Paul Tudor Jones: Το Bitcoin είναι σίγουρο όσο τα μαθηματικά

Tα λόγια του θρυλικού διαχειριστή κεφαλαίων Paul Tudor Jones σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC

«Μου αρέσει το Bitcoin. Το Bitcoin είναι μαθηματικά και τα μαθηματικά υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το 2 + 2 θα ισούται με 4 και τα επόμενα δύο χιλιάδες χρόνια. Μου αρέσει η ιδέα να επενδύσω σε κάτι που είναι αξιόπιστο, συνεπές, ειλικρινές και 100% σίγουρο».

Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του θρυλικού διαχειριστή κεφαλαίων Paul Tudor Jones σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, με θέμα την πιθανότητα εμφάνισης πληθωρισμού εξαιτίας των πολιτικών της FED. Από ό,τι αναφέρει ο ίδιος, η μαθηματική βεβαιότητα του Bitcoin έρχεται σε αντίθεση με το απρόβλεπτο των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, των προέδρων των κρατών και γενικότερα της ανθρώπινης φύσης. Το Bitcoin μάς προσφέρει μια ευκαιρία για να επενδύσουμε στη βεβαιότητα, συνέχισε.

Στην ερώτηση αν του άρεσε το Bitcoin στην τρέχουσα τιμή του, απάντησε ότι το Bitcoin χρησιμεύει ως διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό του. «Το μόνο πράγμα που ξέρω σίγουρα είναι ότι θέλω 5% σε χρυσό, 5% σε Bitcoin, 5% σε μετρητά και 5% σε εμπορεύματα. Δεν ξέρω τι θα κάνω με το άλλο 80%. Θέλω να περιμένω και να δω τι θα κάνει η Fed, γιατί οι ενέργειές της έχουν τεράστιο αντίκτυπο».


Εμείς απλά να θυμίσουμε πως πριν από ένα χρόνο, είχε κάνει τη δήλωση που έκανε αίσθηση, ότι κατέχει Bitcoin σε ποσοστό 1-2% του χαρτοφυλακίου του και μάλιστα ότι το Bitcoin είναι το «πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα». Πλέον όχι μόνο πολλαπλασιάζει το ποσοστό συμμετοχής αλλά το εξισώνει με αυτό του χρυσού. Το θεωρεί πιο σίγουρο από οποιαδήποτε μετοχή ή ομόλογο.

Το FBI και το σπάσιμο του κωδικού του Bitcoin
Μάθαμε τι έγινε τελικά με το περιστατικό με το FBI, που μπόρεσε να κατασχέσει τα λύτρα που πληρώθηκαν σε Bitcoin. Όπως έχουμε εξηγήσει, παρά την αστραπιαία και ευρεία διάδοση της φήμης ότι «έσπασαν» τον κωδικό του Bitcoin, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η ιστορία έχει ως εξής: υπάρχει μια ομάδα προγραμματιστών που ονομάζεται DarkSide και προσφέρει υπηρεσίες ransomware. Όποιος επιθυμεί να εκβιάσει μια εταιρεία παγιδεύοντάς της τα υπολογιστικά συστήματα, προσφεύγει στην DarkSide και εκείνοι τους παρέχουν το λογισμικό με το οποίο μπορούν να διεισδύσουν στα συστήματα του υποψήφιου θύματος. Πόσο κοστολογείται η υπηρεσία τους; Λαμβάνουν το 15% από τα λύτρα που ζητάει ο επίδοξος εκβιαστής.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν τρεις συμμετέχοντες στην ιστορία: το θύμα (Colonial Pipeline), ο εκβιαστής (δεν μας τον φανέρωσε ακόμα το FBI) και εκείνος που παρέχει το εργαλείο του εκβιασμού (DarkSide).

Ο εκβιαστής τοποθετεί το κακόβουλο λογισμικό στο θύμα και πληρώνει το 15% των λύτρων στους προγραμματιστές που του το παρέχουν. Οι προγραμματιστές αυτοί είναι προφανές πως πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση (πιθανότατα αποτελούμενη από Ρώσους χάκερ), αλλά με αρχές! Δεν λειτουργούν ως αδίστακτοι εγκληματίες. Έχουν κάποιο ιδιαίτερο δικό τους ηθικό κώδικα που τηρούν.

Επιλέγουν προσεκτικά πού παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Για παράδειγμα, δεν δέχονται ως πελάτες όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό τους για να πετύχουν πολιτικά ή γεωπολιτικά οφέλη. Αποσκοπούν καθαρά στο να βγάλουν χρήματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι. Όχι να δημιουργήσουν κοινωνικά προβλήματα.

Πού στοχεύουν λοιπόν αυτοί οι «ηθικοί» άνθρωποι; Σε μεγάλες εταιρείες με κερδοφορία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι δεν θα είχαν πρόβλημα να δώσουν λίγα εκατομμύρια προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα στη λειτουργία τους. Μια τέτοια εταιρεία είναι η Colonial Pipeline. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν με απρόβλεπτο τρόπο. Η διοίκηση της εταιρείας ένιωσε πως τα συστήματα ασφαλείας της ήταν πολύ ευάλωτα και αποφάσισε μέχρι να αναβαθμιστούν, να σταματήσει τη λειτουργία της επιχείρησης. Αποτέλεσμα; Ένα σημαντικό μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ για εβδομάδες ή έμενε από καύσιμα ή τα πλήρωνε πανάκριβα λόγω έλλειψης.

Τότε ήταν που το FBI ανέλαβε δράση. Με κάποιο τρόπο παρακολούθησε τη διαδρομή του χρήματος, από διεύθυνση σε διεύθυνση. Το περίεργο ήταν πως ο τελικός προορισμός ήταν κάποια διεύθυνση που υπήρξε θεματοφυλακή, με τις φήμες να προσδιορίζουν ως τελικό αποδέκτη την Coinbase. Όμως η ανακοίνωση του FBI ήταν ασαφής, προφανώς σκόπιμα, δημιουργώντας σύγχυση γύρω από το αν έσπασαν τον κωδικό του πορτοφολιού και μπόρεσαν να αποκτήσουν τα Bitcoin.


Το μεγάλο ερώτημα που από την αρχή προκάλεσε τον προβληματισμό, ήταν πώς είναι δυνατόν κάποιος χάκερ με δυνατότητα να παραβιάσει την ασφάλεια μιας εταιρείας δισεκατομμυρίων, να υποπέσει σε τόσο παιδαριώδες λάθος. Σαν να κλέβεις εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα και για να τα φυλάξεις, τα καταθέτεις σε ένα τραπεζικό ίδρυμα.

Η εξήγηση ήταν απλή τελικά. Ο εκβιαστής δεν ήταν τόσο καλός γνώστης των συστημάτων πληροφορικής. Για αυτό ανέθεσε τη δουλειά σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. Ίσως μέσα στην αφέλειά του, να τα μετέφερε στην Coinbase ή σε κάποια άλλη υπηρεσία θεματοφυλακής, για να τα μετατρέψει σε δολάρια.

Πράγματι, η αμοιβή της DarkSide, που προφανώς γνωρίζει από αυτά, δεν μπόρεσε να ανιχνευτεί, τουλάχιστον ακόμα. Το FBI είχε να κάνει με δύο ξεχωριστές ομάδες: τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες. Τους δεύτερους τους βρήκε σχετικά εύκολα. Μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε πως και οι ίδιοι έχουν εξελίξει τις τεχνικές παρακολούθησης της πορείας των χρημάτων μέσα στο blockchain του Bitcoin.

Δεν είναι κακό να ανιχνεύουν τις παράνομες δραστηριότητες, αν χρειαστεί. Φυσικά είναι αδύνατο να μας παρακολουθούν όλους και αυτό είναι καλό για την ιδιωτικότητά μας. Θα επικεντρωθούν μόνο στις λίγες περιπτώσεις που χρειάζεται. Για να ολοκληρώσουμε την ιστορία, αμέσως μετά η DarkSide εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας πως διακόπτει τη λειτουργία της, λόγω της «πίεσης» που υπήρξε από τις ΗΠΑ, χωρίς να προσδιορίσουν ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι πιέσεις.

To Bitcoin είναι ζωντανό πλάσμα
Με την αναβάθμιση του taproot στο Bitcoin από τον Νοέμβριο, καθώς εγκρίθηκε από το 98% των miners, ενισχύεται η ανωνυμία. Συγκεκριμένα υιοθετείται μια τεχνολογία που είναι γνωστή ως υπογραφή Schnorr, η οποία καθιστά δυσανάγνωστες τις συναλλαγές πολλαπλών υπογραφών. Με άλλα λόγια, τα ευφυή συμβόλαια που θα συνάπτονται με το Bitcoin θα φαίνονται ως απλές συναλλαγές. Επίσης η αναβάθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο κόστος συναλλαγών, επειδή μειώνονται τα δεδομένα και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του επιπέδου ασφαλείας.

Η περίπτωση του taproot είναι ένα χαρακτηριστικό όσο και κρίσιμο σημείο, που διαφοροποιεί το Bitcoin από τον χρυσό. Το Bitcoin, πέρα από χρήμα, αποτελεί τον πιο ασφαλή μηχανισμό μεταφοράς πληροφορίας που έχει φτιαχτεί ποτέ. Οι επικριτές αυτό αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν. Το αντιμετωπίζουν όπως ο άνθρωπος των σπηλαίων την οθόνη του υπολογιστή.

Ο χρυσός είναι ένα άψυχο μέταλλο. Όπως ήταν πριν από 5.000 χρόνια, είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το Bitcoin είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα που εξελίσσεται, βελτιώνεται. Μπορείς να στήσεις εφαρμογές πάνω του, όπως η strike που πήγε στο Ελ Σαλβαδόρ.

Είναι θέμα χρόνου να μπορείς να κάνεις συναλλαγές σε ένα δευτερόλεπτο, με κόστος ουσιαστικά ανύπαρκτο. Δηλαδή, εκτός από μέσο αποθήκευσης αξίας, το Bitcoin να αποτελεί και μέσο πληρωμής. Κάτι που αποκλείεται να επιτύχει ο χρυσός για πρακτικούς λόγους. Ήδη υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι που εξελίσσονται, απλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλειο σημείο.

Ίσως η strike να έχει πετύχει την τελειότητα. Αν προχωρήσει στο Ελ Σαλβαδόρ, θα δούμε για πρώτη φορά να διεξάγει σε μαζική κλίμακα συναλλαγές. Και αυτό δεν το θέλουν πολλοί, γιατί προσβάλλει ισχυρά συμφέροντα.

Όμως την τεχνολογική πρόοδο μόνο να την καθυστερήσουν προσωρινά μπορούν ακόμα και οι πιο ισχυροί. Αυτό έχει δείξει η ιστορία, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είχαν την υποστήριξη που απολαμβάνει το Bitcoin. Κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει μια ιδέα που έχει γίνει αποδεκτή από ππερισσότερο από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Βασίλης Παζόπουλος - euro2day.gr

Tags