Γιατί έκανε βίαιο ριμπάουντ η αγορά των crypto

Οι προσδοκίες και η διάψευση της Amazon για τις πληρωμές σε Βitcoin και το σερί των «θετικών» εξελίξεων. Η εικόνα στο μέτωπο των ETFs και η συμπεριφορά του ελατηρίου στην τιμή του κρυπτονομίσματος.


Πολλή φασαρία για το τίποτα έγινε με την Amazon και το ενδεχόμενο να δέχεται κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές της.

Πώς ξεκίνησε η φήμη; Από μια αγγελία που έβαλε η εταιρεία, αναζητώντας ένα στέλεχος που να γνωρίζει από crypto. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αναζητά κάποιον με «βαθιά κατανόηση του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων και σχετικών τεχνολογιών». Αμέσως ορισμένοι το σύνδεσαν με την πρόθεση της εταιρείας να πουλάει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με κρυπτονομίσματα.

Δεν ήταν λογικό να το υποθέσουν. Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Ακόμα και αν είχαν πράγματι την επιθυμία να εφαρμόσουν μεθόδους πληρωμής μέσω Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων το γρηγορότερο, από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση θα έπρεπε να περάσουν αρκετοί μήνες.

Πώς το γνωρίζουμε; Από τη Visa και τη Mastercard. Εταιρείες με τεράστια τεχνογνωσία δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, παρά το ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που υποσχέθηκαν να το κάνουν πράξη. Ότι δηλαδή από το δίκτυό τους θα μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν τις επιχειρήσεις με κρυπτονομίσματα.

Τελικά, επειδή οι φήμες είχαν φουντώσει και επειδή πολλοί συνέδεσαν την απότομη άνοδο του Bitcoin με αυτή την εικασία, αναγκάστηκε η Amazon να βγάλει ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές με Bitcoin έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και αναγνώρισε το ενδιαφέρον της για τα κρυπτονομίσματα.

Τον Δεκέμβρη του 2018 είχαμε γράψει ένα άρθρο για ένα υποθετικό σενάριο. Το πώς μπορεί να πυροδοτήσει ένα ράλι στην αγορά των crypto, το ενδεχόμενο να αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα η Amazon και πώς μπορεί να το εφαρμόσει.

Οι θετικές ενδείξεις

Ανεξάρτητα από το περιστατικό με την Amazon, είναι φανερό πως το κλίμα στην αγορά είναι εμφανώς διαφορετικό τελευταία. Αρχίζει να εδραιώνεται η πεποίθηση πως τα χειρότερα πέρασαν. Σε αυτό σίγουρα συνετέλεσε η διάσκεψη «The B-Word» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SρaceX, Elon Musk, της Twitter και της Square, Jack Dorsey και η επικεφαλής της Ark Invest, Cathie Wood. Όλοι τους εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θετικοί ως προς την προοπτική του Bitcoin.

Ακόμα και ο Elon Musk, ο οποίος είχε εγείρει πρόσφατα περιβαλλοντικές ανησυχίες γύρω από την παραγωγή του Bitcoin με πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα, δήλωσε ότι η Tesla πιθανότατα θα αρχίσει να δέχεται ξανά Bitcoin για αγορές αυτοκινήτων, καθώς η παραγωγή του μετατοπίζεται πολύ περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένα ακόμα νέο που εκλήφθηκε ως θετικό ήταν η διαρροή πληροφοριών για στελέχη της Tether, ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών από την αμερικανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το Bloomberg, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να διέπραξαν τραπεζική απάτη πριν από χρόνια. Η Tether απάντησε πως διατηρεί ανοικτή δίοδο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ως μέρος της δέσμευσής της για συνεργασία και διαφάνεια. Θυμίζουμε πως η Tether τον Φεβρουάριο κατέληξε σε διακανονισμό με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Πώς είναι δυνατόν αυτό να ανεβάσει την τιμή; Παρόλο που οι περισσότεροι το θεωρούν αρνητικό νέο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα είναι θετικό για την τιμή του Bitcoin. Αν φοβηθούν οι κάτοχοι Tether, τι νομίζετε πως θα κάνουν τα λεφτά τους; Είτε άλλα stablecoins είτε Bitcoin. Σε ορισμένα μάλιστα ανταλλακτήρια δεν υπάρχει άλλο stablecoin διαθέσιμο, οπότε η μετατροπή των Tether σε Bitcoin αποτελεί μονόδρομο.

Εξελίξεις στο θέμα των ETFs

Σε μια έκθεσή του, το ανταλλακτήριο Coinbase, του οποίου οι μετοχές πρόσφατα άρχισαν να διαπραγματεύονται στον Nasdaq, σημειώνει πως η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναπόφευκτα θα εγκρίνει ένα ETF για Bitcoin. Μια εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει θεαματικά τη ζήτηση για Bitcoin.

«Πιστεύουμε ότι, δεδομένου του σαφούς δημόσιου συμφέροντος και των ευνοϊκών εξελίξεων στην αγορά, είναι μόνο θέμα χρόνου η SEC να εγκρίνει ένα Bitcoin ETF, το αργότερο μέσα στο 2022», αναφέρει η έκθεση. Αυτό το ενδεχόμενο θα ωφελήσει τις εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση, αλλά και την ίδια την Coinbase, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε αυτές τις εταιρείες. Ίσως γι' αυτό η ARK αυξάνει το τελευταίο διάστημα τις θέσεις της στην Coinbase. Η ARK είναι η εταιρεία με τα ETFs που έχει βγει πρωταθλητές αποδόσεων την τελευταία 5ετία.

Η πιο εντυπωσιακή είδηση όμως που αφορά στα ETFs για crypto έρχεται από την Goldman Sachs. Υπέβαλε αίτηση στη SEC για να λανσάρει το «Goldman Sachs Innovate DeFi and Blockchain Equity ETF», με το οποίο θα παρέχει στους επενδυτές έκθεση σε εταιρείες προσανατολισμένες στο blockchain. Από ό,τι φαίνεται, η θετική γνώμη που εξέφρασε η γνωστή επενδυτική τράπεζα για το Ethereum πρόσφατα, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Η πρόταση της Goldman Sachs αφορά μετοχές εταιρειών και όχι κρυπτονομίσματα. Συνεπώς έχει περισσότερες πιθανότητες για άμεση έγκριση, παρόλο που οι επενδυτές και η SEC δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς θα περιέχει. Από ό,τι αναφέρουν στην αίτησή τους, θα επενδύσουν τουλάχιστον το 80% των περιουσιακών τους στοιχείων σε εταιρείες που προωθούν την τεχνολογία blockchain και την ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Γιατί η άνοδος ήταν απότομη

Ήταν αυτοί λόγοι να ανέβει τόσο απότομα το Bitcoin; Από μόνοι τους, όχι. Ωστόσο, επειδή υπήρξαν πολλοί που είχαν ποντάρει στην πτώση με μόχλευση στην αγορά των παραγώγων, σημειώθηκε ένα θεαματικό short squeeze, το οποίο οδήγησε σε ρευστοποίηση θέσεων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων!

Πώς εξαναγκάστηκαν σε ρευστοποίηση; Επειδή όταν αρχίζουν να χάνουν, όταν δηλαδή η τιμή ανεβαίνει και εκείνοι έχουν ποντάρει στην πτώση, αρχίζουν να αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές καθώς υποχρεούνται να κλείσουν τη θέση τους. Αποτέλεσμα; Η τιμή να ανέβει γρήγορα. Πριν λίγους μήνες, είχε συμβεί κάτι ανάλογο, αλλά από την αντίθετη μεριά. Ήταν υπερβολικά μεγάλες οι θέσεις των long, κάτι που οδήγησε στην εξαΰλωση αντίστοιχα μεγάλου ποσού χρημάτων. Άγριο σπορ η μόχλευση, απαιτεί πολλή προσοχή!

Όποιος και να είναι ο λόγος, ίσως το σημαντικότερο είναι πως μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η τιμή του Bitcoin κάλυψε περισσότερο από το 1/3 της απόστασης από το απόλυτο υψηλό. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και ο πιο άτυχος, που αγόρασε στο ιστορικό υψηλό του Απριλίου, αρκούσαν ελάχιστες ημέρες για να πάρει πίσω σημαντικό μέρος των χρημάτων που χάνει.

Η ιδιαιτερότητα του Bitcoin

Αυτό γίνεται γιατί αντίθετα με τις μετοχές ή άλλους παραδοσιακούς χρηματιστηριακούς τίτλους, η άνοδος στο Bitcoin είναι πιο γρήγορη από την υποχώρηση. Ειδικά παλαιότερα ήταν πιο έντονο αυτό το χαρακτηριστικό.

Για ποιο λόγο συμβαίνει; Στις μετοχές, αν η προσφορά και η ζήτηση από πωλητές και αγοραστές είναι ισοδύναμη, η τιμή μένει σταθερή. Στο Bitcoin, στην πλευρά των πωλητών βρίσκεται άλλη μια κατηγορία, οι εξορύκτες (miners). Οι εξορύκτες αμείβονται με Bitcoin, τα οποία διαθέτουν προς πώληση προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής τους. Δημιουργούν δηλαδή πίεση στην τιμή, η οποία για να καλυφθεί, θα πρέπει η ποσότητα που ζητούν οι αγοραστές να μην ισοδυναμεί μόνο με των πωλητών αλλά και με την προσφορά των miners.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η πίεση; Ας κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, με δεδομένο ότι 900 νέα Bitcoin κάθε μέρα στη συντριπτική πλειονότητά τους διατίθενται προς πώληση. Τα 900 Bitcoin με μια μέση τιμή 40.000 δολαρίων μάς κάνουν περίπου 36 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εισρέουν στην αγορά δεκάδες νέα εκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει η τιμή του Bitcoin. Προσθέστε πόσα ακόμα πρέπει να μπουν για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα και θα έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα.

Πηγή: Euro2day.gr (του Βασίλη Παζόπουλου)

 
1195