Κ. Ελευθερίου: Απο απορρίψεις σε διεθνή επιτυχία & το Forbes U30

Κύπριος εντάχθηκε στη λίστα 30 Under 30 του Forbes / Πώς το πέτυχε

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ακόμα ένα νέο άτομο απο την Κύπρο, εντάχθηκε στην λίστα 30 Under 30 του περιοδικού Forbes. Κάθε χρόνο η λίστα αφιερώνεται σε άτομα κάτω της ηλικίας των 30 που ξεχώρισαν στον τομέα τους, ανα το παγκόσμιο. Φέτος λοιπόν, στην λίστα ήταν και ένας δικός μας άνθρωπος- ο Κυριάκος Ελευθερίου. Δημιουργός της Terra.

Η Terra είναι μια startup η οποία αλλάζει τον τρόπο που συλλέγουμε και διανέμουμε τα δεδομένα απο συσκευές παρακολούθησης ζωτικών σημείων και σωματικής άσκησης. Για πρώτη φορά, όλα τα δεδομένα απο συσκευές όπως Apple Watch, Garmin, και άλλα fitness trackers, μπορούν να υπάρχουν σε μια κοινή βάση και να διανεμηθούν μέσω API. Τι σημαίνει αυτό; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι Spotify, με τα δεδομένα που θα λαμβάνει
απο την Terra, θα μπορεί να ξέρει ότι είχατε μια πολύ δύσκολη και αγχώδη εβδομάδα, για αυτό θα σας προτείνει χαλαρωτική μουσική. Με αυτό τον τρόπο, ο αντίκτυπος της Terra σε διάφορες άλλες πλατφόρμες δεν έχει όρια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πλέον η Terra έχει λάβει χρηματοδότηση απο τα καλύτερα venture capital funds του κόσμου, όπως η General Catalyst Partners, η Samsung NEXT, αλλά και άλλους επενδυτές. Επιπλέον, ο Κυριάκος είναι ο πρώτος Κύπριος που επιλέχθηκε για εισαγωγή στο Y Combinator, στο San Francisco. To Y Combinator είναι ο πιο αποκλειστικός επιταχυντής για startups στον κόσμο ο  οποίος δέχεται μόνο το 1 με 2% των αιτήσεων που λαμβάνει. Παράλληλα έχει ως μέντορες του, τους ιδρυτές του AirBnb, Twitch και Stripe, μεταξύ άλλων. Όμως πίσω απο όλη αυτή την επιτυχία, κρύβεται όπως είναι αναμενόμενο μια υπεράνθρωπη προσπάθεια αρκετών μηνών.

Τα τελευταία χρόνια ο Κυριάκος ξεκίνησε με στόχο την δημιουργία μιας startup η οποία θα μπορούσε να παράξει αξία σε μεγάλη κλίμακα. Δυστυχώς, οι δύο άλλες startup που δημιούργησε, για τον ένα λόγο ή τον άλλο, δεν πέτυχαν σε αγορές πέραν της Κύπρου.

Αργότερα όταν δημιουργούσε την Terra, αντιμετώπισε περαιτέρω προκλήσεις. Ο τεχνικός συνιδρυτής του εγκατέλειψε την ομάδα, το Entrepreneur First τον είχε απορρίψει, και η ιδέα του αποδοκιμάστηκε απο πολλούς. Συγκεκριμένα η ιδέα του απορρίφθηκε από επενδυτές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία, 150 φορές! Το Murphy’s Law στο μεγαλείο του, ή απλά άλλη μια μέρα στην ζωή μιας startup. Όμως όχι μόνο δεν τον πτοήθηκε, αλλά ήταν πλέον πιο αποφασισμένος να επιτύχει.

Τον θυμάμαι κατά τις συζητήσεις μας στα τέλη του 2020 να μου αναφέρει ότι περνούσε ατελείωτες ώρες, μερικές φορές 18 ώρες την ημέρα, προγραμματίζοντας και οργανώνοντας συναντήσεις στο Zoom. Την μέρα έγραφε κώδικα και το βράδυ μιλούσε με Αμερική, επί μήνες.

Μέχρι που τον Δεκέμβρη του 2020, άλλαξαν όλα. Το Y Combinator, μετά απο τρεις συνεντεύξεις, επένδυσε στην Terra και μετέπειτα ακολούθησε και μια σειρά απο άλλα funds με την δική τους επένδυση.

Η συμβουλή του σε άλλα άτομα που ξεκινούν την δική τους startup είναι: “Αγνοήστε τον θόρυβο. Ο σκοπός σας είναι να βρείτε τι θέλουν οι χρήστες και να τους προσφέρετε. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία”.

Κάνετε κλικ εδώ για να δείτε την συνέντευξη μας με τον Κυριάκο στο Future Talks.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 18:30. Την εκπομπή φέρνει κοντά σας το 1ο δίκτυο 5G από τη Cytamobile Vodafone.

Μιχάλης Τυρίμος
 
1195