Μέχρι τώρα το Bitcoin έχει ξεπεράσει σε αξία τα $300 δις

Το νέο ιστορικό υψηλό και η επόμενη ημέρα για το bitcoin

Οι οπαδοί του bitcoin μια λέξη χρησιμοποιούν για να εκφράσουν την προσδοκία τους για την πορεία της τιμής του: moon (φεγγάρι). Σαν να διαθέτει μια μεταφυσική ιδιότητα, το bitcoin τούς άκουσε και η τιμή του πραγματοποίησε νέο ιστορικό υψηλό μια μέρα με πανσέληνο!

Το ταξίδι… στο φεγγάρι δεν ήταν εύκολο. Ποτέ δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Όσοι δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν στιγμές που νιώθουν πολύ μόνοι. Οι φίλοι τους, ο κοινωνικός τους περίγυρος, πιστεύουν ότι είναι τρελοί. Από χθες, όμως, νιώθουν ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πως βρίσκονται στον σωστό χώρο, την κατάλληλη στιγμή.

Ήταν χθες η πιο σημαντική κορυφή για το bitcoin; Ήταν η πιο σημαντική μέχρι την επόμενη, για να παραφράσουμε τη διάσημη ατάκα του Νίκου Γκάλη. Καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια, το ρεκόρ επιτεύχθηκε την ώρα που ο Dow Jones έχανε πάνω από 1% και ο χρυσός έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εξαμήνου. Την ώρα που σημειώνεται ρεκόρ εισόδου χρημάτων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, υπάρχουν πρωτοφανείς εκροές στον χρυσό. Κάτι που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε σύμπτωση.

ρ

Πλέον δεν ακούγεται παράξενο πως το bitcoin ίσως αντικαταστήσει τον χρυσό. Το υποστηρίζουν αξιοσέβαστοι διεθνούς φήμης επενδυτές και διαχειριστές πολλών δισεκατομμυρίων. Όμως θα μας επιτρέψετε μια πινελιά υπερηφάνειας, καθώς το είχαμε επισημάνει από την αρχή της δημιουργίας της στήλης, πριν δύο χρόνια.

Τέτοιες στιγμές, οι ειδήσεις έχουν μικρή σημασία, γιατί υπερισχύει το συναίσθημα. Ειδικά για τους φίλους του bitcoin που έχουν λοιδορηθεί όσο κανείς στον χώρο των επενδύσεων, αποτελεί τη στιγμή της δικαίωσης. Η υπομονή και η επιμονή τους ανταμείφθηκε. Τίποτα δεν τελείωσε όμως. H άνοδος θα κρατήσει τουλάχιστον 2 χρόνια, αν κρίνουμε από το παρελθόν. Με έντονες διορθώσεις που τρομάζουν, αλλά πάντα σε ανοδική τροχιά.

Πολλοί αμφιβάλλουν ακόμα. Θεωρούν πως θα συνεχίσει να επικρατεί το τραπεζικό κατεστημένο και εξακολουθούν να ποντάρουν πάνω του. Υπάρχει περίπτωση να έχουν δίκιο; Φυσικά. Δεν υπάρχει βεβαιότητα στις επενδύσεις, μόνο πιθανότητες. Αναρωτηθείτε, όμως, ποιος είναι πιο αξιόπιστος να μιλάει για την προοπτική του bitcoin; Κάποιος που είχε αντιληφθεί έγκαιρα την ιδιαιτερότητα και την αξία του ή κάποιος που εδώ και χρόνια προσπαθεί να μας πείσει πως δεν αξίζει να ασχοληθούμε;

Τίποτα δεν ταιριάζει σε όλους. Είναι φυσικό και σίγουρα σεβαστό να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Ωστόσο το αδύναμο σημείο των επικριτών είναι ότι συνεχίζουν με τα ίδια επιχειρήματα επί χρόνια, παρόλο που έχουν αλλάξει πολλά. Από το ίδιο το bitcoin και την ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών, μέχρι τις μακροοικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο πως είδαμε να αλλάζουν γνώμη και από ενάντιοι να γίνονται φανατικοί υπερασπιστές του, οι Paul Tudor Jones, Stan Druckenmiller, Michael Saylor, Bill Miller και ένα σωρό άλλοι πρωταγωνιστές της Wall Street. Ούτε πως ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock και ο Mike McGlone, υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων του Bloomberg Intelligence, έφτασαν να το θεωρούν ανώτερο από τον χρυσό.

Ακόμα και ο Ray Dalio παραδέχτηκε ότι «κάτι δεν έχει καταλάβει καλά», ενώ ο Ρουμπίνι ομολόγησε πως έχει αξία, όταν επί χρόνια το χαρακτήριζε ως «μητέρα όλων των φουσκών». Για να μην αναφέρουμε μεγάλες τράπεζες όπως η JP Morgan και η Citi, οι οποίες στις αναλύσεις που στέλνουν στους πελάτες τους προβλέπουν εξαψήφια νούμερα για την τιμή του bitcoin.

Μέχρι τώρα το bitcoin έχει ξεπεράσει σε αξία τα 300 δισεκατομμύρια, σχεδόν αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές. Αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, έχει μέχρι τώρα απόδοση +170%. Πολύ λίγοι είναι οι θεσμικοί επενδυτές και οι μεγάλες εταιρείες που συμμετείχαν στην άνοδό του. Αυτή η τεράστια δεξαμενή πλούτου τώρα αρχίζει να μπαίνει στο παιχνίδι.

Η Guggenheim Partners, ένας κολοσσός που διαχειρίζεται 275 δισεκατομμύρια, χθες υπέβαλε την πρόθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για επένδυση 500 εκατομμυρίων στο bitcoin. Ταυτόχρονα, αναλυτές από την Alliance Bernstein που διαχειρίζεται 632 δισεκατομμύρια συνιστούν τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν από 1,5% μέχρι και 10% ενός χαρτοφυλακίου.


Γιατί εισέρχονται τώρα; Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και η PayPal διέλυσε τις αμφιβολίες, ανεβάζοντας το επίπεδο της αξιοπιστίας. Αν το bitcoin ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια, που ως στρογγυλό νούμερο έχει άλλη βαρύτητα ψυχολογικά, και εφόσον συνεχίζει να ανεβαίνει, όλοι θα μιλάνε γι' αυτό. Οι μισοί θα το βρίζουν και οι άλλοι μισοί θα το αποθεώνουν. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία, τότε τι είναι;

Όποιος βρίσκεται αρκετά χρόνια στον επενδυτικό χώρο, γνωρίζει πως για ό,τι συμβαίνει, υπάρχουν λόγοι να συμβεί. Αυτοί οι λόγοι δεν είναι πάντα λογικοί ή επιθυμητοί ή ορατοί. Όμως υπάρχουν. Στις επενδύσεις δεν δικαιώνεται όποιος έχει το πιο «λογικό» επιχείρημα. Το πόσο λογικό είναι ή αν αληθεύει, δεν θα το κρίνει ο ίδιος αλλά η αγορά.

Στο πρώτο άρθρο που είχαμε παρουσιάσει το bitcoin για πρώτη φορά από το euro2day.gr ήταν το 2017 και κόστιζε 1.200 δολάρια ή μία ουγκιά χρυσού. Σήμερα έχει 19.500 δολάρια και 10 ουγκιές χρυσού. Ο τίτλος ήταν «Bitcoin: Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Τελειώνοντας, να απαντήσουμε πάλι σε ένα ερώτημα που μας απευθύνουν συνέχεια: Είναι η κατάλληλη ώρα να αγοράσετε bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα; Όχι. Είναι η κατάλληλη ώρα να μάθετε γι' αυτό. Μετά αποφασίστε μόνοι σας.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

 
860