Μειωμένη η χρήση του μοναδικού ηλεκτρικού λεωφορείου στην Κύπρο

Λόγω έλλειψης τουριστών εξαιτίας της πανδημίας

Ρεπορτάζ: Χάρις Βωβού

Ο Δήμος Πάφου εγκαινίασε την ηλεκτροκίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Κύπρο, με την άφιξη του πρώτου ηλεκτροκίνητου λεωφορείου πέρυσι στις 25 Ιουνίου 2020, αξίας περίπου 260.000 ευρώ. Ένα χρόνο μετά όπως είπε στη Brief ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος η κίνηση είναι αραιή, καθώς η χρήση και η διαδρομή του σχεδιάστηκε για την τουριστική περιοχή της πόλης, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν επισκέπτες από το εξωτερικό για να το χρησιμοποιήσουν λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. 

Λείπουν οι τουρίστες - Λείπει η χρήση

Όπως εξήγησε “οι τουρίστες είναι πιο φιλικοί με τις δημόσιες συγκοινωνίες”, ενώ συμπλήρωσε ότι “η λειτουργία του εν καιρώ πανδημίας” έχει οδηγήσει να το χρησιμοποιούν σήμερα λίγα άτομα, περίπου “δύο, τρεις, τέσσερις κάτοικοι της Πάφου εργαζόμενοι μετανάστες, ενώ υπάρχουν και φορές που δεν το χρησιμοποιεί κανένας επιβάτης”.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος τα δρομολόγια του ηλεκτρικού λεωφορείου χωρητικότητας 22 ατόμων είναι καθημερινά, ενώ το λειτουργικό του κόστος του είναι χαμηλό, δηλαδή ανέρχεται στα 1,500 ευρώ/μήνα όσο κοστίζει η αμοιβή του οδηγού, εφόσον όπως είπε δεν έχει έξοδα στο σέρβις. 

Μπορεί λοιπόν να ξεπεράστηκαν οι περσινές πρακτικές δυσκολίες όπως η εύρεση δεξιοτίμονου μέσου μαζικής μεταφοράς από ελληνική εταιρεία, η εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης, η περίοδος προσαρμογής ώστε να ελεγχθεί η σωστή λειτουργία του λεωφορείου και η ανταπόκριση του οδηγού, αλλά ήρθε ο κορωνοϊός και ο περιορισμός των αεροπορικών αφίξεων

Σχέδια για αύξηση ηλεκτρικών λεωφορείων

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις να αυξηθούν τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Κύπρο, ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαΐδης μας απάντησε θετικά διευκρινίζοντας ότι “θα έχουμε εντός των επόμενων ετών διάφορα σχέδια στήριξης”. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν άλλα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Κύπρο. “Ο Δήμος Πάφου με την πρωτοβουλία του έδωσε το σωστό παράδειγμα και υπάρχουν σχέδια για αύξηση”, κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης.

 
1607