Η στροφή της BlackRock υπέρ του bitcoin

1,6 δισεκατομμύρια σε χρυσό και 1,6 δισεκατομμύρια σε bitcoin

Αυτό και αν είναι βόμβα μεγατόνων! Ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος, της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ισχυρίστηκε ότι το bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό. Όπως ανάφερε, η ψηφιακή μορφή του το καθιστά άμεσα μεταφερόμενο και πιο λειτουργικό από το μέταλλο.

1,6 δισεκατομμύρια σε χρυσό και 1,6 δισεκατομμύρια σε bitcoin
Η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία. Ποιος θα το περίμενε πριν λίγο καιρό, ότι κάποιος σε αυτή την θέση θα τολμούσε δημόσια να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, χωρίς να τον διώξουν με τις κλωτσιές ως απερίσκεπτα επικίνδυνο. Προσέξτε την «λεπτομέρεια»: Ο Rieder είναι Επικεφαλής του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος. Μια θέση από την οποία, όπως περιγράφει και ο ίδιος, εστιάζει στις τάσεις της μεγάλης εικόνας που διαμορφώνουν την οικονομία.

Μια εταιρία του μεγέθους της BlackRock, όταν αρχίζει να επενδύει σε κάτι που θεωρεί ενδιαφέρον, δεν τοποθετεί μικροποσά. Αρκεί μόνο μια απόφαση για να διοχετεύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια. Η BlackRock έχει υπό διαχείριση περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια (τρισεκατομμύρια, από Τ) και ο Rick Rieder είναι ένα από τα σημαντικότερα διευθυντικά στελέχη της. Τι σημαίνει αυτό; Όπως για κάθε αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος που διαθέτει σήμερα χρυσό, ενδεχομένως να υπάρξει αύριο αντίστοιχη πρόβλεψη σε bitcoin!

Έρχονται νέες αποκαλύψεις
Το Bitcoin σαν ιδέα, γεννήθηκε πριν μόλις 12 χρόνια. Οι μόνοι που αρχικά ασχολήθηκαν και επιχείρησαν να την υλοποιήσουν, ήταν κάτι περιθωριακοί κρυπτογράφοι. Και δείτε που έχει καταλήξει. Μερικοί από τους πιο αξιοσέβαστους επενδυτές του κόσμου και θεσμικοί που διαχειρίζονται τεράστιες δεξαμενές πλούτου, αρχίζουν να το αντιμετωπίζουν ως ένα περιουσιακό στοιχείο εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο, του χρυσού. Της μοναδικής νομισματικής μορφής που απολαμβάνει καθολικής εκτίμησης για χιλιάδες χρόνια.

Ακόμα οι περισσότεροι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, αντιλαμβάνονται το bitcoin ως ευκαιρία για βραχυπρόθεσμο χρηματιστηριακό κέρδος. Μια απλή επενδυτική αξία. Αυτό αποτελεί το τρίτο στάδιο της ενασχόλησης τους με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Τα δύο πρώτα περιλάμβαναν την αδιαφορία, την υποτίμηση, τον χλευασμό και την δυσφήμιση. Στο τέταρτο και καθοριστικό στάδιο, θα διαπιστώσουν πως ίσως πρόκειται για το επόμενο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Για μια τεχνολογία που θα μεταμορφώσει τον κόσμο.

Καθώς αυξάνεται η τιμή, όσοι κατέχουν bitcoin αισθάνονται πιο άνετα να μιλήσουν για την αγορά τους. Δεν φοβούνται ότι θα θεωρηθούν ανόητοι ή απερίσκεπτοι. Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, θα δούμε άτομα υπεράνω υποψίας να αποκαλύπτουν την προτίμηση τους στο ψηφιακό νόμισμα. Όσο συντελείται η συσσώρευση, όλοι προσποιούνται τους αδιάφορους. Έτσι λειτουργεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Όλοι σχεδόν συνειδητοποιούν την ίδια ευκαιρία ταυτόχρονα, ακολουθώντας το κυρίαρχο αφήγημα.

Πως αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν Bitcoin; Πρακτικά είναι δύσκολο να το κατέχουν, καθώς δεν υπάρχει θεματοφυλακή. Για να ακριβολογούμε, δεν είναι τόσο εξελιγμένη υπηρεσία, ούτε έχει δοκιμαστεί για πολύ καιρό από εκείνους που την παρέχουν. Συνεπώς το πρώτο που κοιτάμε είναι ο τίτλος της Grayscale (GBTC) που διαπραγματεύεται στην Wall Street. Είναι μια εύκολη λύση για τους θεσμικούς, που προκειμένου να αποκτήσουν έκθεση στο bitcoin, δεν διστάζουν να πληρώσουν σημαντικό premium. Για τους ιδιώτες η απόκτηση είναι πιο απλή και πιο οικονομική, καθώς έχουν άλλες, πιο αξιόπιστες επιλογές.

>>>>Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες η Πλατεία Ελευθερίας (VIDEO)

Πουλάνε χρυσό και αγοράζουν bitcoin
Οι επενδυτές χρυσού ενδέχεται να πουλάνε χρυσό για να αγοράσουν bitcoin. Ίσως για αυτό τα ETF χρυσού να υφίστανται εκροές, ενώ αντίθετα τα οχήματα έκθεσης στο Bitcoin να έχουν σημαντικές εισροές. Το φαινόμενο είναι πραγματικά ενδιαφέρον, αφού εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που συνήθως οδηγούν στη ζήτηση για χρυσό. Αντί για αυτό, φαίνεται πως μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης απορροφιέται από την Grayscale ή παρόμοια επενδυτικά σχήματα

x

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin, δηλαδή τα νομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, επί την τιμή που διαπραγματεύεται, είναι σήμερα μόλις στο 2,75% του χρυσού. Όταν, και αν, φτάσει την τωρινή αξία του χρυσού, κάθε bitcoin θα αξίζει περίπου 500.000 δολάρια. Όσο και αν ακούγεται υπερβολική η τιμή, η πρόβλεψη ίσως αποδειχθεί μετριοπαθής. Αν επικρατήσει η οπτική που εξέφρασε ο Rick Rieder της BlackRock, δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην τιμή του bitcoin. Όπως δεν υπάρχει οροφή στην ποσότητα των δολαρίων, ευρώ και άλλων κρατικών νομισμάτων μπορούν να «εκτυπωθούν».

Μόνο ο χρόνος μπορεί να αναδείξει κατά πόσο έχουν δίκιο ή όχι όσοι εκτιμούν πως το bitcoin θα αποδειχθεί κάποια στιγμή στο μέλλον ανώτερο του χρυσού. Το σίγουρο είναι πως βρίσκεται σε καλό δρόμο και εμείς, από αυτή την στήλη, σας έχουμε υποδείξει έγκαιρα και επανειλημμένως τους λόγους που πληροί τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Ίσως δεν είναι απλά μια κακή χρονιά η φετινή. Ίσως έχουμε εισέλθει σε μία άσχημη εποχή. Όπως και να έχει, ακόμα και αν τελειώσει σύντομα η ιστορία με τον ιό, δεν πρόκειται να επανέλθουν όλα όπως ήταν πιο πριν. Μια νέα μεταφορά πλούτου συντελείται αυτή την περίοδο. Η ψηφιακή οικονομία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της συμβατικής. Η μετατόπιση θα συμβεί είτε με την δική σας συμμετοχή, είτε χωρίς αυτήν. Ωστόσο από εσάς εξαρτάται αν θα βρεθείτε στην σωστή πλευρά.

* Προκειμένου να καλύψουμε όλα τα αιτήματα συμμετοχής στα σεμινάρια, θα πραγματοποιούνται και άλλες ημέρες εκτός από τις Δευτέρες. Η τιμή τους θα εξακολουθήσει να είναι προσιτή, στα 50€, έτσι ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να συμμετάσχουν. Επιπλέον, σε όποιον τα παρακολουθήσει, του παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφεί σε ένα από τα πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια με την ιδιότητα του VIP πελάτη, ανεξαρτήτως ποσού που κατατίθεται σε αυτό. Το νέο πρόγραμμα των σεμιναρίων θα αναρτηθεί αύριο.

euro2day.gr - Βασίλης Παζόπουλος

 
928