Ισότητα φύλων στον τομέα πληροφορικής:Δεν πάμε μπροστά, πάμε πίσω

Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες προσπαθούν να διορθώσουν την ανισότητα δίνοντας κίνητρα και ορίζοντας ποσοστώσεις φύλων στις προσλήψεις τους
 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΙΜΟΣ


Ένα από τα μεγάλα θέματα του τεχνολογικού τομέα είναι η ανισότητα στην εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής και των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups). Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες οποιασδήποτε κλίμακας, αλλά ειδικά κολοσσοί όπως η Google, προσπαθούν να διορθώσουν την ανισότητα δίνοντας κίνητρα και ορίζοντας ποσοστώσεις φύλων στις προσλήψεις τους. 

Αυτές οι προσπάθειες όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα. Όπως μας τόνισε η καλεσμένη μας στο Future Talks, Έλενα Γεωργίου Στρούθου, συνιδρίτρια/CTO της Cocoon Creations και προγραμματίστρια με 20ετή πείρα: «Το να μετακινείς τον υφιστάμενο αριθμό γυναικών της τεχνολογικής βιομηχανίας σε διαφορετικές θέσεις ή σε άλλες εταιρείες είναι ένα, το να αυξάνεις όμως τον ολικό αριθμό συμμετοχής των γυναικών στο επάγγελμα είναι αυτό που μετρά. Ο μικρός αριθμός συμμετοχής είναι το πραγματικό πρόβλημα». 

Ακόμα και στην Αμερική, μόνο το 26% της τεχνολογικής βιομηχανίας είναι γυναίκες, και 65% των επενδυτικών ταμείων τεχνολογίας (venture capital funds) δεν έχουν ούτε μια γυναίκα συνέταιρο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως μας εξήγησε η κα. Γεωργίου Στρούθου ο τομέας της πληροφορικής συγκεκριμένα είχε ξεκινήσει πολύ διαφορετικά. Το κομμάτι του υλικού (hardware) ήταν ανδροκρατούμενο επειδή ήταν πιο δημοφιλείς, ενώ το κομμάτι του λογισμικού (software) ήταν γυναικοκρατούμενο. Έτσι ο τομέας του software engineering είχε ξεκινήσει ουσιαστικά από γυναίκες. Οι ομάδες που προγραμμάτισαν τους πρώτους υπολογιστές όπως ο ENIAC και το Harvard Mark I ήταν γυναίκες, η COBOL - μια από τις πρώτες γλώσσες προγραμματισμού την δεκαετία του 50 που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σχεδιάστηκε από την Grace Hopper, η προσεδάφιση του Apollo 11 στο φεγγάρι κατέστη δυνατή χάρη στον κώδικα της Margaret Hamilton. Συγκεκριμένα στην Αμερική μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπήρχαν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες απόφοιτοι στον τομέα της πληροφορικής. Όμως μετά το 1970 το ποσοστό των γυναικών με πτυχίο πληροφορικής άρχισε να ταλαντεύεται (13.6% 1970, το 37% το 1984 και εκ τότε μειώθηκε στο 18%). Παράλληλα, ακόμη και το 2019 στην Ευρώπη, βάσει της Eurostat, η αναλογία άνδρες προς γυναίκες σε πτυχία επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών είναι 2 προς 1.  

Όμως αν οι υφιστάμενες λύσεις απλά βελτιώνουν αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα τι πρέπει να γίνει; Σύμφωνα με την καλεσμένη μας, πρέπει να πάμε στην αρχή. Να ξεκινήσουμε από την κουλτούρα, διδάσκοντας στα παιδιά μας ότι μπορούν να γίνουν τεχνολόγοι, μηχανικοί, προγραμματιστές. Να τους ενθαρρύνουμε από μικρές ηλικίες να πειραματιστούν με τον προγραμματισμό και να τους χτίσουμε αυτοπεποίθηση στον τομέα αυτό, ασχέτως του φύλου τους. Αν το κάνουμε αυτό τώρα, τότε τα πράγματα θα μπορούν να είναι πολύ καλύτερα σε 10 χρόνια στο μέλλον. Ακολουθώντας τα λόγια της θρυλικής προγραμματίστριας Grace Hopper λοιπόν «Πάντα με ενδιέφερε περισσότερο το μέλλον από ότι το παρελθόν». 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το επεισόδιο εδώ.  
 
*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 12:05. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι το Cyta Fiber.


 

Μιχάλης Τυρίμος