ΙδΕΚ: Δόθηκαν €50 εκατ. το 2021 – Άλλα €150 εκατ. έως το 2027

Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Επικεφαλής Επιστήμονα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΗΣ ΠΙΕΡΗ

Τετ-α-τετ μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και Επικεφαλής Επιστήμονα της Κύπρου Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο είχαμε την περασμένη εβδομάδα, όπου παρουσιάστηκε το μέχρι στιγμής έργο του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και συζητήθηκαν οι επόμενοι στόχοι. 

Η συνάντηση του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο περίπου χρόνων από το διορισμό του. Κατά τη διάρκειά της παρέδωσε έκθεση πεπραγμένων για την περίοδο 3 Μαρτίου 2020 - 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Κύπρος προχωρά μπροστά. Το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας εξελίσσεται. Η δυναμική που αναπτύσσεται αντικατοπτρίζεται, εξάλλου, και μέσα από τα τελευταία αποτελέσματα διεθνών δεικτών και την δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Συγχαρητήρια στον Επικεφαλής Επιστήμονα και τους συνεργάτες του για την μέχρι τώρα πορεία, είμαι σίγουρος θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα. Προτεραιότητά μας είναι η πλήρης αξιοποίηση και περαιτέρω ώθηση στην υψηλή δυναμική που ανέπτυξε η πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, με στόχο τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, παρουσίασε τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας. Ειδική αναφορά έκανε στις αξιοσημείωτες επιδόσεις κυπριακών φορέων τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα εγχώρια χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και σε άλλες ενέργειες.

Το ΙδΕΚ στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΙδΕΚ για την περίοδο 2020 – 2021 διέθεσε χρηματοδότηση πέραν των €51 εκατομμυρίων προς το εγχώριο οικοσύστημα. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο Προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό €150 εκατομμυρίων. Η φιλοσοφία του έχει να κάνει με στοχευμένες επενδύσεις και να χτίσει πάνω σε ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας, στοχεύοντας στην έμπρακτη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στη δημιουργία νέας βιομηχανίας διττής χρήσης και στην πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση και ανάπτυξη. Εδώ να τονίσουμε ότι οι αρχικές διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλούσαν για σχεδόν τα διπλάσια εκατομμύρια που θα πήγαιναν στην έρευνα και καινοτομία. Λόγω της πανδημίας όμως όλα έχουν μειωθεί. 

Σε δηλώσεις του ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος τόνισε «Στόχος είναι να αυξήσουμε την ιδιωτική επένδυση στην έρευνα και καινοτομία, να ενδυναμώσουμε τις συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε τη μεταφορά γνώσης και την εμπορική αξιοποίησή της, και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του οικοσυστήματος μας. Μετουσιώνουμε, έτσι, την έρευνα και την καινοτομία, σε οριζόντιο πυλώνα ανάπτυξης που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, έτσι ώστε να επιφέρει πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου».

Παρόμοιοι στόχοι έχουν τεθεί και παλαιότερα από το ΙδΕΚ. Ας ελπίσουμε αυτή την φορά η ιδιωτική επένδυση στην έρευνα και καινοτομία να ακολουθήσει την δημόσια επένδυση, με στόχο να αναπτυχθεί το οικοσύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Επικεφαλής Επιστήμονας (www.chiefscientist.gov.cy) επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. 

Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

 
1493