Γιατί τα επόμενα νομίσματα τύπου Libra θα είναι επικίνδυνα

Κίνα, Ινδία και Καναδάς θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους κρυπτονόμισμα-Γιατί προβληματίζει μια τέτοια προοπτική

Και ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στις διακυμάνσεις των τιμών κρυπτονομισμάτων, οι εξελίξεις στον χώρο του Libra παίρνουν σημαντικές διαστάσεις που ίσως διαμορφώσουν το μέλλον στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Η πρώτη σχετική είδηση είχε έρθει από την Ρωσία. Ο Dmitry Peskov, ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Vladimir Putin σε θέματα IT, απείλησε πως θα απαγορεύσουν εντελώς το Facebook στην χώρα του, αν τολμήσει να λειτουργήσει το Libra στην επικράτεια τους. 

Πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στην είσοδο του Libra στα «χωράφια» τους, αλλά τόσο σαφή αντίδραση με μέτρα εναντίων του ίδιου του Facebook πρώτη φορά υπήρξε. Η αντίδραση της Ρωσίας ουσιαστικά εξαφάνισε έστω και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν απομείνει για να προχωρήσει το Libra, τουλάχιστον στην μορφή που το οραματίστηκαν οι εμπνευστές του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η δεύτερη είδηση προήρθε από τον David Marcus, τον επικεφαλής του τμήματος blockchain στο Facebook. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως το Libra πιθανόν να αλλάξει πορεία. Αντί να έχει κάλυψη ενός καλαθιού νομισμάτων, θα δημιουργήσει διαφορετικά stable coins, ειδικά για κάθε κράτος. Θα δημιουργήσει δηλαδή ένα stable coin για το δολάριο, ένα για το ευρώ, ένα για την στερλίνα κτλ. 

Με αυτόν τον τρόπο θα λύση το εμπόδιο της συμμόρφωσης με τους εκάστοτε τοπικούς κανονισμούς. Με άλλα λόγια, κάθε ξεχωριστό νόμισμα θα έχει τον «κλώνο» του σε ένα τύπου Libra!

Η πιο σημαντική στιγμή όμως προήρθε από τον ίδιο τον Mark Zuckerberg, ο οποίος κατέθετε επί 6 ώρες στην Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. Δεν αναφερόμαστε στην δήλωση ότι το Facebook θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στο Libra, εάν δεν λάβει την κατάλληλη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Δηλαδή το Facebook να εγκαταλείψει την Ένωση του Libra!

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτό ήταν αναμενόμενο. Αυτό που μάλλον δεν περίμεναν να ακούσουν οι γερουσιαστές, ήταν όταν ο Mark πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας τους πως αν δεν συνεργαστούν μαζί του να δημιουργήσουν ένα αναβαθμισμένο τεχνολογικά δολάριο, θα τους ξεπεράσει η Κίνα που ετοιμάζεται να προχωρήσει με το δικό της ψηφιακό και «έξυπνο» νόμισμα. Και τότε ποιος ξέρει τι ανατροπές θα συμβούν. Ίσως τα κράτη προτιμήσουν το κινέζικο «libra» ως αποθετικό νόμισμα.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Δεν φαίνεται να υπερβάλει ο Mark. Πράγματι, έχουμε μπει σε μια κούρσα ταχύτητας. Η Κίνα φιλοδοξεί να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο του Libra που να είναι συνδεδεμένο με το γουάν. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, δήλωσε πως έχει παρόμοια σχέδια. Το ίδιο και του Καναδά. Να δημιουργήσουν ένα εξελιγμένο τεχνολογικά stable coin, που να συνδέεται με το εθνικό τους νόμισμα.

Εμείς οι απλοί πολίτες; Που βρισκόμαστε σε όλα αυτά; Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη; Δεν μας συμφέρει τα κράτη και οι μεγάλες εταιρίες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους να μας προσφέρουν τεχνολογικά προηγμένα συστήματα πληρωμών;

Μόνο υπό προϋποθέσεις. Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη. Έχει κοινωνικές επιπτώσεις, βαραίνει πολιτικά. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σχέσεις εξουσίας, θα υπάρξει σύγκρουση για το ποιος θα την ελέγχει. Το blockchain και τα crypto, δεν είναι μια στατική τεχνολογία. Συνεχώς εξελίσσεται. Παρά τα μεμονωμένα άλματα, αυξάνεται σταθερά. Αλλά το νέο δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλύτερο.

Πρόκειται για μια απρόβλεπτη εξέλιξη, μια πιθανή δυστοπία, αν σκεφτούμε δύο κυρίως δεδομένα. Το πρώτο είναι πως το κρυπτονόμισμα δεν είναι απλό χρήμα. Είναι χρήμα με προγραμματισμό. Το δεύτερο είναι πως η τεχνολογία επεξεργασίας πληροφοριών έχει εξελιχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Οι εταιρίες πληροφορικής γνωρίζουν πλέον πολλά για εμάς.

Πριν από λίγα χρόνια, αν είχες όλα τα δεδομένα των καταναλωτών, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα. Τώρα είναι διαφορετικά, έχουν ανέβει επίπεδο.

Για παράδειγμα στην Κίνα πάνω από το 90% των πληρωμών γίνεται μέσω τηλεφώνου. Είναι πιο εξελιγμένοι σε αυτό το θέμα σε σχέση με την Δύση. Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται σε κάποια βάση δεδομένων. Αν αποφασίσει αύριο η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα δεδομένα και να αποκλείσει μια κατηγορία πολιτών που δεν της αρέσουν τα χαρακτηριστικά τους, μπορεί να τους αποκλείσουν από το σύστημα. Μέχρι και να τους εξαφανίσουν τα χρήματα θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις θα αποτελούν βραδυκίνητη, αναχρονιστική διαδικασία.

Όπως καταλαβαίνουμε, αυτή η ισχύς μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη σε ένα νομισματικό σύστημα κεντρικά ελεγχόμενο. Συνεπώς η ανάγκη για αποκεντρωμένα συστήματα τύπου Bitcoin, θα γίνει όλο και πιο έντονη στο επόμενο διάστημα. Η όμορφη υπόσχεση των crypto είναι πως προωθεί την χρηματοοικονομική ελευθερία. Δίνει την δύναμη στον λαό, όχι στην εξουσία. Την παίρνει από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Ουτοπία; Όχι και τόσο. Πλέον υπάρχει η τεχνολογία για αυτή την μετάβαση. Η δυνατότητα να γίνει πιο δημοκρατικό το νομισματικό σύστημα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το δίκτυο του Bitcoin υποστηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες προγραμματιστές δουλεύουν εθελοντικά για να το βελτιώσουν. Δεν έχει κάποια εταιρία από πίσω. Δεν υπάρχει διοίκηση, κάπου να σταλεί ένα e-mail. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος να τον καλέσουν σε ακρόαση. Να του επιβάλλουν απαγορεύσεις και περιορισμούς, είτε δωροδοκώντας τον, είτε εκβιάζοντας τον. Κανείς δεν κερδίζει από αυτό εκτός από τους χρήστες του. Για αυτό αναφέρουμε συχνά ότι το Bitcoin είναι σαν το Internet. Όσο παραμείνει ανοικτό, τόσο θα υπάρχουν εταιρίες που καινοτομούν πάνω στην ψηφιακή οικονομία.

Φυσικά έχει πολέμιους. Αν τα κρυπτονομίσματα επιτύχουν, σημαίνει πως το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο θα έχει αποτύχει. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Θα διαταράξει το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται για την πρώτη ειρηνική παγκόσμια επανάσταση, που διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες και λιγότερα στην εξουσία.

Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr