Μ. Μυλωνάς. Η ιστορία που πρέπει να ακούσουν ολοι οι startuppers

Μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, απο ένα άτομο με απίστευτη ενέργεια

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Σήμερα, ο Μιχάλης Μυλωνάς  είναι ο CEO της Naga Group. Η εταιρεία του δημιουργεί επενδυτικά προϊόντα στον τομέα του financial technology (fintech) και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με κεφαλαιοποίηση πέραν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Πριν απο 20 περίπου χρόνια, ο Μιχάλης ήταν ο DJ του θρυλικού club Versus στην Λευκωσία. Τι συνέβη στο ενδιάμεσο; Μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που άκουσα μέχρι σήμερα, απο ένα άτομο με απίστευτη ενέργεια. 

Στην συνέντευξη μου με τον Μιχάλη στο Future Talks, γνώρισα ένα άτομο που όχι απλά δεν φοβάται την αλλαγή, άλλα του είναι απαραίτητη. “Ήμουν πάντα misfit” μου είπε. “Απο το σχολείο δεν ήθελα να καθησυχάζομαι με τα συνηθισμένα και πάντα ήθελα να εξερευνώ, να δοκιμάζω. Το σημαντικό ήταν να συνεχίσω να κινούμαι και να προσπαθώ. Να μην σταματάω ποτέ.”

Η Versus, ήταν ένα σημείο σταθμός για τον Μιχάλη αφου του έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστεί με νέα ακούσματα και να τα μεταδώσει στον κόσμο. Συγκεκριμένα μου ανέφερε την πρώτη φορά που έπαιξε το κομμάτι Freestyler, στο οποίο ο κόσμος στην αρχή δεν ήξερε πως να αντιδράσει και αμέσως μετά το αγάπησε. Ομολογουμένως η δοκιμή και η τριβή με τον κόσμο είναι σημαντικά στοιχεία για την αρχή ενός επιχειρηματικού ταξιδιού. Λαμβάνεις τον παλμό της αγοράς και ξέρεις πως να κινηθείς μετά - το λεγόμενο A/B testing, και αυτό είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά του. 

Στις αρχές του 2000 λοιπόν, ο Μιχάλης ένιωσε ότι ήταν η ώρα για μια νέα πρόκληση στην ζωή του. Έτσι αποχαιρέτησε την Versus, έφυγε για την Αγγλία, όπου έλαβε το πτυχίο της νομικής και παράλληλα ασχολήθηκε με network marketing στο Λονδίνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια έχτισε ένα παγκόσμιο πελατολόγιο, και όταν είχε φτάσει ξανά στο ζενίθ της καριέρας του, αποφάσισε ότι ήταν ώρα να ξανα ξεκινήσει απο την αρχή. Έτσι το 2010 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό του γραφείο το οποίο επικεντρώθηκε σε fiduciary services. Σε 5 χρόνια, και ενώ το γραφείο του μεγάλωνε με γοργούς ρυθμούς, έλαβε πρόταση απο Γερμανούς πελάτες του να δημιουργήσουν την Naga Group. Στα λόγια του Peter Drucker ‘Ο επιχειρηματίας ψάχνει πάντα για αλλαγή, ανταποκρίνεται και την εκμεταλλεύεται ως ευκαιρία’. Αυτό ακριβώς έπραξε, ξανά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Εντάχθηκε λοιπόν στην ιδρυτική ομάδα της Naga, όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δόμηση και λειτουργία της εταιρείας, και ανέλαβε τον ρόλο του CEO μαζί με τον Ben Bilksi. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Naga Group έκδωσε προϊόντα για επαγγελματίες επενδυτές (Naga Pro), προϊόντα ψηφιακής τράπεζας (Naga Pay), και χαρακτηριστικά όπως το social investing, που επιτρέπει στους χρήστες να αντιγράψουν το επενδυτικό πορτφόλιο αλλων επενδυτών - φέρνοντας την με αυτό τον τρόπο σε ανταγωνιστική θέση έναντι άλλων κορυφαίων εταιρειών fintech όπως η eToro. 

Σε μόλις 3 χρόνια η Naga Group έκανε IPO (εντάχθηκε στο χρηματιστήριο) και ICO (initial coin offering με cryptocurrency). Το 2020 η εταιρεία δήλωσε κερδοφορία.

Τι θα μπορούσε να μάθει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας απο την ιστορία του Μιχάλη Μυλωνά; Πρώτον, δεν έχει σημασία απο που ξεκίνησες, αλλά το που θα καταλήξεις. Δεύτερο, δεν υπάρχουν δυσκολίες, αλλά ευκαιρίες. Τρίτο, ποτέ μην σταματας να εξελίσσεσαι και να δοκιμάζεις, όσο καλά και αν τα πας στην υφιστάμενη σου καριέρα. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την συνέντευξη εδώ.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 6:30μμ. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι η Cytamobile Vodafone.
 

Μιχάλης Τυρίμος
 
2013