Έξυπνη πλατφόρμα για πρόωρο τοκετό η νικήτρια ιδέα του JA Cyprus

Θα ενημερώνει τον γυναικολόγο μέσω αλγορίθμου, τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές

Η ιδέα των τεσσάρων φοιτητών, η οποία αναδείχθηκε επιχειρηματική ιδέα της χρονιάς 2021, θα διαγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το φετινό καλοκαίρι 

Ρεπορτάζ: Χάρις Βωβού

Μια καινοτόμα πατέντα εμπνεύστηκαν τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία τους χάρισε την πρωτιά στον διαγωνισμό «StartUp 2021» του Junior Achievement Κύπρου (JA Cyprus), ο οποίος εφαρμόστηκε φέτος σε έξι Πανεπιστήμια της Κύπρου με τη στήριξη 11 εκπαιδευτικών και 19 μεντόρων. Η ιδέα των Ελένη Τοβλετιάν, Παναγιώτη Προκόπη, Ραφαήλ Φρίξου και Γιώργου Παφίτη δίνει έμφαση στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στην πρόβλεψη ενός πρόωρου τοκετού. Συγκεκριμένα, η ομάδα Eleutho Diagnostics στοχεύει στις ακριβείς προβλέψεις για το εάν μια γυναίκα θα γεννήσει κανονικά ή πριν από τον χρόνο της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού JA Cyprus, με την χρήση ενός αλγορίθμου, τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων EHG, ο γυναικολόγος θα ενημερωθεί από την πλατφόρμα για την πρόβλεψη της πρόωρης γέννησης και στη συνέχεια θα συμβουλεύει την έγκυο γυναίκα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια τους Ντάινα Νικολάου και τον μέντορά τους Ιούλιο Γεωργίου.

Εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό 

Μάλιστα, η κυπριακή ομάδα Eleutho Diagnostics θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του JA Europe, European Enterprise Challenge 2021 που θα διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου και θα φιλοξενείται διαδικτυακά από το JA Lithuania. 

Επενδυτική ευκαιρία οι καινοτόμες ιδέες

Μετά την ευρωπαϊκή πρωτιά που κέρδισε πέρυσι η ομάδα Aid4All, ο οργανισμός JA Cyprus συνεχίζει τις προσπάθειες για ενθάρρυνση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Όπως αναφέρει στη Brief η διευθύντρια του οργανισμού Αντιγόνη Κωμοδίκη, «αυτή τη στιγμή τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό διατίθενται μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, στον τομέα της υγείας, με τον οργανισμό να παρουσιάζει στα παιδιά αυτές τις ευκαιρίες». Σημειώνει ότι «η συνολική επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγγίξει τα 5.3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πάντα και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Όπως εξηγεί «μέσω του προγράμματος JA StartUp βοηθούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν ακριβώς εκείνες τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη της δικής τους επιχείρησης όσο και στην επιτυχή επαγγελματική τους πορεία. Λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα συγκεκριμενοποιούν την ιδέα τους και την εξελίσσουν, με αποτέλεσμα να μπορούν στη συνέχεια να συμμετέχουν σε  Εκκολαπτήρια και προγράμματα Επιτάχυνσης (Incubators – Accelerators) ή να παρουσιάσουν την ιδέα σε πιθανούς επενδυτές».

Έμφαση στην υγεία 

Έμφαση στην υγεία έδωσαν και οι τρεις νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού JA Cyprus. Η ομάδα Kitouch του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία κέρδισε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό στοχεύει στην προμήθεια ιατρικών αναλωσίμων και επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων για ανθρώπινη χρήση. Η ιδέα αυτή φροντίζει για την ασφαλή αλληλεπίδραση μεταξύ υγιών ανθρώπων και ενός ατόμου που απαιτείται να απομονωθεί λόγω λοιμώξεων. Η ομάδα στηριζόταν από τις καθηγήτριες τους Μαρκέλλα Μενοίκου και Αγγέλα Πέτρου και τον μέντορα τους Παναγιώτη Φιλήμη.

Οικολογικές ανησυχίες

Καινοτόμα προϊόντα χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες, με σκοπό την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας, αλλά χωρίς να παραμελεί τον σεβασμό για το περιβάλλον, προτίθεται να δημιουργήσει η ομάδα Dynamics, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, δημιούργησε ρόφημα με βάση το χαρούπι και τη χρήση της διαδικασίας ζύμωσης με μικροοργανισμούς. Την ομάδα στήριξαν οι καθηγητές Δημήτρης Τσάλτας και Φώτης Παπαδήμας καθώς και η μέντορας τους Δήμητρα Χριστοδουλίδου.

Πάνω από 230 φοιτητές 18 έως 30 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου, συμμετείχαν πέραν των 230 φοιτητών/τριών, ηλικίας 18-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 10 φιναλίστ από τις 43 φοιτητικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν το 2021, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και αξιολογήθηκαν μέσω συνεντεύξεων από την Κριτική Επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Junior Achievement Κύπρου, τον κ. Σπύρο Χαρίτου από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Κύπρο, τον κ. Θεόδωρο Λουκαΐδη Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και τον κ. Κώστα Τζιαμαλή, Group Risk and Investor Relations Director, Asbis. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, κ. Κυριάκος Κόκκινος. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα, καταλήγει η ανακοίνωση του οργανισμού.