H JP Morgan & ο νέος τρόπος επένδυσης σε Bitcoin δια της… πλαγίας

Το προϊόν που ετοιμάζει ο αμερικανικός οίκος για έμμεσες τοποθετήσεις στο κρυπτονόμισμα

Ο χρυσός θα έχει πάντα θέση στη συλλογή κοσμημάτων και νομισμάτων, αλλά οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν έναν επιταχυνόμενο ρυθμό που το Bitcoin αντικαθιστά το πολύτιμο μέταλλο ως μέσο διαφύλαξης αξίας στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Ποιος τα ισχυρίζεται αυτά; Ο Mike McGlone, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence. Απ' ό,τι φαίνεται στο διάγραμμα που δημοσίευσε, η κατοχή χρυσού από επίπεδη άρχισε να μειώνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ ο «ψηφιακός χρυσός», όπως αποκαλεί το Bitcoin ο Mike McGlone, δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Υπάρχει κα ένα άλλο διάγραμμα που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, όσον αφορά στους φίλους του χρυσού. Αγνοώντας το δολάριο, τα χρηματιστήρια και οποιαδήποτε άλλη συσχέτιση, συνεχώς υποχωρεί και πλησιάζει τη μακροχρόνια γραμμή τάσης. Αν τη διαπεράσει προς τα κάτω, θα αποτελέσει άλλη μία ηχηρή ένδειξη ότι ο χρυσός έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του. Κι όλα αυτά παρά τη συγκυρία που φαντάζει ευνοϊκή.

Η μεταστροφή της JP Morgan
Η είδηση όμως των ημερών δεν είναι αυτή. Τη μεταστροφή της επενδυτικής διάθεσης από τον χρυσό προς το Bitcoin την έχουμε καλύψει εδώ και αρκετό καιρό. Η αποκάλυψη αυτών των δεδομένων απλά επιβεβαιώνει την τάση. Αυτό που έκανε αίσθηση ήταν η αποκάλυψη ότι η JP Morgan δημιουργεί ένα δομημένο προϊόν με το οποίο οι πελάτες τους θα μπορούν να πάρουν επενδυτική θέση στα κρυπτονομίσματα. Ήδη έχει καταθέσει αίτημα για αυτό στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Όπως αναφέρεται στην αίτηση της JP Morgan, δεν επενδύουν άμεσα στο Bitcoin αλλά στις εισηγμένες που το έχουν στα ταμεία τους ή εμπλέκονται με τον χώρο κατά κάποιο τρόπο, όπως οι MicroStrategy, Square, PayPal, Riot Blockchain, NVIDIA, AMD, TSMC, Intercontinental Exchange, CME Group, Overstock και Silvergate.

Η ύπαρξη του δομημένου προϊόντος από ένα τόσο μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα της εμβέλειας της JP Morgan αποτελεί άλλο ένα σημάδι ότι η ζήτηση μεταξύ των επενδυτών για κάθε είδους έκθεση, έστω και έμμεση στα κρυπτονομίσματα, είναι ανοδική. Ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από αυτό, αν αναλογιστούμε πόσο εχθρικά αντιμετωπίστηκε το Bitcoin από τον CEO της τράπεζας, τον Jamie Dimon. Το παρακάτω διάγραμμα με τις δηλώσεις του είναι ενδεικτικό.

Το νέο πακέτο τόνωσης
Αυτή όμως που αποδεικνύεται ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Bitcoin, έστω και άθελά της, είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης (10/3) ψήφισε το πακέτο κινήτρων ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης στην ιστορία, μετά το περσινό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως είναι σχεδόν όσα κέρδη σημείωσε το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών το 2019.

Τι σημαίνει αυτή η τεράστια παροχή ρευστότητας για τις αγορές; Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη: οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα υποστηρίξουν το αντίθετο, ωστόσο τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η ποσοτική χαλάρωση αποβαίνει πάντα προς όφελος των κατόχων περιουσιακών στοιχείων.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω. Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων από τον Μάρτη του 2020 και μετά, στο αποκορύφωμα του φόβου για τις επιπτώσεις της πανδημίας, από τέτοιου είδους παροχή ρευστότητας προήλθε. Υπήρξε μια φανερή χειραγώγηση της αγοράς. Μια απροκάλυπτη βοήθεια προς τη Wall Street, με τη δικαιολογία πως έτσι θα ενισχυόταν και η main street.

Το έχουμε αναφέρει εδώ και πολύ καιρό και φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι που το ισχυριζόμαστε. Οι χρηματιστηριακές αξίες έχουν αποσυνδεθεί από τα παραδοσιακά μοντέλα αποτίμησης. Αρκεί να μαντέψεις προς τα πού θα κινηθεί η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, για να επιτύχεις κέρδη στις αγορές. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Η μόνη διαφορά με παλαιότερα είναι πως πλέον οι κινήσεις της FED είναι εύκολα προβλέψιμες. Δεν επιτρέπεται στις αγορές να υποχωρήσουν!

Και μία ακόμα: οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών και η ευκολία με την οποία δημιουργούν χρήμα χωρίς αντίκρισμα έχουν αυξήσει τον προβληματισμό γύρω από το πώς δημιουργείται το χρήμα, τον μηχανισμό που δουλεύει το σημερινό νομισματικό και κατ’ επέκταση οικονομικό σύστημα. Αυτή η αποκάλυψη έχει οδηγήσει πολλούς προς το Bitcoin, το οποίο με τη σειρά του έχει συμβάλει στη δημιουργία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για ανθεκτικά στον πληθωρισμό χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η ανωτερότητα της τεχνολογίας
Ένα βίντεο-διαμαντάκι ανακαλύψαμε στο twitter. Κάποιος ήδη από το 2012 είχε πει πως όποιος πουλάει τη μετοχή της Apple πρέπει να είναι ηλίθιος, εξηγώντας το σκεπτικό του πλεονεκτήματος, όταν διαθέτεις τεχνολογικό πλεονέκτημα. Και βέβαια επιβεβαιώθηκε. Από τότε η Apple αξίζει τα δεκαπλάσια, επειδή μπορεί να πουλάει μια ελαφρώς αλλαγμένη συσκευή, τεχνολογικά και αισθητικά ανώτερη. Η Apple ακολουθεί αυτήν ακριβώς τη στρατηγική εδώ και μια δεκαετία, όπως ακριβώς την περιέγραφε από τότε.

Ποιος είναι αυτός; Ο εδώ και καιρό αγαπημένος της στήλης, ο Michael Saylor, ο οποίος κάνει για άλλη μια φορά επίδειξη της διορατικότητάς του. Ο Saylor ισχυρίζεται πως το Bitcοin είναι ανώτερο τεχνολογικά από όλες τις υπόλοιπες νομισματικές μορφές που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα ο άνθρωπος. Για αυτό και θα κυριαρχήσει.

Σύμφωνα με τον Anthony Pompliano, το Bitcoin αποδεικνύεται πως δεν είναι απλά το γρηγορότερο άλογο στην κούρσα. Είναι ένα ανώτερης μορφής αρπακτικό, το οποίο επικρατεί όσον αφορά τις αποδόσεις όλων των χρηματιστηριακών αξιών. Εδώ και μια δεκαετία αυξάνει κατά μέσο όρο την αξία του 200% κάθε χρόνο.

(euro2day.gr)