«Οι Κάττοι»: NFT πρότζεκτ με κυπριακό άρωμα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΗΣ ΠΙΕΡΗ

Ενα νεο NFT προτζεκτ με άρωμα κυπριακό και μπόλικο χιούμορ τρέχει το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Το όνομα του προτζεκτ Οι Κάττοι - Γάτες της Κύπρου. Τρεις Κύπριοι φίλοι που γνωρίστηκαν μέσω του κόσμου των κρυπτονομισμάτων και NFT σχεδίασαν ένα πανέμορφο και πολύ ενδιαφέρον NFT Collection με γάτες. Καλλιτέχνης ο Σωτήρης Δημητρίου aka Poskooll και δυο προγραμματιστές o Παναγιώτης Σάββα και Ερικ Γεωργιάδης 

Αλλά ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή.

Τι σημαίνει NFT - Non Fungible Token και ποια η σημαντικότητα ειδικά για καλλιτέχνες; 

Το Non Fungible Token (NFT) είναι μια ανταλλάξιμη μονάδα δεδομένων που είναι αποθηκευμένη σε μια αλυσίδα (μπλοκ) κάποιου συγκεκριμένου ψηφιακού καθολικού (blockchain). Ετσι μπορείς να δεις NFT σε Ethereum, Solana, Vechain και άλλα ψηφιακά κρυπτονομίσματα. Ένα NFT μπορεί να περιλαμβάνει ψηφιακά αρχεία, βίντεο, ήχο, πίνακες ζωγραφικής και άλλα είδη τέχνης. Επειδή κάθε διακριτικό είναι μοναδικά αναγνωρίσιμο, τα NFT διαφέρουν από τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin που μπορείς να αγοράσεις και δεκαδικές μονάδες. Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό είναι που το κάνει πολύ χρήσιμο για καλλιτέχνες. Διότι για πρώτη φορά ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης μπορεί να έχει ένα ψηφιακό NFT για κάθε έργο του και μπορεί να τα πωλεί σε παγκόσμια ανταλλακτήρια NFT οπως το OpenSea, το Magic Eden κα. Επίσης κάθε καλλιτέχνης μπορεί να παίρνει δικαιώματα (Royalties) σε κάθε συναλλαγή χωρίς να έχει ανάγκη οποιοδήποτε μεσάζοντα. Η τεχνολογία NFT βασικά εκδημοκρατίζει το χώρο της τέχνης. 

Πάμε πάλι πίσω στο προτζεκτ Οι Κάττοι. Οι τρεις φίλοι αρχές της χρονιάς άνοιξαν το κανάλι τους στο Discord και μέσα στις πρώτες δεκαπέντε μέρες μάζεψαν πάνω από χίλια άτομα που ασχολούνται με αγοραπωλησίες NFT. Χίλια άτομα από Κύπρο και το εξωτερικό. 

Το πρότζεκτ έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού η ομάδα αποφάσισε να δίνει χρήματα σε καταφύγια ζώων - κυρίως αυτά που στηρίζουν γάτες.

Πριν λίγες ημέρες το πρότζεκτ έκανε τη λεγόμενη κοπή (minting) στο δίκτυο αποκεντρωμένων τεχνολογιών Solana οπου οι πρώτοι αγοραστές πλήρωναν 0.17 Solana για να πάρουν τη δική τους ψηφιακή γάτα σε NFT. Η ομάδα δημιούργησε 2222 ψηφιακά έργα που ανάμεσα τους υπήρχαν 11 ψηφιακά έργα τα οποία σχεδιάστηκαν στο χέρι από τον καλλιτέχνη. Τα υπόλοιπα τα δημιούργησε κώδικας που έχτισαν οι προγραμματιστές. 

Οταν έγινε το NFT minting αγοράστηκαν 969 ψηφιακά έργα. Τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί. Γενικά, η κοινότητα αποφάσισε να δώσει περίπου 4,000 σε εισφορές. Η κοινότητα θα ψηφίσει που θα πάνε τα λεφτά. Σήμερα (20 Ιανουαρίου 2022) το 1 SOL αξίζει περίπου 130 δολάρια άρα το πρότζεκτ έχει μαζέψει περίπου 19,000 δολάρια. Ολα τα υπόλοιπα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω προώθηση του προτζεκτ. 

Ήδη αρκετά ψηφιακά έργα έχουν μπει στο ανταλλακτήριο NFT Magic Eden και οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει την δική του Κυπριακή ψηφιακή γάτα. 

Δείτε κάποιες γάτες με μπολικο χιούμορ: 

Πάνης Πιερή