Gazelle: Ένα πρόγραμμα για καινοτόμες επιχειρήσεις

Τι αναφέρουν στην Brief Ελίζα Λουκαΐδου και Χρίστο Αντρέεβ

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΗΣ ΠΙΕΡΗ

Το έργο με τίτλο «Gazelle – orGAnizing accELaration for high-potential innovative SMEs», αφορά στην ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού μηχανισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών βιώσιμων μέτρων με σκοπό τη δημιουργία, βελτίωση και επιτάχυνση της αγοράς των Επιχειρηματικών Αγγέλων στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου.

Με άλλα λόγια, το έργο GAZELLE μελετά, σχεδιάζει, αναπτύσσει και εφαρμόζει κοινά βιώσιμα μέτρα για τη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην περιοχή της Βαλκανικής – Μεσογείου.

Οι "Γαζέλες" είναι καινοτόμες επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται από τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο των αναπτυγμένων επιχειρηματικών οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων, οι επιχειρηματικοί άγγελοι αποτελούν βασικό παράγοντα ανάπτυξης των καινοτόμων επιχειρήσεων. 

Η Brief συνομίλησε με δυο από τα μέλη του Κύπριου εταίρου του πρότζεκτ που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα είπαμε με την Ελίζα Λουκαΐδου, διευθύντρια του επιταχυντή ιδεών ARIS και τον Χρίστο Αντρέεβ, βοηθό ερευνητή στο Ερευνητικό Κέντρο Ηράκλειτος του ΤΕΠΑΚ.

- Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα Gazelle και την συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ; 

Ελίζα Λουκαΐδου: Το έργο Gazelle χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «INTERREG BALKAN - MEDITERRANEAN 2014 – 2020» και στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεγάλων εμποδίων στην ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών που χαρακτηρίζονται από τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξής τους (άλλως Gazelles), όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω της υποστήριξης της δημιουργίας και αξιοποίησης των Δικτύων Επιχειρηματικών Αγγέλων (BANs) και της πρόσβασης σε εξωτερική γνώση, είτε πρόκειται για γνώση της αγοράς είτε για τεχνογνωσία με την ενίσχυση των στρατηγικών μεταφοράς τεχνολογίας, και τη διευκόλυνση της σύνδεσης μεταξύ πανεπιστημίων και καινοτόμων ΜΜΕ.

Στο έργο Gazelle συμμετέχουν από την Κύπρο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ENTERPRISE GREECE, το Επιμελητήριο Ruse στη Βουλγαρία και το Εμπορικό Επιμελητήριο Βόρειας Μακεδονίας. Ο επιταχυντής ARIS A Really Inspiring Space θα βοηθήσει το ΤΕΠΑΚ στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του σε ότι αφορά την επιτάχυνση των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

- Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

Ελίζα Λουκαΐδου: Κύριοι στόχοι αποτελούν η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός πιλοτικού για έναν συνεκτικό μηχανισμό για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης καινοτόμων εταιρειών, και η ενίσχυση των οργανισμών που μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία δικτύων Επιχειρηματικών Αγγέλων και να διευκολύνουν τη μεταφορά γνώσης και τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εργαλείων για επιχειρηματικούς αγγέλους και επιχειρηματίες. Στόχος να κάνει αυτές τις εταιρείες να "τρέχουν ταχύτερα και περισσότερο".

Χρίστος Αντρέεβ: Ειδικότερα στους στόχους συμπεριλαμβάνονται: 
α) Ενίσχυση των οργανισμών που μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία δικτύων επιχειρηματικών Αγγέλων
β) Μεταφορά βέλτιστων πρακτικών - ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας - συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για επιχειρηματικούς αγγέλους και τους επιχειρηματίες / δυνητικούς επιχειρηματίες, καθώς και εργαλείων μεταφοράς τεχνογνωσίας
γ) Ενθάρρυνση συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή BALKAN-MED

Επίσης, αξιολογώντας τις υφιστάμενες πολιτικές στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου, όσον αφορά στην υποστήριξη καινοτόμων ΜΜΕ, το έργο GAZELLE θα αναπτύξει και θα προτείνει νέες πολιτικές καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων και επενδυτών σε διακρατικό επίπεδο.

- Ποσό σημαντικό είναι για εταιρείες να μεγαλώνουν εκτός της χώρας τους; 

Ελίζα Λουκαϊδου: Η ανάπτυξη των εταιρειών και ειδικά των νεοφυών επιχειρήσεων εκτός της χώρας τους αποτελεί αναγκαιότητα καθώς εάν δεν υπάρχει ο διεθνής προσανατολισμός, εν τη απουσία διεθνοποίησης τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η ανάπτυξη της επιχείρησης και διείσδυση σε ξένες αγορές, αλλά ακόμη και η βιωσιμότητά της.

Χρίστος Αντρέεβ: Παρόλη τη ραγδαία ανάπτυξη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η αγορά των επιχειρηματικών αγγέλων - επενδυτών στην περιοχή Βαλκανικής - Μεσογείου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Από την άλλη μεριά, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην περιοχή αποτελούν σημαντική πηγή γνώσεων και υποστήριξης της καινοτομίας. Όμως, όπως ακριβώς η αγορά επιχειρηματικών αγγέλων–επενδυτών, έτσι και η διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου.

- Το πρόγραμμα που θα τρέξει σε ποιες εταιρείες απευθύνεται; 

Ελίζα Λουκαϊδου: Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια πέντε μήνες περίπου και απευθύνεται σε καινοτόμες ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις με ψηλό δυναμικό που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης και να επωφεληθούν από τη χρήση εργαλείων και να συνεργαστούν με άλλους ενδιαφερομένους και να αναπτύξουν συνέργειες με επενδυτές σε διεθνές επίπεδο.

- Που μπορούν να αποταθούν οι εταιρείες για εγγραφές οι περισσότερες πληροφορίες; 

Ελίζα Λουκαϊδου: Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν μέσω email στην ομάδα του ARIS στο hello@ariscy.com ή τηλεφωνικά στο 25868634 (μεταξύ 9:00 π.μ. μέχρι 16:00 μ.μ.).

- Ποια τα οφέλη και τα αποτελέσματα για τις εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Χρίστος Αντρέεβ: Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, επιλεγμένες καινοτόμες ΜΜΕ θα περάσουν από ένα εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης που υποστηρίζεται από δύο σημαντικούς θεσμούς: την αγορά αγγέλων και τη μεταφορά τεχνολογίας. Ο συνδυασμός ενός προγράμματος επιτάχυνσης, με επενδύσεις αγγέλων και μεταφορά τεχνολογίας σε διακρατικό επίπεδο, είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που θα δώσει στις Γαζέλες την ευκαιρία να καινοτομήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να ενισχύσουν τη διεθνή τους συνεργασία. Για το σκοπό αυτό, οι καινοτόμες ΜΜΕ έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν «έξυπνα χρήματα», να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και να αναζητήσουν συνεργασία με άλλες «Γαζέλες» που συΜμΕτέχουν στο έργο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω του προγράμματος επιτάχυνσης, της λειτουργίας των τοπικών Κέντρων Υποστήριξης του έργου και της συμμετοχής τους στα επενδυτικά φόρουμ.       

Πιο συγκεκριμένα, 4 προγράμματα επιτάχυνσης για καινοτόμες ΜΜΕ υψηλού δυναμικού θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές (Αττική, Κύπρος, Βορειοκεντρική Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία) και θα οργανωθούν από 4 Κέντρα Υποστήριξης. Εδώ να ευχαριστήσουμε το ARIS για την συνεργασία. 
                                 
Αν και τα προγράμματα θα βρίσκονται στις προαναφερθείσες περιοχές, οι συμμετέχουσες ΜΜΕ μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε περιοχή των αντίστοιχων χωρών. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιτάχυνσης και προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω οι «Γαζέλες» και να γίνουν επενδυτικά πιο ελκυστικές, θα εκπονηθούν μια σειρά από συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας. Η μεταφορά τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί σε διακρατικό επίπεδο, καθώς η συμμετέχουσα ΜΜΕ θα μπορεί να επωφεληθεί από οποιοδήποτε από τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια.

Πάνης Πιερή