Tο κρυπτονόμισμα που κοστίζει πιο πολύ από το bitcoin

Τι είναι το Yearn.finance και πώς δημιουργεί απόδοση για τα μέλη του

Αν τον Ιούλιο ισχυριζόσουν σε κάποιον ότι ανακάλυψες μια χρηματιστηριακή αξία που μπορεί να ανεβάσει την αξία της 1.000 φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση θα κουνούσε το κεφάλι συγκαταβατικά. Αν και το πιθανότερο θα ήταν να φωνάξει τους νοσοκόμους για να σου φορέσουν τη λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη με το Yearn.finance (YFI). Τι είναι επιτέλους αυτό το περίφημο YFI και πώς λειτουργεί;

Το Yearn.finance είναι μια απόλυτα αποκεντρωμένη οντότητα που βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum, η οποία λειτουργεί ως αυτόματη συγκομιδή απόδοσης. Αποσκοπεί να μεγιστοποιήσει το επενδυτικό αποτέλεσμα αναζητώντας στην αγορά τις καλύτερες ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενη αλγόριθμους που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βαρύγδουπα ακούγονται όλα αυτά, γι' αυτό πάμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τη λειτουργία του. Έχουμε μια πλατφόρμα στην οποία καταθέτετε τα Ethereum σας (ή και άλλα νομίσματα), η οποία επενδύει για λογαριασμό σας, υποσχόμενη να σας προσφέρει ένα αξιόλογο παθητικό εισόδημα. Δεν πρόκειται για εταιρεία -και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όπως και το bitcoin, είναι ένα πρωτόκολλο.

Το YFI δεν διατέθηκε σε ICO (δημόσια εγγραφή κρυπτονομισμάτων), δεν το αγόρασαν επενδυτές από ιδιωτική τοποθέτηση, δεν βγήκε από εξόρυξη. Η διανομή του έγινε δωρεάν και δίκαια, αναλογικά σε όσους παρείχαν ρευστότητα στο σύστημα. Ακόμα και ο δημιουργός του, ο Andre Cronje, ένας αυτοδίδακτος προγραμματιστής από τη Νότια Αφρική, δεν κράτησε κάποια κομμάτια για τον εαυτό του. Από ό,τι ισχυρίζεται μάλιστα, βγήκε ζημιωμένος από αυτό, καθώς δανείστηκε για να καταφέρει να το δημιουργήσει. Πώς τα κατάφερε; Ένας καλός προγραμματιστής δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα και καλός επιχειρηματίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη συγκομιδή απόδοσης που απλοποιεί τη διαδικασία, έτσι ώστε ακόμη και ο απλός χρήστης να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται πάνω από τον υπολογιστή συνέχεια. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι πως εκμεταλλεύεται την άμεση ενημέρωση για τις αλλαγές των αποδόσεων στα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να δανείζει τα νομίσματά σας εκεί που υπάρχουν οι καλύτερες αποδόσεις με τη μορφή «επιτοκίων».

Ποιοι προσφέρουν αμοιβές διακράτησης στον χώρο των crypto; Πολλά κρυπτονομίσματα. Από εντελώς άγνωστα και επίφοβα, μέχρι αξιόπιστα stablecoins. Επειδή η διαδικασία επιλογής γίνεται αυτόματα από έναν «έξυπνο» αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνονται υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που θα καταφέρνατε από μόνοι σας. Επιπλέον πλεονέκτημά του είναι πως εξοικονομεί κόστη από τις συναλλαγές του Ethereum, τα οποία ειδικά την τελευταία περίοδο είναι πολύ υψηλά. Εννοείται όλα τα παραπάνω υπό το καθεστώς της απόλυτης διαφάνειας.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι πως υπάρχουν μόνο 30.000 νομίσματα στην κυκλοφορία. Αυτό, απ' ό,τι φαίνεται, λειτούργησε θετικά. Παρόλο που έχει δημιουργηθεί πριν από τρεις μόλις μήνες, έχει εκτοξευτεί στην 21η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Από τα 20 νομίσματα που το ξεπερνάνε σε αξία, μπορείς να κερδίσεις χρήματα είτε αποκτώντας το και αναμένοντας να αυξηθεί η τιμή του είτε από trading. Κανένα όμως δεν προσφέρει παθητικό εισόδημα, όπως το YFI.

Πίσω από το νόμισμα βρίσκεται ένας μηχανισμός διακυβέρνησης. Οι κάτοχοι του ΥFI έχουν λόγο στις αποφάσεις, δηλαδή ψηφίζουν για τις τεχνικές που ακολουθούνται για να βγαίνουν χρήματα. Επίσης ο καθένας μπορεί να προτείνει μια ακόμα πιο έξυπνη ιδέα, η οποία τίθεται σε ψηφοφορία, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό το σύστημα. Ένα θέμα που έχει τεθεί προς απόφαση είναι αν θα πρέπει να βγάλουν κι άλλα νομίσματα, επειδή οι 30.000 ίσως είναι λίγες.

Οι κάτοχοι του YFI καρπώνονται αμοιβή για τη διακράτηση του νομίσματος. Τα έσοδα που διαμοιράζονται δημιουργούνται από τα fee που χρεώνουν σε εκείνους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Το χρηματοκιβώτιό τους διαθέτει τουλάχιστον 500.000 δολάρια βάσει καταστατικού, προκειμένου να καλύψει λειτουργικά έξοδα όπως αυτά των ελεγκτών. Αυτά που περισσεύουν τα μοιράζονται οι δικαιούχοι. Ο μόνος όρος για να λάβεις την αμοιβή είναι να ψηφίσεις. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ακολουθεί το κλείδωμα των νομισμάτων σου για 3 ημέρες, περίοδος κατά την οποία μπορείς να διεκδικήσεις το ποσό που δικαιούσαι.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Έχουμε δηλαδή ένα πρωτόκολλο που δεν δημιουργεί έσοδα και κέρδη μόνο γι' αυτούς που το κατέχουν αλλά και το ίδιο. Φανταστείτε το σαν ένα αποκεντρωμένο hedge fund που χρεώνει έξοδα διαχείρισης. Μόνο που όταν από τα έσοδα αφαιρεθούν οι λειτουργικές δαπάνες, όπως των επίσημων ελεγκτών, τα κέρδη μοιράζονται στα μέλη της κοινότητας.

Πόσα μπορεί να είναι αυτά τα κέρδη; Δυνητικά πάρα πολλά. Πολύ γρήγορα συγκέντρωσε έσοδα τα οποία ξεπέρασαν το όριο των 500.000 δολαρίων και συνεχίζουν να αυξάνονται. Κι όλα αυτά σε μια πλατφόρμα μόλις 3 μηνών. Εκεί βέβαια βρίσκεται και το ρίσκο. Δεν έχει δοκιμαστεί πολύ καιρό, συνεπώς δεν είναι απίθανο να βγουν προβλήματα στην πορεία.

Επενδυτικά, το Yearn.finance έχει τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε περισσότερο στα κρυπτονομίσματα: να βρίσκουμε ασύμμετρα στοιχήματα. Ένα στοίχημα θεωρείται ασύμμετρο, όταν η ζημιά περιορίζεται στο 1x, ενώ η πιθανή άνοδος είναι 10x ή 100x. Στο κακό σενάριο, μπορεί να τα χάσεις όλα, αλλά στο καλό, μπορείς να πολλαπλασιάσεις το επενδυμένο κεφάλαιο.


Συμπερασματικά, όποιος πιστεύει πως θα συνεχιστεί η τάση των τελευταίων εβδομάδων, με τις DeFi εφαρμογές να αποδίδουν θεαματικά έναντι του bitcoin, το YFI έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στο ραντάρ του.

euro2day.gr - Βασίλης Παζόπουλος