Η Κύπρος στα eSport

Τα esports είναι ένα φαινόμενο που μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς ανα το παγκόσμιο

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Μπορεί να μην έχετε ξανακούσει για τα esports (electronic sports) ή να μην γνωρίζετε πολλά για αυτά, όμως είναι ένα φαινόμενο που μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς ανα το παγκόσμιο. Τα ηλεκτρονικά σπόρτ, όπως και τα κανονικά σπόρτ, προνοούν ότι δύο παίκτες ή ομάδες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους με σκοπό να κερδίσουν ένα έπαθλο. Τα αγωνίσματα είναι βιντεοπαιχνίδια όπως το League of Legends, Fortnite, FIFA, NBA, Mortal Kombat και άλλα.

Με βάση την Statista, η παγκόσμια αγορά των esport έχει ξεπεράσει την αξία του 1.1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Τα έπαθλα φτάνουν μυθικές αξίες, με περιπτώσεις όπως του 16χρονού Kyle Giersdorf να κερδίζει 3 εκατομμύρια δολάρια πέζοντας Fortnite. 

Ως αποκορύφωμα τον Απρίλιο του 2021, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την διεξαγωγή της πρώτης σειράς ‘Εικονικών Ολυμπιακών” (Olympic Virtual Series) με την οποία γίνεται η συμπερίληψη των esport se Ολυμπιακό επίπεδο.

Ποιά η θέση της Κύπρου σε όλη αυτή την εξέλιξη των esport; Ξέρουμε ότι μεγάλα Κυπριακά σωματεία έχουν ήδη δημιουργήσει ομάδες esport, έχουν γίνει τουρνουά στο Cyprus Comic Con και στο Game Show Cyprus, μεταξύ άλλων, και μαθαίνουμε ότι μαθητές σε σχολεία έχουν δημιουργήσει σχολικές λέσχες για esport. Παράλληλα υπάρχουν αρκετοί Κυπριοι και Κύπριες gamers/streamers που ‘εκπέμπουν’ στο Twitch, την πιο δημοφιλές πλατφόρμα για video games streaming.

Στο 30ο επεισόδιο του Future Talks συζητήσαμε τι μας επιφυλάσει το μέλλον για τα esport στην Κύπρο, με καλεσμένους τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας gaming cafes ΙΝSPOT, Χρίστο Σαββίδη και Γιώργο Καραπατάκη.

“Είναι προφανές ότι υπάρχει δραστηριότητα. ‘Όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας” μου εξηγούν. Τα δύο στοιχεία που μετρούν την δεδομένη στιγμή είναι η σωστή προπαίδεια και υποδομή πριν προχωρήσουμε σε πιο μεγάλα τουρνουά. 

Σχετικά με την υποδομή “πρέπει να έχουμε όσο πιο γρήγορες ταχύτητες γίνεται. Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης σε σχέση με την γεωγραφική θέση των σέρβερ που εξυπηρετούν το παιχνίδι, υπάρχει καθυστέρηση (latency) της μεταφοράς των δεδομένων” μας λέει ο Γιώργος.  “Σε ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες ξεπερνουν ακόμα και τις 10 κινήσεις το δευτερόλεπτο, ακόμα και τα milliseconds μετρούν”.  

Όσον αφορά την προπαίδεια “το ταλέντο μόνο δεν είναι αρκετό” τονίζει ο Χρίστος. Οι παίκτες πρέπει να αφοσιώνουν αρκετό χρόνο σε καθημερινή προπόνηση και να προσπαθήσουν να βρουν τον σωστό μάνατζερ που θα μπορεί να τους δώσει τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές. Ένας τέτοιος μάνατζερ μπορεί να είναι και από το εξωτερικό. Όπως και στην περίπτωση των φυσικών σπόρτ, ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος. Έτσι αν κάποιος ή κάποια θέλει να παίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεται να κάνει θυσίες και υπέρμετρες προσπάθειες. Παράλληλα ο Χρίστος υπογραμμίζει ότι στα esport δεν είναι μόνο αρκετό να είσαι καλός/καλή παίκτης. “Χρειάζεται να δουλέψεις και πάνω σε άλλα προσόντα όπως την επικοινωνία. Ένα τεράστιο μέρος των esport είναι η παρουσίαση του παιχνιδιού σου μπροστά από τους οπαδούς, είτε σε τουρνουά είτε μέσω streaming.” 

Στο εξωτερικό έχουν ήδη ξεκινήσει όσα μας περιγράφουν ο Χρίστος και ο Γιώργος. Δημιουργούνται ακαδημίες esports παγκόσμιας εμβέλειας. Μια απο αυτές είναι η Guild που δημιουργήθηκε πέρσυ τον Ιούνιο με βάση της το Λονδίνο, ή οποία ανήκει στον David Beckham. Στην Κύπρο τα νήματα έχουν αρχίσει να κινούνται, έχουμε ακόμα δρόμο, όμως προχωρούμε με καλούς ρυθμούς. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την συνέντευξη κάνοντας κλίκ εδώ

To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 18:30. Την εκπομπή φέρνει κοντά σας το 1ο δίκτυο 5G από τη Cytamobile Vodafone
 

Μιχάλης Τυρίμος