Ο πρώτος δείκτης για κρυπτονομίσματα & η αποδοχή της Wall Street

Το σενάριο δημιουργίας ETF και τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη για τη ρευστότητα στην αγορά

Η αναγνώριση του χώρου των κρυπτονομισμάτων από τη Wall Street γίνεται με άλματα, όχι βήματα. Σχεδόν καθημερινά εμφανίζεται και μια εντυπωσιακή εξέλιξη. Χθες, η εταιρεία που καταρτίζει τους διάσημους χρηματιστηριακούς δείκτες που παρακολουθούμε όλοι, όπως ο Dow Jones, ο S&P και άλλοι, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει νέο δείκτη ειδικά για την αγορά των crypto.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από τη Lukka. Μια εταιρεία που εξειδικεύεται στο να μετατρέπει δεδομένα από το blockchain σε εύχρηστες πληροφορίες. Ο δείκτης θα εξετάζει περισσότερα από 550 νομίσματα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.

Η S&P και η Lukka ελπίζουν ότι με πιο αξιόπιστα δεδομένα θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επενδυτών σε αυτή τη νέα αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, όπως τη χαρακτηρίζουν, μειώνοντας τους κινδύνους. Από ό,τι αναφέρει ο Peter Roffman, επικεφαλής διεθνούς καινοτομίας και στρατηγικής της S&P Dow Jones Indices, είναι η κατάλληλη στιγμή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό, πέρα βέβαια από το ότι θα βοηθήσει τα κρυπτονομίσματα να καταστούν mainstream επενδύσεις; Επειδή η S&P Dow Jones Indices διαθέτει τους δείκτες της ως σημείο αναφοράς σε αμοιβαία κεφάλαια και ETFs (αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή). ETF; Σας θυμίζει κάτι; Τις αποτυχημένες απόπειρες να λάβει άδεια από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι συνθήκες όμως είναι προφανές πως αλλάζουν. Πλέον στον χώρο των crypto αρχίζουν να εισχωρούν σοφιστικέ παίκτες. Καμία σχέση με τους ενθουσιώδεις επενδυτές που εισήλθαν το 2017, χωρίς γνώσεις για τις ιδιαιτερότητες των crypro, χωρίς χρηματιστηριακή παιδεία. Αυτή τη φορά, ιδιώτες και θεσμικοί έχουν πρόσβαση σε άπειρο υλικό, να μελετήσουν, να ενημερωθούν. Βιβλία, βίντεο, περιεχόμενα σε οικονομικά ΜΜΕ, εξειδικευμένα sites ειδικά για κρυπτονομίσματα, σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπομπές, φόρουμ όπου οι ενδιαφερόμενοι συναντάνε πιο έμπειρους. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα γνώσης.

Επιπλέον, η περίοδος ευνοεί και ψυχολογικά. Αν ανακαλύψεις το bitcoin σε ανοδική φάση, είναι πιο πιθανό να αρχίσεις να ανακαλύπτεις τις ιδιότητές του από ό,τι σε μια πτωτική φάση. Έχεις καλύτερη διάθεση. Αυξάνεται το ενδιαφέρον όταν κερδίζεις χρήματα από κάτι. Δεν είναι η ίδια αγορά, επειδή είναι διαφορετικοί οι συμμετέχοντες. Συνεπώς δεν πρόκειται να παραμένει ίδια ούτε η δυναμική. Η μεταβλητότητα θα υποχωρήσει καθώς η αγορά ωριμάζει.

Η επίπτωση από το ETF

Σίγουρα είναι θετικό το ότι έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα αναγνωρισμένες εταιρείες που διαπραγματεύονται στη Wall Street όπως η PayPal, η Square, η MicroStrategy. Επίσης έχει δώσει ώθηση το ότι έχουν δηλώσει ανοικτά την υποστήριξή τους οι Paul Tudor Jones, Stan Druckenmiller, Bill Miller, Rick Rieder και άλλοι πρωταγωνιστές της Wall Street. Όμως το παιχνίδι θα αλλάξει απότομα επίπεδο με το ETF του bitcoin.

Αν τελικά εγκριθεί ένα τέτοιου τύπου ETF, εκτιμάται πως θα εισρεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει γρήγορα σε αστρονομικά για τα σημερινά δεδομένα επίπεδα, καθώς θα αποτελέσει ένα ασφαλές όχημα για θεσμικούς επενδυτές. Επίσης θα εξυπηρετήσει ιδιώτες που θα μπορούν να τοποθετηθούν, χωρίς να εμπλακούν σε δοσοληψίες στον άγνωστο για αυτούς χώρο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Η δραστηριότητα ενός τέτοιου τύπου ETF απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα. Η επίδρασή του στη ζήτηση θα είναι ακαριαία. Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που, για την ώρα, αγνοεί την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων, είτε δεν τα εμπιστεύεται είτε απαγορεύεται να τοποθετηθεί σε αυτά, όπως στα μεγάλα funds. Ήδη, σε ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε ETF του bitcoin, στο fund της Grayscale, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυξημένα 75% από τον Σεπτέμβριο.

Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αποτελεί ό,τι πιο ενδιαφέρον υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χρηματιστηριακή αγορά. Όλο και περισσότεροι ασχολούνται με αυτά, είτε τα αντιμετωπίζουν θετικά είτε με σκεπτικισμό. Ο χώρος εξαπλώνεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, μέχρι σήμερα έχουμε ξύσει την επιφάνεια των δυνατοτήτων του.

Η ανάλυση του Willy Woo

Σύμφωνα με έναν από τους πιο αναγνωρισμένους αναλυτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, τον Willy Woo, δεν αποκλείεται η τιμή του bitcoin να φτάσει τις 300.000 δολάρια. Από ό,τι αναφέρει ο ίδιος, η παλαιότερη εκτίμηση για τις 200.000 τού φαντάζει πλέον συντηρητική.

Στο αμέσως επόμενο tweet παραδέχεται πως ποτέ δεν ήταν τόσο αισιόδοξος όσο σήμερα. Ο λόγος; Αυτή η φάση επανασυσσώρευσης συμπίπτει με τη μείωση των νομισμάτων στα ανταλλακτήρια, η οποία είναι περίπου 2 φορές μεγαλύτερη και βαθύτερη από τον τελευταίο ανοδικό κύκλο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η γνώση κάνει τη διαφορά

Το bitcoin, εκτός των άλλων, αποτελεί μια έκφραση της δυσπιστίας του κόσμου έναντι των παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων, του κατεστημένου οικονομικού και νομισματικού συστήματος. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως ήρθε η ώρα να πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους, να εκπαιδευτούν, να κάνουν τη δικιά τους έρευνα, να καταλάβουν τι συμβαίνει χωρίς να εμπιστεύονται άλλους. Να αναπτύξουν τη δικιά τους οικονομική νοημοσύνη.

Οι αρχάριοι θα βρουν επεξηγηματικό και εκπαιδευτικό ένα βίντεο για το bitcoin. Εξηγεί με απλά λόγια (στα αγγλικά) τι είναι χρήμα, πληθωρισμός, τύπωμα χρήματος. Κατόπιν περιγράφει την έννοια και τη λειτουργία του bitcoin, τη διαφορά του με τον χρυσό. Πώς λειτουργεί το blockchain και το mining. Τέλος, δίνει την προοπτική που έχει και συγκρίνει το bitcoin με το νέο ψηφιακό νόμισμα των Κεντρικών Τραπεζών. 

Πηγή: Euro2day.gr

 
1128