Γ. Χατζηκωνσταντούρας: Η ομάδα είναι το παν για μια επιχείρηση

«Σήμερα 90% τον φοιτητών γνωρίζουν την StudentLife, η οποία έχει γίνει συνώνυμη με την φοιτητική ζωή στην Κύπρο»

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΙΜΟΣ


Στο περασμένο επεισόδιο του Future Talks, είχα την χαρά να φιλοξενήσω τον Γιάννη Χατζηκωνσταντούρα, συνιδρυτή της PeopleFirst (ιδιοκτήτρια εταιρεία της StudentLife, StudentLife Academy, και πλέον του Marinado). 

Όσοι ήδη γνωρίζουν τον Γιάννη, θα γνωρίζουν επίσης ότι είναι ένα απο τα πιο αγαπητά άτομα στο οικοσύστημα των startups στην Κύπρο, αφού πάντα η προτεραιότητα του σε όποια επιχειρηματική προσπάθεια και να κάνει, είναι η ομάδα του.

Σήμερα 90% τον φοιτητών γνωρίζουν την StudentLife, η οποία έχει γίνει συνώνυμη με οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκδηλώσεις (πλέον ψηφιακές), βραβεία, και ευκαιρίες αφορούν την φοιτητική ζωή στην Κύπρο. Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν Γιάννης επέστρεψε απο τις σπουδές του στην Αγγλία με ένα επιχειρηματικό πλάνο, που αφορούσε την ενοικίαση βιβλίων σε φοιτητές πανεπιστημίου. Η ιδέα του μπήκε σε εφαρμογή με την βοήθεια των συνιδρυτών του (Ανδρέας Χ”Κωνσταντούρας, Αντρέας Λουκά, Σάββας Σωκράτους), και μια αρχική επένδυση από το CYBAN. Το αποτέλεσμα επιβαιβέωσε την ιδέα του Γιάννη, αφου τους πρώτους έξι μήνες είχαν εισόδημα περίπου 100,000 ευρώ.  

2

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στην συνέχεια η StudentLife κινήθηκε πέραν απο τον χώρο τον βιβλίων και ξεκίνησε να προσθέτει δραστηριότητες στο πορτφόλιο της όπως δραστηριότητες για φοιτητές, το Unifest, και τα StudentLife Awards. Παράλληλα η ομάδα της StudentLife παρατήρησε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην αγορά που αφορούσε τις προσλήψεις των millennials απο μεγάλες εταιρείες στον τομέα του digital marketing. Οι εταιρείες ήθελαν άτομα με εμπειρία, οι πρόσφατοι απόφοιτοι του πανεπιστημίου δεν είχαν αυτή την εμπειρία, και η StudentLife μπορούσε να την προσφέρει. Πως; Δημιούργησαν το StudentLife Academy, το οποίο ξεκίνησε να παραδίδει ταχύρυθμα επαγγελματικά μαθήματα στον τομέα του digital marketing. Παράλληλα με τα μαθήματα, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να δουλέψουν πάνω σε πραγματικά projects, για την πρακτική τους άσκηση, που θα ανάθεται το StudentLife Academy. Το πιο εντυπωσιακό; Αν κάποιος δεν έβρισκε δουλειά στο τέλος παίρνει τα λεφτά του πίσω. Το StudentLife Academy λοιπόν μεγάλωσε και έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κέντρο, εγκεκριμένο από την ΑΝΑΔ, το οποίο προσφέρει εγκεκριμένα προγράμματα στον τομέα του Digital Marketing σε περισσότερους από 300 συμμετέχοντες ετησίως, με πλάνα επέκτασης και για Ελλάδα.

Η πορεία της PeopleFirst συνέχισε ακάθεκτη και στην πανδημία. Τον Σεπτέμβρη η ιδρυτική ομάδα της PeopleFirst, ξεκίνησε το πρώτο της ‘dark kitchen’ - ένα εστιατόριο που ετοιμάζει φαγητό μόνο για delivery. Το Marinado, όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε σε μόνο ένα μηνά και ήδη απο τον Νοέμβριο έγινε ένα απο τα αγαπημένα διαδικτυακά ‘lunch places’ της Λευκωσίας.

Το μυστικό της επιτυχίας του Γιάννη, όπως μου είχε πεί, είναι η έμφαση στον άνθρωπο, η έμφαση στην ομάδα. “Είναι σημαντικό, τα άτομα στην ομάδα σου, να είναι χαρούμενα που θα έρθουν δουλειά και να νιώθουν την υπόλοιπη ομάδα σαν οικογένεια. Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να μπορείς να τους εμπιστευεσαι. Στην PeopleFirst, όταν η δουλεία μιας εταιρείας μας ‘στρώσει’, τότε την αναλαμβάνει η ομάδα και προχωρούμε στο επόμενο πρότζεκτ. Η ομάδα και οι άνθρωποι μας λοιπόν, βρίσκονται στο επίκεντρο του καθετί που κάνουμε”.

jh

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο την συνέντευξη εδώ.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 12:05. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι η Cytamobile Vodafone.
 

Μιχάλης Τυρίμος
 
1198