Η Goldman Sachs και τα… φροντιστήρια για το bitcoin

Η μεταστροφή του μεγάλου επενδυτικού οίκου έναντι των κρυπτονομισμάτων

Ήταν θέμα χρόνου να το δούμε κι αυτό. Την Τετάρτη 27 Μαΐου, η Goldman Sachs θα ενημερώσει τους πελάτες της για τα χαρακτηριστικά του bitcoin. Συγκεκριμένα το θέμα είναι «Οι επιπτώσεις των τρεχουσών πολιτικών στον Πληθωρισμό, τον Χρυσό και το Bitcoin».

Όπως φαίνεται στην ανακοίνωση, η ενημέρωση θα γίνει από κορυφαία στελέχη της τράπεζας. Ομιλητές είναι η Sharmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής του γραφείου Επενδυτικής Στρατηγικής, ο Jason Furman, καθηγητής του Harvard και ο Jan Hatzius, Επικεφαλής Διεθνών Επενδυτικών Ερευνών.

Οι αξιοσέβαστοι επενδυτικοί οίκοι, ένας προς έναν, κάνουν τη θεαματικότερη μεταστροφή. Από εκεί που αγνοούσαν ή περιγελούσαν το bitcoin, όχι μόνο έχουν υποχρεωθεί από τις εξελίξεις να μάθουν γι' αυτό, αλλά και να το μελετήσουν τόσο ώστε να μπορέσουν να το εξηγήσουν στους πελάτες τους.

Αν κοιτάξουμε παλαιότερα δημοσιεύματα -όχι πολύ παλιά- μόλις δύο ετών, θα δούμε πως η Sharmin Mossavar-Rahmani δήλωνε πως δεν έβλεπε καμία αξία στο bitcoin! «No value in bitcoin», ήταν η έκφραση που χρησιμοποιούσε. Και τώρα είναι αυτή που εκπαιδεύει τους πελάτες της γύρω από αυτό!

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η ανακοίνωση δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες αλλά είναι φανερό πως θα συζητηθούν οι πιθανότητες της εμφάνισης πληθωρισμού και οι τρόποι προστασίας των επενδυτών έναντι του φαινομένου. Και ποιοι είναι αυτοί; Χρυσός και bitcoin.

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, είχαμε τις δηλώσεις του θρυλικού Paul Tudor Jones, που θεωρεί το bitcoin άμυνα έναντι των πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, την αλλαγή πολιτικής της JP Morgan έναντι αμερικανικών ανταλλακτηρίων και τώρα την Goldman Sachs σε ρόλο δασκάλου για τα κρυπτονομίσματα! Τι παραπάνω θέλουμε για να πειστούμε πως κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση της αγοράς των crypto από πλευράς Wall Street;

Όταν σπρώχνεις ένα βράχο από την κορυφή ενός βουνού, στην αρχή δυσκολεύεσαι. Όταν όμως η δύναμη με την οποία τον σπρώχνεις ξεπεράσει μια κρίσιμη τιμή, αποκτά δική του δυναμική και φεύγει με ταχύτητα στην πλαγιά. Της ιστορικής καμπής συνήθως προηγείται μια λιγότερο ή περισσότερο φανερή διεργασία. Πολλά ρυάκια αλλαγής συγκλίνουν για να σχηματίσουν ένα τεράστιο ποτάμι που φουσκώνει συνεχώς, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία ενός φαινομένου κατακλυσμιαίας έντασης, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Όταν ξεπερνιούνται ορισμένα κρίσιμα σημεία, προκαλούνται απότομες μεταβολές.

Η εμφάνιση της Covid-19 και η αντίδραση των αρχών αποτελούν ένα σημείο ιστορικής καμπής για το bitcoin. Αυτές τις συνθήκες περίμενε το bitcoin για να δείξει τι αξίζει πραγματικά. Να το οδηγήσουν στον θρίαμβο ή τον αφανισμό.

Από τι είδους πληθωρισμό κινδυνεύουμε

Αυτή τη φορά δεν έχουμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμών λόγω του κλασικού πληθωρισμού. Έχουμε παγκόσμιο νομισματικό πληθωρισμό. Πρόκειται για δύο διαφορετικά φαινόμενα. Τα επιπλέον «φρεσκοτυπωμένα» χρήματα δεν δημιουργούν αναγκαστικά υψηλότερες τιμές. Γιατί όχι; Επειδή οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών υποχωρούν ταχύτερα από την αξία του νομίσματος. Με άλλα λόγια, χωρίς να αυξάνονται οι τιμές, υποτιμάται η αξία του χρήματος.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά αποδεικνύεται όταν συγκρίνουμε τα παραστατικά νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σχέση με τον χρυσό. Ο χρυσός, όπως και το bitcoin, αποτελεί μορφή χρήματος που δεν βασίζεται στο χρέος. Στην πραγματικότητα, δεν αυξήθηκε η αξία του. Υποτιμήθηκαν τα νομίσματα απέναντί του.

Άλλων εμπορευμάτων, όπως του πετρελαίου ή του χαλκού, η αξία έχει καταρρεύσει, επειδή δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό της αυστηρής σπανιότητας. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία φτηναίνουν έναντι των μετρητών.

Στην πρώτη φάση κάθε κρίσης κυριαρχεί ο πανικός και η αίσθηση ότι επίκειται η καταστροφή και το τέλος του κόσμου. Τώρα όμως παραμένουν χαμηλά, παρόλο που βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Υπάρχει και άλλο ένα παράδοξο σε αυτή τη συγκυρία. Παρά τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια πολλών κρατικών ομολόγων, άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και κάποιες πετρελαιοπαραγωγές που έχουν αδύναμη πιστωτική φερεγγυότητα, δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές ακόμα και με «τσιμπημένα» επιτόκια. Τι θα συμβεί αν δημιουργηθεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών από αυτές τις χώρες; Μια κρίση παρόμοια με την Ασιατική το 1997; Μήπως ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποδειχθεί καθοριστικό για την εύθραυστη παγκόσμια σταθερότητα;

Πηγή: Euro2day.gr