Μια κοντινή ματιά στα χρηματοδοτικά προγράμματα “Γέφυρα” του ΙδΕΚ

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα “Γέφυρα” του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχουν ως σκοπό τους την ενίσχυση της έρευνας στην χώρα μας και την επίτευξη μακροχρόνιων  ωφελημάτων προς την οικονομία της, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και της αύξησης των εξαγωγών τεχνολογιών αιχμής.

Ο προϋπολογισμός ύψους €15 εκατομμυρίων κατανέμεται μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων:

  • Νησίδες Αριστείας – Προϋπολογισμός ύψους €10 εκατομμυρίων

  • Έρευνα στις Επιχειρήσεις – Προϋπολογισμός ύψους €3.6 εκατομμυρίων

  • Διερεύνηση Βιομηχανικής Εφαρμογής Τεχνολογίας/Τεχνογνωσίας (Προϋπολογισμός ύψους €500.000 με προοπτική αύξησης στο €1 εκατομμύριο)

  • Εμπορική Αξιοποίηση Αποτελεσμάτων Έρευνας (Προϋπολογισμός ύψους €400.000).

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων έρευνας στην αγορά (applied research) και την μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης (technology and knowledge transfers)  απο τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα προς την βιομηχανία, το ΙδΕΚ σύναψε συνεργασία με τον εμπειρογνώμονα Tom Hockaday, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Oxford University Innovation Ltd (τότε Isis Innovation Ltd) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ προηγουμένως εργάστηκε για πέραν των δέκα ετών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και στο University College London.

Στα τελευταία αποτελέσματα του European Innovation Scoreboard (EIS) και του Digital Economy and Society Index (DESI), η Κύπρος κατατάσσεται ως ‘moderate innovator’ (μέτρια χώρα καινοτομίας) στην πρώτη περίπτωση, και υποπίπτει πιο κάτω απο τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στην δεύτερη περίπτωση.

Σχολιάζοντας την θέση της χώρας μας, ο γενικός διευθυντής του ΙδΕΚ, κύριος Θεόδωρος Λουκαΐδης ο οποίος ήταν καλεσμένος στο ειδικό επεισόδιο του Future Talks στις 16 Απριλίου, τόνισε ότι μέσω των προγραμμάτων και των υπηρεσιών του το ΙδΕΚ υποστηρίζει την περαιτέρω εξέλιξη του οικοσυστήματος έτσι ώστε η χώρα να μπει στην κατηγορία  “strong innovator” και να γίνει κόμβος έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή.

“Έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, όμως ταυτόχρονα τον τελευταίο καιρό κάναμε αρκετά σημαντικά βήματα, ακόμη και άλματα”, δήλωσε. “Ήδη χρηματοδοτήθηκαν 85 καινοτόμες επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν 188 καινούργιες θέσεις εργασίας με κονδύλια €20 εκατομμυρίων”.

Με τα προγράμματα ‘Γέφυρα’, τα οποία είναι πρόλογος της Νέας Προγραμματικής για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός από πλευράς του ΙδΕΚ, αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί περαιτέρω. Νέοι ερευνητές και ερευνήτριες θα έχουν την ευκαιρία να ηγηθούν, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας, και θα εντατικοποιηθούν οι συνεργασίες μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και της βιομηχανίας ενώ θα αυξηθεί και η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο κύριος Λουκαΐδης απάντησε ερωτήματα που λάβαμε απο το κοινό*, τα οποία αφορούσαν την έρευνα στις επιχειρήσεις, τις νησίδες αριστείας, την κατάρτιση του προϋπολογισμού, την στήριξη σε startups και θέματα ισότητας φύλου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο και να λάβατε όλες τις απαντήσεις κάνοντας κλίκ εδώ.

*Η λίστα των ερωτήσεων που λάβαμε απο το κοινό:

Τι είδους έρευνα μπορεί να κάνει μια επιχείρηση για να πάρει έργο; Πόσο εύκολο είναι να πάρει τα λεφτά μια επιχείρηση χωρίς προηγούμενα έργα και έρευνες; Πρέπει ο συντονιστής να έχει phd; Είναι καλύτερα να συνεργαστώ με κάποιο πανεπιστημιακό αφού πρώτη φορά θα ασχοληθώ;

Είναι δυνατή η συμμετοχή Νεοσύστατης Επιχείρησης σαν Συντονιστής Έργου  στο Πρόγραμμα Έρευνα στις Επιχειρήσεις;

Πόσος χρόνος αναμένεται να χρειαστεί από την υποβολή της πρότασης μέχρι και την υπογραφή του Συμβολαίου Έργου δεδομένης της εισαγωγής της διαδικασίας Consensus Reporting σε πιλοτική βάση;
Για ποιο λόγο στηρίζονται οι κάτοχοι διδακτορικού μέχρι 7 χρόνια και όχι αυτοί μέχρι 12 αφού έχουν και περισσότερη εμπειρία για να συντονίσουν ένα τέτοιο έργο;

Μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μια πρόταση που εμπίπτει σε ψηλότερο Technology Readiness Level; Αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης;

Θα αξιολογηθεί το βιογραφικό του νέου ερευνητή ως συντονιστής ή μέτρα περισσότερο η ιδέα και το έργο που προτείνεται; Είναι καλύτερα να μπει κάποιος πιο έμπειρος αν ο νέος στην ομάδα μας δεν έχει σημαντικές δημοσιεύσεις και εμπειρία με ερευνητικά;

Πολύ καλή η απλοποίηση για τον προϋπολογισμό αλλά γιατί μόνο 40% επί των αμοιβών για υπόλοιπες δαπάνες; Τι συμβαίνει με τα υπερκεφαλικά; Αυτό θα ισχύει και στις επόμενες προσκλήσεις;

Στο 40% επί των δαπανών μπορούν να καλυφθούν έξοδα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες restart;
Σε ποια από τα Προγράμματα Γέφυρα μπορούν να συμμετέχουν τα startups;

Πώς διασφαλίζεται η ισότητα φύλου στα Προγράμματα Γέφυρα του Ιδρύματος;

To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο  Digital,, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 18:30. Την εκπομπή φέρνει κοντά σας η Cytamobile Vodafone.

Μιχάλης Τυρίμος
 
1194