Η Bitcoin Lady και γιατί το κρυπτονόμισμα ανθεί στην Αφρική

Πώς η νέα τεχνολογία καλείται να δώσει λύση σε όσους δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Το bitcoin ήρθε πολύ αργά για τον Paco, τον μικρό γιο της Alakanani Itireleng. Πέθανε πριν μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα για να πληρώσει για τη χειρουργική του επέμβαση στη Νότια Αφρική. Όμως μέσω της προσπάθειας διάσωσής του, η Alakanani εισήλθε στον κόσμο του bitcoin. Την εντυπωσίασε τόσο πολύ, που ίδρυσε το εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό κέντρο Satοshi. Εκεί διδάσκει σε άλλους πώς να το χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτό. Σήμερα είναι γνωστή ως Bitcoin Lady της Botswana.

Η Alakanani είναι μόνο μία από τους πρωταγωνιστές που εμφανίζονται στο "Banking on Africa: The Bitcoin Revolution", το νέο ντοκιμαντέρ για τους πρωτοπόρους των κρυπτονομισμάτων στη Νότια Αφρική, που θα προβληθεί στο συνδρομητικό κανάλι της Amazon την Παρασκευή.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει πώς οι χρήστες του bitcoin στη Νότια Αφρική επιχειρούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια των φτωχών υποδομών, της διαφθοράς, τα υψηλά τέλη εμβασμάτων, με τα κρυπτονομίσματα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Παράλληλα μια έκθεση για το αφρικανικό οικοσύστημα του bitcoin, που διενεργήθηκε από το ερευνητικό γραφείο Arcane Research, πρόκειται να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με το ντοκιμαντέρ. «Η Αφρική είναι ίσως η πιο υποσχόμενη περιοχή για την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων», αναφέρεται στην έκθεση. Η πρόσβαση στις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το 66% δεν διαθέτει καν τραπεζικό λογαριασμό.

Η έλλειψη υποδομών στην Αφρική εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Ακόμα και σήμερα, το 57% του πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Από την άλλη, η Αφρική διαθέτει τον νεότερο πληθυσμό στον κόσμο. Το 60% της ηπείρου, όπου διαμένουν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι κάτω των 25 ετών.

Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν χαμηλότερο κόστος και ταχύτερες πληρωμές εμβασμάτων. Η αποστολή εμβάσματος κάτω των 200 δολαρίων κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 9%, ενώ τα διασυνοριακά εμβάσματα είναι ακόμη πιο ακριβά. «Το bitcoin εισάγει ένα νέο, βελτιωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια περιοχή που το χρειαζόταν απεγνωσμένα», δήλωσε ο Marius Reitz, υπεύθυνος για την αφρικανική ήπειρο του ανταλλακτηρίου Luno. Το Luno ιδρύθηκε το 2013 και οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια πελάτες του βρίσκονται στην Αφρική.

Ο Jack Dorsey, Διευθύνων Σύμβουλος της Twitter, από τους πιο διάσημους υποστηρικτές του bitcoin, έφυγε εντυπωσιασμένος όταν επισκέφτηκε την Αφρική για πρώτη φορά πέρυσι. Κατά την επίσκεψή του, δήλωσε ότι η ήπειρος αποτελεί το μέλλον του bitcoin. Οι Αφρικανοί πληρώνουν το υψηλότερο κόστος εμβασμάτων στον κόσμο, αλλά αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευκαιρίες στα σωστά χέρια, πρόσθεσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το bitcoin είναι ένα περίεργο θηρίο που μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και στην άγρια αφρικανική έρημο. Είναι περίπλοκο, ίσως ακόμη και λίγο τρομακτικό. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα θα γίνετε φίλοι με αυτό το παράξενο πλάσμα, τόσο καλύτερα θα είστε εξοπλισμένοι για το μέλλον.

Τι σημαίνει να είσαι unbanked
Όταν ο Μαραντόνα έβαλε το γκολ με το χέρι, στο διάσημο παιχνίδι με την Αγγλία, δήλωσε ότι «ήταν το χέρι του Θεού». Δεν γνωρίζουμε εάν ευθύνεται ο Θεός ή οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, αλλά το bitcoin αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για πολλούς συνανθρώπους μας να απολαμβάνουν τραπεζικές υπηρεσίες. Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια έρευνά της το 2017, υπολόγισε πως υπάρχουν 1,7 δισ. ενήλικοι unbanked.

Τι σημαίνει να είσαι unbanked; Να μην έχεις πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Να συναλλάσσεσαι μόνο με χαρτονομίσματα ή ακόμα και με αντιπραγματισμό. Τι μειονέκτημα έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν μπορούν να κάνουν δουλειά με κανέναν που είναι γεωγραφικά μακριά. Δεν έχουν την ευκαιρία να προβούν σε συναλλαγές, να εμπορευτούν, να συνεργαστούν με κάποιους που ίσως χρειάζονταν τις υπηρεσίες τους.

Αποτέλεσμα; Είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια. Όχι επειδή δεν δουλεύουν σκληρά, ούτε γιατί δεν έχουν ικανότητες, αλλά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στον κόσμο. Συχνά δεν έχουν τα ρούχα για να εμφανιστούν στην τράπεζα ή τα απαραίτητα έγγραφα. Ακόμα και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μακριά.

Η φτώχεια δεν αφορά μόνο στην έλλειψη χρημάτων. Σχετίζεται με την έλλειψη πόρων, προκειμένου οι άνθρωποι να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Το παρόν χρηματοοικονομικό σύστημα αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να εντάξει την πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού, διότι πολύ απλά είναι ασύμφορο να ανοίξει ένα κατάστημα σε μια φτωχογειτονιά της Ινδίας. Αυτός είναι ο λόγος που στερούνται τις ευκαιρίες που απολαμβάνουν άλλοι. Προνόμια που θεωρούν αυτονόητα από τότε που γεννήθηκαν.

Ο πολίτης των ανεπτυγμένων χωρών όχι μόνο έχει την πρόσβαση σε τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο τον πλανήτη. Σε πίστωση για να επεκτείνει την επιχείρησή του, να τον βοηθήσει να μην πεινάσει αν χάσει τη δουλειά του ή αν η καλλιέργειά του δεν αποδώσει. Να σπουδάσει τα παιδιά του, να αγοράσει σπίτι ή καταναλωτικά αγαθά που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του. Να αποταμιεύσει.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Συμπέρασμα
Η μαζική υιοθέτηση του bitcoin δεν θα κριθεί στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Εκεί, στο μόνο που ουσιαστικά χρησιμεύει (τουλάχιστον για την ώρα) είναι στην επένδυση ή την κερδοσκοπία. Δεν αφορά καθημερινές συναλλαγές. Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε τα ευρώ μας για να αγοράσουμε καφέ. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι που χρησιμεύει περισσότερο ως μέσο πληρωμών.

Τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται στην Αφρική, θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Σε νοιάζει. Αν αρχίσει εκεί η υιοθέτηση και η εξάπλωση, θα έχει επίπτωση στην τιμή. Άρα και σε σένα που κατέχεις bitcoin ή εσένα που δεν έχεις και θα βιαστείς να το αποκτήσεις σε υψηλότερη τιμή από τη σημερινή.

Υπολόγισε επίσης και τις επιπτώσεις από την αναταραχή που θα δημιουργήσει κάτι τέτοιο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η εξάπλωση δεν θα συμβεί επειδή το θέλουν κάποιοι να συμβεί. Θα επέλθει γιατί οι άνθρωποι πραγματικά χρειάζονται αυτή την τεχνολογία. Τους προσφέρει αυτά που δεν μπορούν να βρουν στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πηγή: euro2day