Πηγή κέρδους η χαρουπιά – Έφτιαξαν κακάο από κυπριακά τεράτσια

Φοιτητές αξιοποίησαν το χαρούπι για να φτιάξουν υποκατάστατο του κακάο - Πώς έφτασαν στην φθηνή αλλά πολύτιμη πρώτη ύλη

Ρεπορτάζ: Χάρις Βωβού

Η ιδέα τεσσάρων μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος σπουδών MSc Γεωπονική Βιοτεχνολογία με κατεύθυνση τη Βιοτεχνολογία Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ξεχώρισε στο πλαίσιο του διαγωνισμού «StartUp 2021» του Junior Achievement Κύπρου (JA Cyprus) κατακτώντας την τρίτη θέση. Η ομάδα Dynamics, η οποία αποτελείται από τους Δημήτρη Ζήνωνος, Ιωάννα Ιωάννου, Μαρία Μωυσέως και Χρυσοβαλάντω Παπαδημητρίου επικεντρώθηκε σε εγχώριες πρώτες ύλες οι οποίες μπορούν μέσω της ζύμωσης να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, τα οποία προάγουν την ανθρώπινη υγεία

Το χαρούπι πηγή έμπνευσης και υπερτροφή

Όπως αναφέρουν στην Brief οι φοιτητές “εστιάσαμε στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους εισαγωγής πρώτων υλών στην Κύπρο, όπως αυτής του κακάο. Σε συνδυασμό λοιπόν με το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες ποσότητες χαρουπιού και των ιδιοτήτων του, εμπνευστήκαμε την ιδέα μας”. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν “το χαρούπι είναι χαμηλό σε λιπαρά, περιέχει ϕυσικά σάκχαρα και αντιοξειδωτικά, δεν περιέχει καϕεΐνη, ούτε θεοβρωμίνη και είναι υποκατάστατο του κακάο”. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι “σύμϕωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις εξελίξεις της αγοράς, τα επόμενα χρόνια, η αξία των χαρουπιών αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως λόγω της έλλειψης του κακάο, της τάσης χρήσης συμπληρωμάτων διατροϕής, βιολογικών προϊόντων και προϊόντων χωρίς γλουτένη”

Ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών τροφίμων

Όπως αναφέρουν η επιχειρηματική ιδέα της εταιρίας αναδύθηκε μέσα από την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών τροφίμων τα οποία όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία. "Το πρώτο προϊόν της εταιρίας είναι το Fermen2, ένα ρόφημα το οποίο είναι αποτέλεσμα δύο ζυμώσεων, από τις οποίες προέρχεται και το όνομα του". Η πρώτη ζύμωση, όπως εξηγούν, αφορά το χαρούπι και η δεύτερη το αγελαδινό άπαχο γάλα.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα chocolate-like ρόφημα στο οποίο αξιοποιείται το χαρούπι ως υποκατάστατo τoυ κακάo, όπου μέσω ζύμωσης αυξάνεται η θρεπτική του αξία προσδίδοντας τελικά ευεργετικές ιδιότητες. Το Fermen2 είναι πλoύσιo σε αντιoξειδωτικά, χαμηλό σε λιπαρά, χαμηλό σε λακτόζη, χωρίς καφεΐνη, θεοβρωμίνη, γλουτένη και χωρίς πρoστιθέμενη ζάχαρη. Σημειώνουν ότι είναι κατάλληλο για άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως σε όσους ανατρέχουν σε εναλλακτικά τρόφιμα, όπως άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στη γλουτένη, γαστρεντερικές διαταραχές, προδιάθεση διαβήτη και vegetarians. Επίσης, προσεγγίζει όσους προτιμούν να καταναλώνουν ντόπια και παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και γενικά άτομα που ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και προσέχουν την διατροφή τους.

Με όπλο το άρωμα και τη γεύση

Ειδικότερα, όπως εξηγούν κατά τη διαδικασία ζύμωσης του χαρουπιού οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται ενισχύουν το αρωματικό προϕίλ του τελικού προϊόντος, αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα και παράγουν μαννιτόλη από τα περιεχόμενα ϕυσικά σάκχαρα. Παράλληλα, “στη ζύμωση του γάλακτος χρησιμοποιούνται μικροοργανισμοί οι οποίοι συμβάλλουν τόσο στο γευστικό, όσο και στο αρωματικό προϕίλ, την υϕή και την ευπεπτότητα του Fermen2. Εκτός από τη ζύμωση, το χαρούπι καβουρδίζεται σε συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες, έτσι ώστε να διατηρηθεί το άρωμα και η γεύση που προσομοιάζουν το κακάο και είναι υπεύθυνα για τη σοκολατούχα γεύση στο τελικό προϊόν”.

Η χαρουπιά ως πηγή κέρδους

Επιπλέον η αξιοποίηση του χαρουπιού ως πρώτη ύλη συμβάλει και στη μείωση τoυ κόστους πoυ πρoκύπτει από τις τεράστιες ποσότητες εισαγωγής κακάo που σημειώνονται στην Κύπρο, όπως συμπληρώνουν.  Συνεπώς, ευελπιστούν ότι “από μια ‘ϕθηνή’ αλλά συγχρόνως πολύτιμη πρώτη ύλη, μπορεί να στηριχθεί η τοπική οικονομία”.

Σύμϕωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροϕίμων και Γεωργίας (FAO), η Κύπρος κατέχει την 6η θέση στις χώρες που παράγουν χαρούπια, με παραγωγή που ανέρχεται στους 7.475 τόνους το χρόνο και η τιμή παραγωγής των χαρουπιών στην Κύπρο ισούται με 335 ευρώ ανά τόνο. "Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η χαρουπιά αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Κύπρου και η αυξημένη χρηματική αξία της καλλιέργειας της μπορεί να επιϕέρει κέρδος στους Κύπριους παραγωγούς, ιδιαίτερα με την χρήση της για δημιουργία καινοτόμων προϊόντων".

Στόχος η καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Όπως σημείωσε στη Brief, η CEO, Co-Founder Μαρία Μωυσέως, “κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια εργασία, που μας ανατέθηκε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μας σπουδών, θα ήταν η αφορμή δημιουργίας της εταιρίας Dynamics και ως εκ τούτου του προϊόντος Fermen2. Μέσω της συμμετοχής μας στο ‘Junior Achievement StartUp Programme’, πέρα από την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αποκομίσαμε πιο σημαντικά εφόδια και γνώσεις, κυρίως μέσω του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας. Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία αποτέλεσε τη βάση για ανάπτυξη ενός διαφορετικού και καινοτόμου τρόπου σκέψης κάτι το οποίο ήταν μια πρόκληση για εμάς. Συνεπώς, μέσω των όσων αποκομίσαμε, σκοπεύουμε στην υλοποίηση του Fermen2 αξιοποιώντας το χρηματικό έπαθλο και μελλοντικά στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων μέσω της αξιοποίησης εγχώριων πρώτων υλών”.

Μάλιστα, οι Καθηγητές, οι οποίοι στήριξαν την ομάδα Δρ. Δημήτρης Τσάλτας και Δρ. Φώτης Παπαδήμας, αποκαλύπτουν στη Brief ότι “θέλαμε για καιρό να εμπλέξουμε τους φοιτητές μας στη δημιουργία καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αλλά φοβόμασταν ότι στη χώρα μας όπου υπάρχει δυστυχώς έλλειψη ειδικής γνώσης στα θέματα αυτά ένα εγχείρημα ειδικά από μόνους μας να στεφθεί από αποτυχία. Η ιδέα συνεργασίας με την JA του μαθήματος Αγροβιομηχανικών Ζυμώσεων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας ήταν μια ιδανική ευκαιρία που είχε «μειωμένο ρίσκο αποτυχίας». Εμείς θα βάζαμε το τεχνικό και επιστημονικό μέρος της γνώσης και το JA την σχετική ειδική κατάρτιση σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Το αποτέλεσμα πέρα από κάθε προσδοκία! Τρίτη θέση για τα παιδιά της Dynamics και για όλους μας μια υπέροχη εμπειρία! Θα τα πούμε του χρόνου!”

Ανακυκλώσιμη συσκευασία 

Ένας από τους κυριότερους στόχους της εταιρίας Dynamics, όπως είπαν οι φοιτητές, είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η επίτευξη της αειϕορικότητας και της βιωσιμότητας. “Για να εκπληρώσουμε το συγκεκριμένο στόχο, επιλέξαμε ως υλικό συσκευασίας του Fermen2 το γυαλί, το οποίο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και επαναχρησιμοποιούμενο. Μελλοντικά, θα επιχειρήσουμε τη δημιουργία αυτόματων πωλητών (Vending Machines) με εσωτερικό σύστημα παστερίωσης, οι οποίοι θα παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ξαναγεμίζουν τη γυάλινη συσκευασία του Fermen2, που έχουν αγοράσει αρχικά, με το ίδιο προϊόν”, κατέληξαν.
 

 
1034