Εθελοντές δημιουργούν ψηφιακή πλατφόρμα για νομοθετική παρατήρηση

Πριν από μερικούς μήνες, με ρώτησαν αν γνώριζα την πρόοδο του νομοσχεδίου που αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η απάντηση μου ήταν όχι. Όμως, θα μπορούσα να ρωτήσω κάποιον δικηγόρο η μέλος παράλληλης βουλής που είχε πρόσβαση στην διαδικασία της νομοθέτησης  για να μας ενημερώσει.

Η έλλειψη ψηφιακής και άμεσης πρόσβασης στην παρατήρηση της νομοθετικής διαδικασίας από το ευρύ κοινό είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Η νομοθετική διαδικασία αποτελείται από πέντε στάδια: 1) την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 2) τη διαδικασία επικύρωσης του νομοσχεδίου, 3) την αποστολή του νομοσχεδίου σε κοινοβουλευτική επιτροπή, 4) την υποβολή του στην ολομέλεια της Βουλής για την τρίτη ανάγνωση και την ψήφιση του και 5) την κοινοποίηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Εν έτει 2020, στην ψηφιακή εποχή και ενώ η Ευρώπη έχει το OEIL  (το νομοθετικό παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η Κύπρος μας δεν προσφέρει κάποια ψηφιακή λύση για την παρατήρηση της νομοθετικής διαδικασίας. Έτσι, δεν μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε σε ποια φάση αυτης της διαδικασίας βρίσκονται νομοσχέδια τα οποία μπορούν άμεσα ή έμμεσα να μας επηρεάζουν. Να επισημάνω ότι αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά την Βουλή και όχι την γενική προσπάθεια για ψηφιοποίηση του κράτους μέσω του Υφυπουργείου Καινοτομίας, το οποίο ομολογουμένως κατάφερε να πετύχει σημαντική πρόοδο σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Τα δεδομένα σε αυτή την περίπτωση ήδη αλλάζουν λόγω της εθελοντικής προσπάθειας μιας ομάδας νέων Κυπρίων. Στο έβδομο επεισόδιο του Future Talks, φιλοξένησα τον Νικόλα Κυριακίδη, δικηγόρο, ερευνητή και συνιδρυτή των μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων Oxygono και Cyprus Forum. Το όραμα αυτών των δύο οργανισμών και των νέων ατόμων που τους απαρτίζουν είναι να ενισχύσουν το επίπεδο διαφάνειας και ποιότητας της νομοθέτησης στην Κύπρο. Οι προσπάθειές τους μέσα από έρευνα και διοργανώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν φέρει κοντά την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα αρκετές φορές, με στόχο την υλοποίηση αυτού του οράματος. Να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα μέλη είναι εθελοντές, δρουν ανεξάρτητα από κομματικούς δεσμούς και χωρίς οποιοδήποτε χρηματικό όφελος. Είναι νέοι και νέες της Κύπρου που θέλουν να βελτιώσουν την χώρα τους.

Με πρόφαση το γενικότερο πρόβλημα διαφθοράς στην Κύπρο, μια μερίδα από τη συγκεκριμένη  ομάδα δημιούργησαν την πλατφόρμα Zenox, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της χάραξης πολιτικής. Η αρχική μορφή της πλατφόρμας επιτρέπει στο κοινό, ανοιχτά, να δει σε ποια φάση της νομοθετικής διαδικασίας βρίσκεται κάποιο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, μόλις έβλεπα ότι ο νόμος για την προστασία του καταναλωτή (του 2020), έλαβε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της 13 Νοεμβρίου το 2020, ενώ στις 26 Νοεμβρίου κατατέθηκε και παραπέμφθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή (δηλαδή είναι στο τρίτο από τα πέντε στάδια).  Να σημειώσω ότι ήδη προστέθηκαν πέραν των 150 νομοσχεδίων στην πλατφόρμα.

Τα επόμενα βήματα της Zenox, όπως μας έχει αναφέρει ο Νικόλας, είναι η προσφορά  επιστημονικής έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και η εισαγωγή του «lobbying»» στις νομοθετικές και πολιτικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί πως οποιοσδήποτε άτομο θέλει συμβάλλει στο έργο αυτό, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο contact@zenox.com.cy  

Μπορείτε να δείτε όλο το επεισόδιο της συνέντευξης εδώ.