Η μεγαλύτερη επίθεση κράτους ενάντια στο Bitcoin

Η Κίνα έδιωξε το 90% των εξορυκτών, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 65% του δικτύου. Κάθε 10’ δημιουργείται ένα νέο μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες συναλλαγές. Η επίπτωση στην τιμή. Πού οφείλεται η ανθεκτικότητα του Bitcoin.


Η δυσκολία εξόρυξης του Bitcoin μειώθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά 28%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του δικτύου, η οποία προήλθε από την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για τερματισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων εξόρυξης στο έδαφός της.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας, ας εξηγήσουμε τι είναι το hash rate, για τους καινούργιους φίλους της στήλης. Με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στη μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου Bitcoin. Όταν το δίκτυο φτάσει σε δείκτη κατακερματισμού (hash rate) 10 Th/s, σημαίνει ότι το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου διεξάγει 10 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Συνεπώς όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο.

Η πιο bullish ένδειξη

Άρα λοιπόν η σημαντική μείωση του hash rate είναι κάτι που θα έχει αρνητική επίπτωση στην τιμή του Bitcoin, ως αποτέλεσμα της μετεγκατάστασης του εξοπλισμού παραγωγής; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, με βάση την ιστορία. Το παρακάτω διάγραμμα είναι διαφωτιστικό. Όποτε συμβαίνει αξιοσημείωτη προσαρμογή δυσκολίας προς τα κάτω, η τιμή του Bitcoin ανεβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει πως αναγκαστικά θα συμβεί και τώρα, αλλά πρόκειται για μια ένδειξη που δεν είναι συνετό να απορρίψουμε χωρίς διερεύνηση.

Το σημαντικότερο σε αυτή τη συγκυρία είναι τα αποτελέσματα που βγαίνουν από την ανθεκτικότητα του Bitcoin. Η Κίνα κατάφερε να διώξει το 90% των εξορυκτών από τη χώρα, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 65% περίπου του δικτύου. Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση ενός κράτους κατά του Bitcoin που έχει σημειωθεί ποτέ. Σκεφτείτε τις δυσλειτουργίες και τις επιπτώσεις στην αλυσίδα παραγωγής που θα είχε υποστεί οποιοσδήποτε κλάδος, αν η μισή του παραγωγική δυνατότητα αναγκαζόταν να κατεβάσει ρολά σε ένα σαββατοκύριακο.

Κι όμως, το Bitcoin συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια και ομαλά, ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. Χωρίς κανένα κέντρο αποφάσεων να δίνει την κατεύθυνση, χωρίς να ζητά την άδεια ή την έγκριση κανενός. Τι εννοούμε; Κάθε 10' δημιουργείται ένα νέο μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες συναλλαγές -από συναλλασσόμενους σε όλο τον κόσμο- και ενημερώνει τη βάση δεδομένων (ledger). Εντελώς ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τραπεζική αρχή ή κυβερνητική εξουσία.

Το Bitcoin αποδεικνύεται ασταμάτητο στην πράξη, όχι μόνο στη θεωρία. Κανείς δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του δικτύου. Ούτε καν μια υπερδύναμη του μεγέθους της Κίνας. Όποτε καταφέρουν ένα χτύπημα εναντίον του, το Bitcoin προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και επανέρχεται δριμύτερο. Τα γεγονότα του τελευταίου μήνα είναι ίσως η καλύτερη επιβεβαιωμένη απόδειξη που θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε.

Πού οφείλεται η ανθεκτικότητα του Bitcoin

Πώς τα κατάφερε να αντεπεξέλθει σε αυτή τη σφοδρή κρίση και πάλι; Χάρη στον ιδιοφυή σχεδιασμό του. Η προσαρμογή της δυσκολίας Bitcoin αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του Σατόσι Νακαμότο. Εφευρίσκοντας το Bitcoin, ο Σατόσι δεν ανακάλυψε κάτι πρωτότυπο. Η ιδιοφυΐα του έγκειται στον τρόπο που συνδύασε πολλές διαφορετικές μεθόδους, που μπόρεσαν να επιλύσουν ορισμένα άλυτα προβλήματα. Μόνο ένα στοιχείο ήταν αποκλειστικά δικό του: η προσαρμογή δυσκολίας. Μια πραγματικά ιδιοφυής εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων και ο θεμελιώδης λόγος για τον οποίο το δίκτυο του Bitcoin ήταν πάντα ασφαλές.

Με απλά λόγια πώς δουλεύει: Ας υποθέσουμε ότι η τιμή του Bitcoin αυξάνεται, δημιουργώντας ένα κίνητρο για να ασχοληθούν περισσότεροι με το mining. Σε αυτή την περίπτωση, το πρωτόκολλο θα αυξήσει αυτόματα τη δυσκολία εξόρυξης, έτσι ώστε η δημιουργία νέων Bitcoin και ο χρόνος επαλήθευσης συναλλαγών να μην επιταχύνονται πέρα από το προκαθορισμένο σχέδιο (περίπου κάθε 10 λεπτά). Ο αλγόριθμος έχει προγραμματιστεί για αυτόματη προσαρμογή του επιπέδου δυσκολίας κάθε 2.016 μπλοκ, ή περίπου κάθε δύο εβδομάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, ας υποθέσουμε ότι η τιμή του Bitcoin πέφτει μέχρι το σημείο όπου το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο της τιμής πώλησης. Όπως είναι λογικό, αρκετοί miners θα κλείσουν τον διακόπτη των μηχανημάτων τους. Τότε όμως το πρωτόκολλο θα μειώσει αυτόματα τη δυσκολία εξόρυξης, έτσι ώστε η δημιουργία νέων Bitcoin και ο χρόνος επαλήθευσης συναλλαγών να μην επιβραδύνεται κάτω του προκαθορισμένου χρόνου.

Το σημαντικό είναι πως όσοι και να είναι οι miners, όσο υψηλή ή χαμηλή και να είναι η τιμή του Bitcoin, η ποσότητα που παράγεται είναι σταθερή. Αυτή την περίοδο βγαίνουν 900 Bitcoin την ημέρα. Σε σχεδόν 3 χρόνια από τώρα, όταν θα συμβεί το επόμενο halving, θα βγαίνουν 450 την ημέρα. Την επόμενη περίοδο (που αντιστοιχεί σε μια 4ετία περίπου), θα βγαίνουν 225 (τα μισά) και ούτω καθεξής.

Για να το καταλάβετε καλύτερα, φανταστείτε έναν αθλητικό ή πνευματικό ή καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Όσοι και να συμμετέχουν, το βραβείο για τον καλύτερο είναι μόνο ένα. Ωστόσο, όσο πιο πολλοί είναι οι συμμετέχοντες, τόσο πιο έντονος είναι ο ανταγωνισμός. Οι απαιτήσεις όσο αφορά στην ικανότητα αυξάνονται.

Πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία έχουμε ένα νόμισμα, εμπόρευμα και γενικά ένα περιουσιακό στοιχείο, που η ποσότητα παραγωγής του είναι ανεξάρτητη από τις ανθρώπινες επιθυμίες, την τιμή ή τις συνθήκες. Που γνωρίζουμε εκ των προτέρων όχι μόνο πόσα νομίσματα θα δημιουργηθούν, αλλά και τον ρυθμό παραγωγής τους. Ποτέ άλλοτε δεν έχει ξανασυμβεί. Τα ευρώ, τα δολάρια, τα υπόλοιπα κρατικά νομίσματα, ο χρυσός, το ασήμι, τα ομόλογα, όλα, θα αυξηθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το Bitcoin.

Η επίπτωση στην τιμή

Τότε γιατί υποχώρησε η τιμή του Bitcoin; Η πτώση προήλθε επειδή οι Κινέζοι miners αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα νομίσματά τους. Είτε για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες μετεγκατάστασης, είτε για να καλύψουν τα έξοδά τους, αφού η εισροή χρημάτων σταμάτησε απότομα. Πόσα έχουν χάσει οι miners της Κίνας;

Αν υποθέσουμε πως η αξία των Bitcoin που παράχθηκαν τον τελευταίο μήνα είναι 35.000 δολάρια Χ 27.000 Bitcoin (30 ημέρες Χ 900 νομίσματα ημερησίως) και υπολογίζοντας πως τα μισά θα πήγαιναν σε Κινέζους miners, συμπεραίνουμε πως υπήρξε απώλεια εσόδων περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Για τους εξορύκτες που θέλουν να μετεγκατασταθούν, ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας. Κατ' αρχάς έχουν αφήσει χώρο στους ανταγωνιστές, οι οποίοι αυτή την περίοδο, μέχρι να ενεργοποιηθούν ξανά τα απενεργοποιημένα μηχανήματα, απολαμβάνουν εύκολα κέρδη. Λαμβάνουν περισσότερα Bitcoin σε καθημερινή βάση, χωρίς να προσθέσουν υπολογιστική δύναμη, ούτε να ξοδέψουν παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια. Ήταν ένα ανέλπιστο δώρο της κινεζικής κυβέρνησης προς όφελος άλλων χωρών. Αυτό όμως δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα.

Ο χρόνος είναι αντίπαλος των Κινέζων miners και για έναν άλλο λόγο. Τα μηχανήματα παλιώνουν. Σύντομα θα βγουν άλλα, πιο γρήγορα, πιο δυνατά. Τα παλαιότερα δεν θα έχουν προλάβει να αποσβέσουν την επένδυσή τους. Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς, θα χρειαστούν 6 έως 9 μήνες μέχρι να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα περισσότερα μηχανήματα. Υπάρχουν πρακτικά θέματα που θα πρέπει να λυθούν πρώτα, όπως να δημιουργηθούν οι κτιριακές υποδομές όπου θα εγκατασταθούν.

Όταν όμως συμβεί αυτό, το κόστος παραγωγής θα ανέβει, με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου να παρασύρει την τιμή προς τα πάνω. Ποιος θα θέλει να παράγει, πόσο μάλλον να πουλήσει, κάτω του κόστους;

Πηγή: Euro2day.gr

Tags