Μποναμάς-έκπληξη από μικρότερα κρυπτονομίσματα

Αν εξαιρέσεις το Βitcoin και ελάχιστα ακόμα νομίσματα, πίσω από τα υπόλοιπα βρίσκονται μικρές τεχνολογικές εταιρείες

Όλα δείχνουν πως εκτός απροόπτου έχει ξεκινήσει μια νέα ανοδική φάση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, που πιθανότατα θα μοιάζει με την επική άνοδο του 2017. Τότε που το bitcoin σκαρφάλωσε από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια. Αυτή δεν ήταν η καλύτερη επίδοση.

Τα περισσότερα από τα μικρότερα νομίσματα, τα λεγόμενα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin), έκαναν ακόμα εντυπωσιακότερη διαδρομή. Κατά μέσο όρο ανέβηκαν επί 100. Όχι 100% πάνω. Επί 100.

Έβαζες 100 ταπεινά ευρώ σε ένα νόμισμα και γίνονταν 10.000€! Μια μικρή περιουσία. Φυσικά είναι απίθανο να σταθείς τόσο τυχερός ώστε να αγοράσεις στον απόλυτο πάτο και να πουλήσεις στην απόλυτη κορυφή. Όμως καταλαβαίνετε πως ενδιάμεσα υπάρχει τεράστιο περιθώριο για εντυπωσιακά κέρδη.

Βέβαια όσον αφορά τα altcoins, ελλοχεύει μια τεράστια παγίδα, που οφείλουμε οπωσδήποτε να επισημάνουμε. Η λάθος επιλογή θα κάνει τα χρήματά σας να εξατμιστούν πιο γρήγορα από ένα σφηνάκι νερό κάτω από τον καυτό ήλιο. Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να διαλέξετε το λάθος κρυπτονόμισμα; Τεράστια.

Αν εξαιρέσεις το Βitcoin και ελάχιστα ακόμα νομίσματα, πίσω από τα υπόλοιπα βρίσκονται μικρές τεχνολογικές εταιρείες. Η διαφορά με τις κλασικές περιπτώσεις εταιρειών είναι πως αντί για μετοχές εκδίδουν και μοιράζουν τα νομίσματά τους, προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα startups των crypto
Οι καινοτομίες στην αρχή δεν αποτελούν τίποτε άλλο από πειράματα. Γνωρίζουμε από τώρα πως τα περισσότερα θα έχουν οικτρή αποτυχία. Μέσα από αυτά όμως θα ξεπηδήσουν ενδιαφέρουσες ιδέες και εφαρμογές, που δεν θα έχουμε δει στο παρελθόν. Η τεχνολογία αιχμής για να αναπτυχθεί, χρειάζεται ανθρώπους και χρήματα, όπως η ιατρική τα πτώματα. Χάρη σε αυτά μπορείς να επωφεληθείς της ιατρικής προόδου. Φτάνει να είσαι ζωντανός.

Η εμπειρία μάς έχει δείξει πως πάνω από το 90% θα εξαφανιστούν στα πρώτα 3 χρόνια. Πώς το γνωρίζουμε; Επειδή πρόκειται κυρίως για startups. Η αποτυχία οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Ο ένας είναι πως έχουν δημιουργηθεί από απατεώνες που αποσκοπούν να υφαρπάξουν τα χρήματα των αφελών, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως ακόμα δεν υπάρχει ένα αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο.

Αν και σήμερα είναι πιο δύσκολο να στήσεις ένα scam. Υπάρχουν πολλοί που πλέον είναι υποψιασμένοι. Θα σε πάρουν χαμπάρι και θα σε αποκαλύψουν στους υπόλοιπους. Ο άλλος λόγος είναι να πρόκειται για τίμιους, αλλά χωρίς εμπειρία, πόρους και ικανότητες στον επιχειρηματικό στίβο.

Σε μια πρώτη σκέψη, μοιάζει σαν να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθούν να ανακαλύψεις τα διαμαντάκια, όσο ακόμα βρίσκονται φτηνά, στην αρχή τους. Ακόμα όμως και να κλείσει μια εταιρεία, δεν σημαίνει πως θα βάλει λουκέτο άμεσα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένα νόμισμα να κάνει μια μεγαλοπρεπή βόλτα προς τη… στρατόσφαιρα πρώτα.

Η δυνατότητα ανάλυσης
Για τους αρχάριους που θαμπώνονται με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα crypto, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι επίσης και μια επικίνδυνη περιοχή. Αν πας απροετοίμαστος, τα δίδακτρα που θα πληρώσεις θα είναι ακριβά. Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά.

Πώς θα μάθεις; Μόνο ένας τρόπος σωστός υπάρχει: Πρώτα να ενημερωθείς και να κατανοήσεις τι είναι και πώς λειτουργεί το Βitcoin. Πρώτα μπουσουλάς, μετά περπατάς και κατόπιν τρέχεις. Αν τα κάνεις ανάποδα, είναι βέβαιο πως θα φας τα μούτρα σου.

Η θεμελιώδης ανάλυση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που μελετάμε ένα συμβατικό χρηματιστήριο. Στις μετοχές έχεις πολλές παραμέτρους. Από μακροοικονομικά στοιχεία (ανάπτυξη, ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία), μέχρι ισολογισμούς εταιρειών, ταμειακές ροές, μερίσματα.

Ωστόσο η βασική αρχή παραμένει η ίδια. Θα πρέπει να διερευνήσετε πώς λειτουργεί η εταιρεία πίσω από κάθε νόμισμα, να κατανοήσετε το επιχειρηματικό της μοντέλο και τα μελλοντικά σχέδιά της. Εξετάστε διαφορετικά νομίσματα. Ανακαλύψτε μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα σε θέματα αξιοπιστίας, ταχύτητας, υποστήριξης από κοινότητα, προκειμένου να αποφασίσετε εάν αυτή η εταιρεία είναι υποτιμημένη έναντι της μελλοντικής της αξίας.

Γιατί της μελλοντικής; Επειδή στον κόσμο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, δεν κοιτάμε το σήμερα. Πάντα το αύριο. Όμως για να το δούμε με επιτυχία, θα πρέπει να το δούμε από τώρα!

Αυτό έκαναν όσοι αγόρασαν στα πρώτα τους στάδια το Bitcoin και το Ethereum και τώρα απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της έμπνευσής τους. Δεν μπορούμε ούτε να τα μελετήσουμε όλα ούτε να επενδύσουμε σε όλα. Πρέπει να διαλέγουμε πού θα δώσουμε τις μάχες μας.

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί σε κάποια από τα altcoins που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επενδυτική συμβουλή: το Ethereum, το Enjin Coin, το Chiliz, το Chainlink, το PAX Gold, το Yearn.finance και άλλα.

Τα νέα του Βitcoin
* Είναι καιρός να πάψει η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων να απολογείται για τη μεταβλητότητα του Βitcoin. Οι συνθήκες αλλάζουν, η αγορά ωριμάζει. Η κυρίαρχη αφήγηση έχει πάψει να το θεωρεί πλέον συνώνυμο της εγκληματικότητας και μέσο συναλλαγής στο darknet. Πλέον κυριαρχούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές και οι θεσμικοί και όχι οι traders. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω διάγραμμα, που μας δείχνει πως η μεταβλητότητα σε σχέση με τον χρυσό βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

* Η άνοδος του Βitcoin πάνω από τις 20.000 δολάρια δημιούργησε χιλιάδες νέους εκατομμυριούχους. Σύμφωνα με την Glassnode, οι διευθύνσεις που κατέχουν Βitcoin αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων και πάνω, εκτοξεύτηκαν στις 66.540, αυξανόμενες κατά 150%.

Η εκρηκτική αύξηση οφείλεται στο ότι πολλοί που έκανα mining τον πρώτο καιρό είχαν από 50 Βitcoin στη διεύθυνσή τους. Το θέμα είναι πως επειδή πολλοί κάτοχοι δεν έχουν παρουσιάσει καμία κίνηση από τότε, εικάζεται πως τα περισσότερα Βitcoin είναι εγκαταλειμμένα επειδή έχουν χαθεί τα ιδιωτικά κλειδιά τους.

Συνεπώς, χαμένα για πάντα.

Να διευκρινίσουμε εδώ πως όταν χάνονται τα Βitcoin επειδή ξέχασες τον κωδικό σου, δεν σημαίνει πως τα αποκτά άλλος. Είναι σαν να καις χαρτονομίσματα. Δεν τα έχει κανείς. Η κλοπή είναι κάτι διαφορετικό. Ναι μεν εσύ τα χάνεις, αλλά τα χρήματα παραμένουν στο ευρύτερο σύνολο. Ο κλέφτης θα τα χρησιμοποιήσει για να πάει στον κρεοπώλη, ο κρεοπώλης θα τα δώσει στον ασφαλιστή, ο ασφαλιστής θα πληρώσει φόρους.

* Μια που σήμερα αναφερόμαστε σε παρελθοντικές αποδόσεις, θα κλείσουμε το άρθρο με ένα εντυπωσιακό διάγραμμα. Αν είχαμε επενδύσει ένα δολάριο στο Βitcoin από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται πριν από 11,2 χρόνια, σήμερα θα άξιζε σχεδόν 30 εκατομμύρια. Αν την ίδια περίοδο είχαμε επενδύσει το ίδιο δολάριο στον χρυσό, σήμερα θα άξιζε 1,82 δολάρια!

Ίσως αύριο κάποιοι καταφέρουν να φτιάξουν κάτι τόσο τέλειο όσο το Bitcoin. Να διαθέτει τεχνολογικές δυνατότητες, ταχύτητα συναλλαγών και το χαρακτηριστικό της διασφάλισης αξίας. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά ποιος μπορεί να το αποκλείσει;

euro2day.gr