Το Ethereum κατακτά το Hollywood

Γιατί ο χώρος των κρυπτονομισμάτων σαγήνεψε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην συμβατική τάξη επενδυτών

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Bitcoin και γενικότερα του οικοσυστήματος των crypto, είναι ότι άργησαν να αντιληφθούν την δυναμική του εξειδικευμένοι επενδυτικοί σύμβουλοι με θητεία στην Wall Street ή λαμπερές σπουδές σε σπουδαία οικονομικά πανεπιστήμια. Οι πρώτοι που το κατανόησαν και σαγηνεύτηκαν από την αρχιτεκτονική του ήταν κάποιοι «περίεργοι», με αντισυμβατικό τρόπο σκέψης. 

Απελευθερωμένοι από την συμβατική οικονομική σκέψη και τις προκαταλήψεις, δεν επαναπαύθηκαν στις mainstream δοξασίες. Κατέβαλαν προσωπική προσπάθεια να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της νέας ψηφιακής οικονομίας.

Το βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν η αναζήτηση, η θέληση για μάθηση. Κυρίως όμως, φάνηκαν διατεθειμένοι να αλλάξουν άποψη. Όπως η ηθοποιός Mila Kunis, η οποία είχε αποκαλύψει ότι αυτή και ο Ashton Kutcher, επίσης ηθοποιός σύζυγός της, άρχισαν να επενδύουν σε Bitcoin εδώ και οκτώ χρόνια. Η Kunis αρχικά πίστευε ότι η επένδυση σε bitcoin ήταν «μια φρικτή ιδέα». Τώρα παραδέχεται ότι δεν ήταν ποτέ πιο ευτυχισμένη που αντιλήφθηκε έγκαιρα το λάθος της και το διόρθωσε. 

Ένας άλλος γνωστός ηθοποιός, ο Neil Patrick Harris, εξαιτίας της ιδιότητας του ως «hodler» σε Bitcoin, επιλέχτηκε να πρωταγωνιστήσει σε μια καμπάνια μάρκετινγκ της CoinFlip. Η CoinFlip είναι μια εταιρία που διαχειρίζεται ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα και ο Harris θα αναδείξει την απλότητα της επένδυσης σε Bitcoin.

Η μεροληψία των κατεστημένων

Το πως είναι δυνατόν να αντιλήφθηκαν έγκαιρα την προοπτική του χώρου καλλιτέχνες και να δυσκολεύονται νομπελίστες καθηγητές οικονομικών όπως ο Ρουμπίνι ή διαχειριστές δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως ο Μπάφετ, αποτελεί ένα εύλογο ερώτημα. Κι όμως η απάντηση είναι απλή. Αποτελεί ανθρώπινο χαρακτηριστικό τα άτομα να εθελοτυφλούν μπροστά στο συμφέρον τους ή σε αυτό που θεωρούν συμφέρον. 

Κάθε άνθρωπος έχει την τάση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που ζει, που πιστεύει. Υπό αυτή την έννοια, μεγαλοποιεί τις εμπειρίες, τις γνώσεις του, την οπτική του για τον κόσμο. Κάποιος που έγινε επιτυχημένος επειδή ενστερνίστηκε μια άποψη, δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει κάτι που θα απαξιώσει το προηγούμενο έργο του. Να ακυρώσει τα χρόνια που έχει επενδύσει. Να παραδεχτεί λάθη δεκαετιών από τις επιλογές του. Είναι ευκολότερο να έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποιο άλλον, παρά με τον εαυτό σου. 

Όπως στην πολιτική τείνουμε να υποβιβάζουμε τα επιτεύγματα ή να αναδεικνύουμε τις προβληματικές ενέργειες, ανάλογα με το ποιος είναι ο πρωθυπουργός. Το ίδιο ακριβώς περιστατικό κρίνεται διαφορετικά, αν είναι της αρεσκείας μας το κόμμα που κυβερνάει ή όχι. Οι πολιτικές κρίσεις που κάνουμε είναι περισσότερο θέμα αισθητικής και λιγότερο λογικής, από όσο νομίζουμε.

Κάτι ανάλογο βλέπουμε και στην ερμηνεία των οικονομικών φαινομένων. Πιθανότατα να οφείλεται σε εξελικτικούς λόγους, να βρίσκεται αυτή η ιδιότητα στα γονίδια μας. Αισθανόμαστε αφοσίωση στις ιδέες για τις οποίες έχουμε επενδύσει χρόνο και κόπο. Σκεφτείτε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν αλλάζαμε εύκολα απόψεις. Αν κάθε πρωϊ που ξυπνάμε αποφασίζαμε να συνεχίσουμε να μείνουμε με τον σύντροφο μας ή να τον εγκαταλείψουμε αναζητώντας αλλού να επενδύσουμε συναισθηματικά. 

Άδραξε την ευκαιρία

Υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστείς την νέα πραγματικότητα, την μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο. Ο πρώτος είναι να αδιαφορήσεις. Είτε επειδή δεν θες να κουραστείς επαναπαυόμενος στα παλιά (μικρά ή μεγάλα) επιτεύγματα σου, είτε επειδή αδυνατείς να τον κατανοήσεις, καθώς βρίσκεται έξω από το πεδίο αντίληψης σου. 

Ο άλλος είναι να επιχειρήσεις να μάθεις για αυτό τον εντυπωσιακό νέο ψηφιακό κόσμο. Οι συνειδητοποιημένοι κάτοχοι των crypto, έχουν την νοοτροπία του εξερευνητή. Είναι ανήσυχοι, δεν επαναπαύονται. Ωστόσο δεν αρκεί να έχει δίκιο αυτός που πίστεψε μια ιδέα, η οποία αποδείχτηκε επικερδής. Θα πρέπει να διαθέτει και την ψυχολογική δύναμη να ακολουθήσει τις πεποιθήσεις του. Να μην τις εγκαταλείψει στην πρώτη δυσκολία. Να μην ενδώσει στις φοβίες του, να μην παρασυρθεί από την αντίθετη γνώμη του περίγυρου του. 

Και αν θες να κάνεις την διαφορά, να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις ευκαιρίες, δεν επαναπαύεσαι ούτε με ότι μαθαίνεις. Δεν ανεβαίνεις απλώς τα επιχειρηματικά ή επενδυτικά σκαλιά. Φτιάχνεις εσύ ο ίδιος την σκάλα, όπως έκανε υποδειγματικά η Mila Kunis. 

Πώς ακριβώς το χειρίστηκε; Στην αρχή εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στο twitter, με τον άντρα της να την ρωτάει και αυτή να απαντάει -με το χαρακτηριστικό χαριτωμένο στυλ της- τι είναι το Bitcoin, το blockchain, η αποκέντρωση. Κατόπιν, όταν τη ρώτησε τι είναι το Ethereum, η κάμερα φεύγει από την Kunis και προς έκπληξη όλων εμφανίστηκε ο ίδιος ο Vitalik Buterin, συνιδρυτής του Ethereum, ο οποίος ανάλαβε να απαντήσει. 

Όπως ήταν φυσικό, η σκηνή έγινε viral, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο προβολές πολύ γρήγορα. Όμως δεν ήταν ένα απλό επεξηγηματικό βίντεο. Ήταν ένας έξυπνος τρόπος να προβληθεί μια σειρά κινουμένων σχεδίων με τη μορφή NFTs, οι Stoner Cats. Η σειρά δημιουργήθηκε από τη Mila Kunis και εξαντλήθηκε μέσα σε 35 λεπτά, προκαλώντας προσωρινά συμφόρηση στο δίκτυο του Ethereum.

Πρόκειται για την αφήγηση μιας σουρεαλιστικής ιστορίας πέντε γάτων, υπό την επίδραση ιατρικής μαριχουάνας της ιδιοκτήτριας τους, που έπεσε στο αναμμένο τζάκι. Εκτός από το ζευγάρι Mila Kunis και Ashton Kutcher, συμμετέχουν και άλλοι διάσημοι ηθοποιοί, όπως η Jane Fonda. Ρόλο πήρε και ο Vitalik Buterin! 

Η αναζήτηση των ευκαιριών

Η οικονομική επιτυχία του εγχειρήματος ανέδειξε τι μπορούν να πετύχουν τα NFTs. Τις νέες δυνατότητες που διαθέτει ένας δημιουργός να έρθει σε απευθείας επαφή με τον τελικό καταναλωτή. Κάτι που μας αποδεικνύει τις απεριόριστες προοπτικές των NFTs. Μετά το NBA που οσμίστηκε πρώτο και αξιοποίησε την ευκαιρία με τα συλλεκτικά βίντεο NBA Top Shot, ήρθε η σειρά του Hollywood. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκαν πωλήσεις σε NFTs άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια αύξηση 2.100% από το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά την έκρηξη τζίρου, τα NFTs απέχουν πολύ ακόμη από το να δουν τις πλήρεις δυνατότητές τους. Για την ακρίβεια τώρα ξεκινήσανε. Σε επόμενο στάδιο θα χρησιμοποιούνται για να εκπροσωπούν την μεγάλη πλειοψηφία του περιεχομένου που μπορεί να θεωρηθεί συλλεκτικό ή να νομισματοποιηθεί στο Internet. Από μουσική ή εισιτήρια ψηφιακών συναυλιών, μέχρι μερίδια ακινήτων και ασφαλιστήρια. Κυριολεκτικά τα πάντα, σε ένα παράλληλο χρηματοοικονομικό σύμπαν εκτός του παραδοσιακού συστήματος. 

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται και η προοπτική του Ethereum ως πλατφόρμα που φιλοξενεί αυτές τις εφαρμογές. Γιατί το Ethereum δεν χρησιμεύει μόνο εκεί, αλλά μεταξύ άλλων και στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi - Decentralized Finance), των οποίων οι χρήστες πρόσφατα ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια. Ενδεικτικό της εκρηκτικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν, είναι πως στην αρχή του χρόνου ήταν μόλις ένα εκατομμύριο! Σε αυτό το χώρο η Uniswap έχει πάρει καθαρά το προβάδισμα, φιλοξενώντας περισσότερο από το 80% όλων των χρηστών του DeFi.

Πηγή: Euro2day.gr (Του Βασίλη Παζόπουλου)

 
1784
Thumbnail