Ποια χώρα θα έχει 30.000 ηλεκτρικά οχήματα έως το 2026

Έως τα μέσα του 2026, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στη Βουλγαρία θα πρέπει να φθάσει τις 30.000

Στροφή στην ηλεκτροκίνηση κάνει και η Βουλγαρία, καθώς ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις 30.000 στα επόμενα χρόνια, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, έως τα μέσα του 2026, ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στη Βουλγαρία θα πρέπει να φθάσει τις 30.000, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπορισλάβ Σάντοφ, που είναι επίσης αντιπρόεδρος αρμόδιος για την κλιματική πολιτική. Την εν λόγω δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις μεταφορές του μέλλοντος και την καθαρή ενέργεια σε δίκαιη τιμή, που διεξάγεται στη Σόφια.

Το 2020 η Βουλγαρία είχε 3.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα
Ο Σάντοφ πρόσθεσε ότι αυτά θα είναι και νέα και μεταχειρισμένα οχήματα. «Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί στην κυκλική οικονομία τα πράγματα περνούν από τον έναν χρήστη στον άλλον», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Θα χρειαστούμε 10.000 δημόσια σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα για χρήση από όλους», είπε ο Σάντοφ.

Όσον αφορά τα σημεία φόρτισης, όπως είπε ο υπουργός θα κατασκευαστούν στα κεντρικά σημεία των 50 μεγαλύτερων πόλεων στη Βουλγαρία, καθώς και στις μεγάλες συνοικίες. Το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν τουλάχιστον 20-30 μεγάλοι κόμβοι δημόσιας φόρτισης και 150-200 σταθμοί ταχείας φόρτισης στα σημεία εισόδου και εξόδου από τις πόλεις, ενώ θα κατασκευαστούν και τα δύο σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες όπως τα εμπορικά κέντρα και τα πρατήρια βενζίνης. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει μια προσέγγιση της αγοράς και συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης τόνισε ο Σάντοφ.

 
2027