Η εφορία των Η.Π.Α φορολογεί τα κρυπτονομίσματα

Η IRS (Internal Revenue Service) στέλνει επιστολές σε 10.000 φορολογούμενους που έκαναν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

H IRS υπενθυμίζει στους φορολογούμενους των Η.Π.Α ότι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους για τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα. Την περασμένη Παρασκευή, η IRS δήλωσε ότι έχει αρχίσει να στέλνει επιστολές στους φορολογούμενους που έκαναν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, αλλά απέφυγαν να δηλώσουν τα έσοδα που προέκυψαν από αυτές.

«Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν αυτές τις επιστολές πολύ σοβαρά, να εξετάσουν ξανά τις φορολογικές τους δηλώσεις και να πληρώσουν τους ανάλογους φόρους (συν τους τόκους) και τυχόν πρόστιμα», τόνισε ο Chuck Rettig, επίτροπος της IRS, σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Οι επιστολές θα αποσταλούν σε περισσότερους από 10.000 φορολογούμενους μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Το πώς ακριβώς η IRS κατάφερε να εντοπίσει τα ονόματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων παραμένει άγνωστο. Πέρυσι πάντως, η Coinbase, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, διαβίβασε τα δεδομένα 13.000 χρηστών της στην IRS μετά από δικαστική εντολή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε ανακοίνωσή της, η Coinbase είχε δηλώσει τότε ότι κατόπιν δικαστικής εντολής είχε αναγκαστεί να παράσχει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και το ιστορικό συναλλαγών συγκεκριμένων πελατών της κατά την περίοδο 2013-2015. Αρχικά, η IRS είχε ζητήσει τα δεδομένα 500.000 χρηστών της πλατφόρμας, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Coinbase θα έπρεπε να παράσχει τα δεδομένα 13.000 χρηστών, των οποίων οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 20.000 δολάρια.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες ακριβώς διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την δήλωση των εισοδημάτων που προήλθαν από κρυπτονομίσματα. 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) αναφέρει τα εξής: «Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φορολογική αρχή σε νέες, με παγκόσμια εμβέλεια, ψηφιακές πλατφόρμες εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών και συστήματα πληρωμών σε επίπεδο ανταγωνισμού και φορολογικών εσόδων. Τέλος, η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.ά.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί η απαιτούμενη φορολογική νομοθεσία, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην περίπτωση που εισέπραξαν μεγάλα ποσά από κρυπτονομίσματα μέσω εμβασμάτων, ιδίως αν τα χρήματα αυτά «εμφανίζονται» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΠΗΓΗ: gr.pcmag.com