Το μέλλον της εργασίας

Η ζήτηση για νέες δεξιότητες αυξάνεται

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Όπως σε κάθε βιομηχανική επανάσταση, τα καθήκοντα του εργατικού δυναμικού αλλάζουν. Η ζήτηση για νέες δεξιότητες αυξάνεται, ενώ υφιστάμενες δεξιότητες και επαγγέλματα αντικαθίστανται απο τις αυτοματοποιήσεις που επιτρέπει η ανερχόμενη τεχνολογία.

Βρισκόμαστε ήδη στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, μια συγχώνευση των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη ρομποτική, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τη γενετική μηχανική, την κβαντική πληροφορική και πολλά άλλα.

Με βάση την έκθεση του World Economic Forum “The Future of Jobs 2020”, μέχρι το 2025 τα γενικά καθήκοντα εργασίας θα μοιραστούν μεταξύ μηχανών και ανθρώπων. Συγκεκριμένα καθήκοντα όπως η επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων, θα εκτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω αυτοματοποιήσεων.

Τα τρία επαγγέλματα με την περισσότερη ζήτηση προβλέπεται να είναι οι αναλυτές δεδομένων, ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης, και ειδικοί big data, ενώ τα επαγγέλματα που θα έχουν την λιγότερη ζήτηση περιλαμβάνουν την εισαγωγή δεδομένων, λογιστική, τήρηση βιβλίων και μισθοδοσίας, και συναρμολογητές σε εργοστάσια.

Ποιος θα είναι ο κύριος ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτό μέλλον της εργασίας; Η έκθεση υπογραμμίζει ότι θα είναι σαφέστατα ο συντονισμός και η λήψη αποφάσεων. Όπως μου δήλωσε ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Associate Partner της EY στον τομέα υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και πρόεδρος της CyHRMA: “Η αυτοματοποίηση των καθηκόντων θα συνεχίσει να αυξάνεται, σε σημείο που προβλέπεται ότι μέχρι και το 25% των καθηκόντων ενός CEO θα έχουν αυτοματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον. Όμως, όπως ανέδειξε η έκθεση της EY “Megatrends 2020” κάποιες δεξιότητες και δυνατότητες όπως δημιουργικότητα, ηγετικότητα, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, και ομαδικότητα, θα είναι πιο σημαντικές απο ποτέ. Σε ένα κόσμο που ψηφιοποιείται, ο ανθρώπινος παράγοντας θα έχει καθοριστικό ρόλο.”

Με ποιό τρόπο ετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο μέλλον; Ένα μέλλον που σύμφωνα με την έκθεση Megatrends θα περιλαμβάνει σε σημαντικό βαθμό την απομακρυσμένη εργασία (remote work), και στο οποίο η ηλικία αφυπηρέτησης θα αυξηθεί μαζί με τον γενικό μέσο όρο ζωής. Ο Παναγιώτης αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο το lifelong learning, δηλαδή η δια βίου μάθηση. “Πλέον όλοι μπορούν να συνεισφέρουν” μου τόνισε. “Αν κάποιος αφυπηρετήσει δεν σημαίνει ότι δεν μετρά πλέον. Το αντίθετο, το μοντέλο μάθησης αλλάζει δραστικά. Βασίζεται πάνω στις δυνατότητες και όχι μόνο τα πτυχία. Έτσι ένα άτομο μπορεί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του (upskilling), ή να λάβει νέες δυνατότητες που δεν είχε προηγουμένως (reskilling) με πολύ απλό, εύκολο και φθηνό τρόπο από μια πλατφόρμα e- learning. Ψηφιακό μάρκετινγκ, ανάλυση δεδομένων, προγραμματισμός; είναι όλα διαθέσιμα. Δεν έχουμε δικαιολογία για να μην αναβαθμίσουμε τους εαυτούς μας νοητικά”.

Αυτή η πρόοδος αντικατοπτρίζεται και στο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικής μάθησης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει την αξία των 374,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 14.6%, βάσει έρευνας της Facts and Factors.

Στα λόγια του πρωθυπουργού του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, “η κάθε βιομηχανική επανάσταση φέρνει μια μαθησιακή επανάσταση”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη μου με τον Παναγιώτη Θρασυβούλου στο Future Talks εδώ

To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 18:30. Την εκπομπή φέρνει κοντά σας το 1ο δίκτυο 5G από τη Cytamobile Vodafone.

Μιχάλης Τυρίμος