Οι κομπίνες στον χώρο των crypto συνεχίζονται

Η έλλειψη αυστηρών κανόνων και εποπτείας μέχρι ενός σημείου είναι καλή, γιατί αφήνει χώρο στην δημιουργικότητα. Ωστόσο επιτρέπει να παρεισφρήσουν πολλοί απατεώνες που το μοναδικό τους σχέδιο είναι να βουτήξουν χρήματα από τους αφελείς.

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Η διάσημη ατάκα του Σπύρου Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο βρίσκει συχνά εφαρμογή στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το αδύναμο σημείο του χώρου είναι πως αφήνει πολλά κενά που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.

Οι νομοθέτες βρίσκονται συνεχώς πίσω επειδή δεν είναι εφικτό να καλύπτουν όλο το πεδίο δραστηριότητας μιας τεχνολογίας αιχμής. Επιπλέον, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι νόμοι αν αυτοί που διαπράττουν την απάτη έχουν έδρα σε κάποια «εξωτική» χώρα. Το πρόβλημα μεγεθύνεται και από ένα άλλο χαρακτηριστικό. Επειδή πρόκειται για ένα καινούργιο περιουσιακό στοιχείο, δεν υπάρχει επαρκής και σωστή ενημέρωση.

Η έλλειψη αυστηρών κανόνων και εποπτείας μέχρι ενός σημείου είναι καλή, γιατί αφήνει χώρο στην δημιουργικότητα. Ωστόσο επιτρέπει να παρεισφρήσουν πολλοί απατεώνες που το μοναδικό τους επιχειρηματικό σχέδιο είναι να βουτήξουν χρήματα από τους αφελείς, υποσχόμενοι εντυπωσιακές αποδόσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο βραζιλιάνος «Βασιλιάς του Bitcoin»

Το τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα υπεξαίρεσης 300 εκατομμυρίων δολαρίων από χιλιάδες επενδυτές, έρχεται από την Βραζιλία. Μετά από μια σχεδόν τριετή έρευνα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία συγκέντρωσε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να συλλάβει τον Cláudio Oliveira, γνωστό ως «Βασιλιά του Bitcoin» της Βραζιλίας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Ομίλου Bitcoin Banco. Εκτός από τον «βασιλιά» συνέλαβαν και αρκετά από τα στελέχη της εταιρίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορούνται ότι προσέλκυαν πελάτες υποσχόμενοι υπερβολικές αποδόσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, εμφανίστηκαν στις αρχές του 2019, όταν άρχισαν να μην εξυπηρετούν αιτήματα ανάληψης χρημάτων. Λίγους μήνες αργότερα, το Μάιο, ο Όμιλος Bitcoin Banco ανέφερε την κλοπή 7.000 Bitcoin, χωρίς ωστόσο να παράσχει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωνε τους πελάτες τους ότι δεν υπήρχε λόγους ανησυχίας για τα δικά τους χρήματα. Για να τους πείσει παρουσίασε μια ενημερωμένη έκδοση της πλατφόρμας της. Ωστόσο, σύμφωνα με δικηγόρο που ενεργούσε για λογαριασμό εξαπατημένων πελατών, υπήρχαν ασυνέπειες μεταξύ των ποσών που εμφάνιζε η εταιρεία και των στοιχείων που ελέγχθηκαν.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Ομίλου Bitcoin Banco είχαν παγώσει με δικαστική εντολή, καθώς αντιμετώπιζε περισσότερες από 200 αγωγές από πελάτες του. Προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, ο Cláudio Oliveira προσέφυγε στα βραζιλιάνικα πτωχευτικά δικαστήρια. Επικαλούμενος την κλοπή των Bitcoin, ήρθε σε συμφωνία με τις αρχές για να προβεί σε αναδιοργάνωση της λειτουργίας της εταιρίας, με σκοπό την εξυγίανση των οικονομικών της, έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο η εταιρεία δεν τήρησε την συμφωνία. Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο να αναζητώντας νέους πελάτες και υπογράφοντας «δημόσιες συμβάσεις συλλογικών επενδύσεων» που όμως «αμέλησαν» να παρουσιάσουν στην Επιτροπή Αξιών της Βραζιλίας.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα από 90 αξιωματικούς για τη διερεύνηση της επιχείρησης. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα από τους πελάτες του ομίλου, διοχετεύθηκαν παράνομα στους προσωπικούς λογαριασμούς του Oliveira. Μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία κατάσχεσε αρκετά περιουσιακά στοιχεία, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, ακριβά ρολόγια, μετρητά και hard wallet με κρυπτονομίσματα.

Η γνώση είναι δύναμη

Πώς μπορεί να προφυλαχθεί ο μέσος πολίτης; Ο δρόμος περνάει μέσα από την απόκτηση γνώσεων και την έγκυρη ενημέρωση. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι πληροφορίες από τον ξάδελφο του μπατζανάκη της συννυφάδας σας, που «γνωρίζει» το νέο altcoins που θα τρέξει.

Η κερδοσκοπία είναι τόσο αρχαία όσο και ο άνθρωπος. Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν και θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Όσοι πιστεύουν στις πληροφορίες δεν το κάνουν επειδή είναι χαζοί. Μπορεί να είναι πανέξυπνοι και επιτυχημένοι. Ωστόσο σαγηνεύονται από την ελπίδα του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.

Η άγνοια είναι ο πρώτος και βασικότερος λόγος που σας κατατάσσει στην λάθος πλευρά της μεταφοράς του πλούτου. Πριν δραστηριοποιηθείτε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά. Κανείς, το τονίζουμε, κανείς, δεν κέρδισε χρήματα επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία που δεν γνωρίζει. Ειδικά στο Bitcoin και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές. Είναι εύκολο να ξεγελαστεί ο ανίδεος από κάποιον επιτήδειο που εμφανίζεται με θράσος.

Επίσης θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί όσο αφορά την ενημέρωση σας από τα sites, το Twitter, το YouTube, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επενδυτικές συμβουλές. Όχι αναγκαστικά γιατί τα «πιάνουν» από τον Α ή τον Β, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείεται. Συχνά από μόνοι τους βάζουν κραυγαλέους τίτλους και συναρπαστικό περιεχόμενο που μπορεί να μην έχει μεγάλη σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, όμως προσελκύουν κοινό που το μετατρέπουν σε διαφημιστικό χώρο. Αν εξαιρέσουμε εκείνους που προσέχουν ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία τους, οι υπόλοιποι τι πιστεύετε ότι έχουν σαν προτεραιότητα; Την ψύχραιμη και αντικειμενική ενημέρωση ή τα «κλικ»;

Η τελευταία «μόδα» είναι να εμφανίζονται κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων, όπως το Twitter και το Telegram. Υπόσχονται καθημερινές αποδόσεις παροτρύνοντας τους αφελείς να τους στείλουν τα νομίσματα τους, για να κάνουν οι ίδιοι staking. Σε καμία περίπτωση μην εμπιστεύεστε τα χρήματα σας σε άγνωστα site και πλατφόρμες. Ανθρώπους που δεν γνωρίζατε μέχρι χθες και σας υπόσχονται εύκολα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα.

Μια άλλη κατηγορία επιτήδειων είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει το νέο «Bitcoin». Πριν αποχωριστείτε τα ευρώ σας για να αποκτήσετε κάποιο άγνωστο ή λιγότερο γνωστό κρυπτονόμισμα, κάντε τη δική σας έρευνα. Μια καλή ιδέα είναι να μελετήσετε την λίστα με τους ανταγωνιστές του. Ποια μειονεκτήματα και ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει απέναντι τους.

Η φαντασία των επιτήδειων για να πείσουν είναι ατελείωτη. Για παράδειγμα κάποιοι ορίζουν την τιμή του νομίσματος αυθαίρετα. Από το δικό τους ανταλλακτήριο φαίνεται ότι το νόμισμα ανεβαίνει σταθερά σε αξία, ωστόσο αυτό συμβαίνει μόνο εικονικά. Αν προσπαθήσεις να τα ρευστοποιήσεις σε ευρώ, είναι αδύνατον. Κάποιοι όμως έχουν την εντύπωση πως πλουτίζουν βλέποντας την πλασματική τιμή να αυξάνει και εν άγνοια τους παρασύρουν συγγενείς και φίλους.

Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ακολουθώντας την τακτική της δημιουργικής αμφιβολίας, υπάρχουν τρόποι που σε βοηθούν να επιλέξεις κάποιους από τους νικητές. Να ξεχωρίσεις τους ικανούς, τους ευέλικτους, τους έντιμους. Δεν αναζητούμε την ακράδαντη βεβαιότητα, αλλά τη μέγιστη πιθανότητα. Χρειάζεται και τύχη, σίγουρα είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο ισχύει το «όσο πιο πολύ δουλεύουμε, τόσο πιο τυχεροί γινόμαστε». Ναι, είναι κλισέ, αλλά τα κλισέ έχουν γίνει γνωστά επειδή συνήθως αποτελούν διαχρονικές αλήθειες.

Μην εμπιστεύεστε ούτε τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο euro2day.gr από την Google. Τις ξεχωρίζετε από το «Χ» που έχουν πάνω δεξιά. Σε αυτού του τύπου τις διαφημιστικές καταχωρήσεις δεν έχουμε έλεγχο του τι εμφανίζεται στην οθόνη σας.

Η περίπτωση της Binance

Μια ερώτηση που μας γίνεται συχνά αυτές τις ημέρες, είναι αν η Binance είναι ασφαλές μέρος να κρατήσεις τα νομίσματα σου ή αν κινδυνεύει να κλείσει. Καταρχάς η Binance είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο από πλευράς ημερήσιων συναλλαγών. Είναι πολύ μεγάλη για να «σκάσει». Το ωστικό κύμα θα παρασύρει όλη την αγορά των crypto. Η εμπειρία από τις αγορές διδάσκει πως το «αδύνατον», δεν σημαίνει ακριβώς αδύνατον, αλλά εξαιρετικά απίθανο.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Lehman brothers. Σήμερα ο κόσμος την έχει συνδέσει με το κραχ του 2008, το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων. Ακούς Lehman Brothers και αυτομάτως σου έρχεται στο μυαλό κάτι αρνητικό. Όμως μέχρι το 2008 θεωρούνταν το διαμάντι της Wall Street. Για δεκαετίες ολόκληρες στα αποτελέσματα τριμήνου δεν είχε παρουσιάσει ποτέ ζημιά. Μόνο ένα τρίμηνο εμφάνισε ζημιές. Το τελευταίο. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η μαύρη τρύπα του χρέους, που τους «ρούφηξε».

Δεν θα πήγαινε το μυαλό σου ότι μια εταιρία που δεν είχε ποτέ ζημιές θα έκλεινε. Κι όμως έγινε. Όλες μπορούν να κλείσουν. Αν θες λοιπόν να είσαι σίγουρος, ειδικά αν δεν κάνεις συχνά trading, καλύτερα να μεταφέρεις τα κρυπτονομίσματα στο προσωπικό σου πορτοφόλι. Αν είναι εκεί, δεν κινδυνεύεις από καμία binance ή οποιοδήποτε ανταλλακτήριο. Not your keys, not your coins.

Βέβαια στο προσωπικό σου πορτοφόλι, έχεις άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα πρέπει να χάσεις τους κωδικούς σου. Δεν είναι σαν τους κωδικούς του e-banking. Αν τους χάσεις, δεν υπάρχει κάποια τράπεζα να απευθυνθείς για να σου βγάλει καινούργιους. Σημαίνει πως έχασες τα χρήματα σου. Αν δώσεις τους κωδικούς να τους φυλάξει κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο, κινδυνεύεις να τα πάρει και να εξαφανιστεί. Είναι σαν να δίνεις την κάρτα ανάληψης μετρητών από το ΑΤΜ και το προσωπικό pin μαζί.

Δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη τακτική για να φυλάς τα crypto σου. Εξαρτάται από εσένα πως θα το χειριστείς. Μπορεί να μην εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ότι θα καταφέρει να φυλάξει τους κωδικούς, οπότε καλύτερα να τα αφήσεις σε κάποιο ανταλλακτήριο. Κατά προτίμηση όσο πιο αξιόπιστο γίνεται.

Επαναλαμβάνουμε, ο καθένας πρέπει να βρει τον ενδεδειγμένο τρόπο που του ταιριάζει, ανάλογα τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του.

Πηγή: Euro2day.gr