Η BlackRock υπέβαλε αίτημα για αγορά bitcoin

Ενας ένας οι διαχειριστές των μεγαλύτερων funds στον κόσμο στρέφονται στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα

Η εκτίμηση πως το 2021 θα είναι η χρονιά των κρυπτονομισμάτων επαληθεύεται με το καλημέρα. Η Blackrock, το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, με σχεδόν 8 τρισεκατομμύρια υπό διαχείριση (ναι, τρισεκατομμύρια) υπέβαλε αίτημα στην Αμερικανική Επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), για να μπορεί να αγοράζει futures του bitcoin σε δύο από τα fund της.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως μάλλον πρόκειται για τα BlackRock Strategic Income Opportunities και BlackRock Global Allocation Fund. Πρόσθεσε επίσης πως από την BlackRock αρνήθηκαν να το σχολιάσουν περαιτέρω, εκτός από το να επαληθεύσουν την είδηση.

Ήταν θέμα χρόνου. Τον Νοέμβρη είχαμε αναφέρει για τον Rick Rieder, τον επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock, που αποκάλυψε δημόσια στην τηλεόραση του CNBC ότι το bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό. Ισχυρίστηκε πως η ψηφιακή μορφή του το καθιστά άμεσα μεταφερόμενο και πιο λειτουργικό από το μέταλλο.        

Το νόμισμα των παρανόμων και άλλα παραμύθια

Δεν είναι οι μόνοι από τους μεγάλους της Wall Street που εισέρχονται στον χώρο. Η Goldman Sachs έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής. Πότε; Σύντομα από ό,τι αποκάλυψε πηγή από την τράπεζα: «Όπως και η JPMorgan, έχουμε εκδώσει ένα RFI (αίτημα για πληροφορίες) σχετικά με τη θεματοφυλακή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων». Δεν είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται βέβαια. Άδεια έχει πάρει και η Fidelity, ενώ η Anchorage που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο έλαβε υπό όρους έγκριση από το OCC (Office of the Comptroller of the Currency), προκειμένου να δημιουργήσει μια τράπεζα που να εστιάζει στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Είναι προφανές πως από τη στιγμή που εισέρχονται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων κολοσσιαία και ευυπόληπτα ιδρύματα, το αφήγημα ότι το bitcoin αποτελεί το νόμισμα των παρανόμων… πάει περίπατο. Πλέον οι μόνοι που το ισχυρίζονται, είναι όσοι έχουν μείνει απελπιστικά πίσω στις εξελίξεις.

Θετικά νέα είχαμε και από τη SEC. Νέος πρόεδρος θα είναι ο Gary Gensler, εκλεκτός του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden. Ο Gensler είναι πρώην πρόεδρος του CFTC (Commodity Futures Trading Commission), βετεράνος της Goldman Sachs και στο MIT δίδαξε μαθήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία blockchain. Από ό,τι αναφέρει ο Jake Chervinsky, CEO της Compound, ο Gary κατανοεί βαθιά τα κρυπτονομίσματα και υποστηρίζει έντονα το bitcoin εδώ και χρόνια. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή ενδεχομένως ο διορισμός του ως προέδρου της SEC να σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής υπέρ ενός ETF σε bitcoin. Αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά σοβαρό, όπως έχουμε αναφέρει. Όταν έγινε κάτι ανάλογο στον χρυσό το 2003, εξαπλασιάστηκε η τιμή του μέχρι το 2011. Γιατί; Επειδή έκανε την απόκτησή του πολύ εύκολη, με ελάχιστο κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ναι, αλλά είναι φούσκα

Ωραία λοιπόν δεν είναι νόμισμα των παρανόμων, θα πούνε κάποιοι. Είναι όμως φούσκα. Όσοι το ισχυρίζονται είναι προφανές πως δεν έχουν δει το Μ1 του δολαρίου. Μέσα σε ένα χρόνο, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα δολάρια που κυκλοφορούν!

Κάτι που δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ, μα ποτέ, να συμβαίνει στο bitcoin. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ξετρελάνει τη Wall Street. Δεν μπορεί να αυξηθεί η ποσότητά του με μια πολιτική απόφαση. Ο ρυθμός δημιουργίας του είναι αυστηρά και απαραβίαστα προκαθορισμένος. Δεν είναι μόνο πιο σπάνιο από το δολάριο ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα, αλλά ακόμα και από τον χρυσό.

Το μόνο που λείπει από το bitcoin είναι να το αναγνωρίσει η πρώτη Κεντρική Τράπεζα ως περιουσιακό στοιχείο που να υπολογίζεται στα συναλλαγματικά της αποθέματα, όπως γίνεται με τον χρυσό. Επιστημονική φαντασία; Κι όμως, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση της Khyber Pakhtunkhwa, μίας από τις τέσσερις επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε την έναρξη δύο κρατικών εταιρειών εξόρυξης bitcoin!

Τη γνώμη μας την έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό. Είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας της Ελλάδος να προβεί πρώτη σε αυτή την κίνηση. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί κάποιος άλλος και θα χαθεί μια μοναδική ευκαιρία. Ήδη θα είχε 4πλασιάσει το κεφάλαιό της, αν το είχε ακολουθήσει. 

Ποια χώρα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες

Μια που αναφερθήκαμε σε χώρες, να πούμε την άποψή μας ως προς το ποια διαθέτει τις προϋποθέσεις να ωφεληθεί περισσότερο στη μετά πανδημίας εποχή: η Ρωσία! Το νόμισμά της είναι υποτιμημένο, με όποιο μέτρο και να το κοιτάξουμε. Εν μέρει επειδή το επιδίωξαν οι ίδιοι και εν μέρει λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου, το οποίο έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Το υποτιμημένο νόμισμα τους βοήθησε να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στις εξαγωγές (σιτάρι, όπλα, πετρέλαιο, νικέλιο). Τα χρέη τους είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με το ΑΕΠ, έχουν ταμειακά αποθέματα τεράστια (πολλά από αυτά σε χρυσό), πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και στο εμπορικό ισοζύγιο, θετικό ισοζύγιο σε επενδύσεις και θετικά επιτόκια! Δεν υπάρχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζεμένα σε άλλο κράτος σήμερα.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι υποτιμημένα, καθώς υπάρχει ο φόβος της εθνικοποίησης. Αυτή η ανησυχία μπορεί να ήταν επαρκής κάποτε, αλλά ακούγεται ειρωνικά σήμερα. Στις δυτικές κοινωνίες, το πρόβλημα είναι ίσως εντονότερο. Μπορεί να μην εθνικοποιούνται αλλά οι Κεντρικές Τράπεζες με τρομακτική ορμή αποκτούν συνεχώς κυριότητα στα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία.  

Μια άλλη χώρα που συγκεντρώνει πολλές ελπίδες ότι θα πάει καλά είναι το Ιράν. Πολύ φτηνό χρηματιστήριο, με P/E 6 και μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού τα 28 έτη. Οι ΗΠΑ θέλουν να αναθερμάνουν σχέσεις, όπως έχει δείξει ο νέος πρόεδρος. Έχουν μορφωμένο πληθυσμό, αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων, ανεπτυγμένους κλάδους. Όχι μόνο πετρέλαιο όπως η Σαουδική Αραβία.

Πηγή: Euro2day.gr