κατώτερες σε σχέση με την πραγματικότητα. Αν όντως επαληθευτούν όσοι το πίστεψαν νωρίς, σε λίγα χρόνια από τώρα δεν θα έχει σημασία αν το αγοράσατε στις 10.000 ή στις 15.000 δολάρια. Στο κάτω κάτω, γιατί να ακολουθήσουμε εκείνους που το καταδίκαζαν και όχι εκείνους που το πίστεψαν; Ποιοι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πιο σωστά την πραγματική αξία του bitcoin; Το συνηθίζει να εμφανίζεται με εκκεντρικό στυλ ο Max, αλλά ήταν από τους πρώτους διάσημους που υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του bitcoin, όταν αυτό είχε ακόμα μια χούφτα δολάρια.

Και ο Elon Musk στο παιχνίδι

Σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ηθοποιός Maisie Williams (γνωστή από τον ρόλο της στη σειρά Game of Thrones), για το αν θα πρέπει αγοράσει bitcoin, σχεδόν οι μισοί απάντησαν θετικά. Ποιο ήταν το ιδιαίτερο σε αυτή τη δημοσκόπηση; Ότι ψήφισαν 900.000 άνθρωποι! Ποιο άλλο; Ότι απάντησαν θετικά γνωστά ονόματα της Wall Street, με πιο ηχηρό εκείνο του Elon Musk, CEO της Tesla.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags