Η σωστή εφαρμογή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Αρκετές φορές τείνουμε να μπλέκουμε τον όρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με το φιλανθρωπικό έργο ή την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πρόκειται όμως για δύο διαφορετικά λειτουργικά μοντέλα.

Η φιλανθρωπία και η εταιρική κοινωνική ευθύνη επικεντρώνονται στην δωρεά χρημάτων ή αγαθών προς ένα συγκεκριμένο σκοπό ή την βελτίωση της κοινωνίας μας. Στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι δράσεις μιας εταιρείας πρέπει να παράγουν κέρδος και να ωφελούν την κοινωνία ταυτόχρονα. Το ένα μοντέλο δεν μειώνει το άλλο, απλά έχουν διαφορετική προσέγγιση προς τον τρόπο που βοηθούν την κοινωνία. 

Παράδειγμα μιας εταιρείας κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι και το Center for Social Innovation (CSI Cyprus), το οποίο δραστηριοποιείται σε πέραν απο 140+ πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με e-learning, video games, δημιουργία διαδραστικού περιεχομένου, εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Ευρώπη Αμερική, και Ασία.

Όπως μας δήλωσε ο Δημήτρης Χατζησοφοκλη, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CSI, στο 20ο επεισόδιο του Future Talk:; “Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Θέλουμε να βλέπουμε την προσφορά μας στην κοινωνία να εξελίσσεται μαζί με την εξέλιξη των πρότζεκτ μας. Για παράδειγμα, όταν παραχωρούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οικονομική βοήθεια σε ένα σχολείο, θέλουμε να ξέρουμε αν τα παιδιά επωφελήθηκαν, τι έμαθαν, που βρήκαν προβλήματα και πως μπορούμε να επιτύχουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων την επόμενη φορά που θα βοηθήσουμε. Σκεφτείτε, ένα παιδί να λαμβάνει πλέον την μάθηση του απο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά η γιαγιά του ή ο παππούς του να μην έχουν την τεχνογνωσία να τους βοηθήσουν με την κατ οίκον μελέτη τους. Αυτό είναι ένα άκρως πραγματικό πρόβλημα σε μιά κοινωνία οπως την Κυπριακή. Έτσι ο επόμενος μας στοχος θα είναι η εκπαίδευση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.  Με αυτό των τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε και την κοινωνική μας προσφορά και τους εαυτούς μας ως εταιρεία στην γραμμή του e-learning, σε συνεχή βάση”.  

Ο Δημήτρης είναι ένα από τα άτομα που έχει ενεργή δράση και προσφορά στο Κυπριακό τεχνολογικό οικοσύστημα για χρόνια. Μετά από 25 χρόνια στην Αμερική όπου ήταν επενδυτής σε τεχνολογικές εταιρείας και αντιπρόεδρος της MCI, ένας από τους πρώτους παροχείς διαδικτύου στις ΗΠΑ, επαναπατρίστηκε. Στην Κύπρο ηγήθηκε του σχεδιασμού ενός από τους πρώτους startup accelerators - του Ηelix στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και αργότερα ίδρυσε συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Innovade Ltd.

 Όταν τον ρώτησα πως ένας επενδυτής αποφάσισε να “αλλάξει ταχύτητα” από το μοντέλο του venture capitalist στην κοινωνική επιχειρηματικότητα μου απάντησε “Ολα ξεκινούν από το περιβάλλον στο οποίο υπάρχουμε. Τα νέα άτομα θα ορίσουν το μέλλον. Θεωρώ ευθύνη μας λοιπόν να παρέχουμε σε αυτούς τους νέους ανθρώπους τα σωστά εργαλεία για μάθηση, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση τους και την ενσυναίσθηση τους,  και τον σεβασμό προς την κοινωνία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να βελτιωθούμε σαν κοινωνία με την πάροδο του χρόνου, και αυτό θα μας επωφελέσει όλους”. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο πατώντας εδώ.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 18:30. Την εκπομπή φέρνει κοντά σας το 1ο δίκτυο 5G από τη Cytamobile Vodafone.
 

Μιχάλης Τυρίμος