Πώς η δίωξη στο BitMEX ανοίγει τον δρόμο για το ETF του Bitcoin

Πώς αναμένεται να επηρεάσουν οι εξελίξεις την ευρύτερη αγορά - Γιατί δυσκολεύουν τα πράγματα για εφαρμογές DeFi

Η Επιτροπή για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης (1/10) αγωγή κατά του ανταλλακτηρίου BitMEX, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παραγώγων για κρυπτονομίσματα στον κόσμο. Μεταξύ εκείνων που κατηγορούνται είναι οι Arthur Hayes ως CEO της εταιρείας και οι Ben Delo και Samuel Reed ως ιδρυτικά στελέχη.

Οι κατηγορίες αφορούν τις παραβιάσεις βασικών κανόνων συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της μη εφαρμογής διαδικασιών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της αποτυχίας εφαρμογής των κανόνων KYC (Know Your Customer).

Το BitMEX κατηγορείται ότι δεν έχει εγγραφεί ποτέ στο CFTC υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, παρότι δεχόταν Αμερικανούς πελάτες και δεν έχει συμμορφωθεί στις βασικές διασφαλίσεις που απαιτούνται και έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των συναλλασσόμενων.

Πολλοί πιστεύουν πως το οικοσύστημα των crypto είναι άναρχο, χωρίς κανονισμούς. Κι όμως, τα μεγάλα ανταλλακτήρια, ιδίως τα αμερικανικά, λειτουργούν κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες. Οι ιδιοκτήτες του BitMEX περηφανεύονταν πως μπορούσαν να αποφύγουν την αμερικανική νομοθεσία λειτουργώντας στο εξωτερικό. Από τη στιγμή όμως που είχαν Αμερικανούς πελάτες, οι αρχές είχαν το δικαίωμα να επέμβουν και να διενεργήσουν έρευνες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή του FBI William Sweeney, ένας κατηγορούμενος φέρεται να καυχιέται πως η εταιρεία έχει συσταθεί σε δικαιοδοσία εκτός των ΗΠΑ (σ.σ. στις Σεϋχέλλες), εκεί που η δωροδοκία των ρυθμιστικών αρχών κοστίζει μόνο μια καρύδα. Εάν καταδικαστεί, τα στελέχη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Σίγουρα αρκετά παραπάνω από μια καρύδα!

Πάντως από το BitMEX αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η επίδραση στην αγορά των crypto
Όπως ήταν φυσικό, με τη δημοσιοποίηση της είδησης δημιουργήθηκε αναστάτωση, με αποτέλεσμα η τιμή του bitcoin να υποχωρήσει. Μέσα σε λίγη ώρα βρέθηκε στις 10.450 δολάρια από τις 10.900 όπου βρισκόταν, ενώ στα altcoins οι απώλειες ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Οι επενδυτές θορυβημένοι άρχισαν να πουλάνε, καθώς φοβήθηκαν πως οι συνέπειες για την αγορά θα είναι αισθητές.

Το BitMEX διαθέτει 170.000 bitcoin αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα στην πρώτη ώρα από την ανακοίνωση, οι traders απέσυραν 23.000 bitcoin -η μεγαλύτερη εκροή που έχει παρατηρηθεί στην ιστορία της πλατφόρμας.

Λίγο αργότερα, οι πιο θαρραλέοι άρχισαν να αγοράζουν και η τιμή του bitcoin άρχισε να ανακάμπτει. Σκέφτηκαν πως αυτού του είδους οι ενέργειες λειτουργούν υπέρ των κρυπτονομισμάτων μεσοπρόθεσμα. Όσο μεγαλύτερη διαφάνεια υπάρχει και συμμόρφωση προς τους κανόνες τόσο θα αποθαρρύνονται κρούσματα απάτης.

Ωστόσο τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/10) που ανακοινώθηκε πως ο Trump βγήκε θετικός στο τεστ για τον κορωνοϊό, η αγορά των κρυπτονομισμάτων συμπαρασύρθηκε από τις υπόλοιπες αγορές και άρχισε να υποχωρεί ξανά.

Ο ρόλος του BitMEX στην αγορά
Πάντοτε υπήρχαν υποψίες πως το BitMEX αρκετές φορές έχει αποπειραθεί να χειραγωγήσει την αγορά. Είχε το κίνητρο να υπάρξουν απότομες διακυμάνσεις και την οικονομική δυνατότητα να το επιτύχει. Η τιμή στα futures του BitMEX διαμορφώνεται από τον μέσο όρο κάποιων άλλων ανταλλακτηρίων. Όχι όμως όλων. Γι’ αυτό κάποιοι υποθέτουν πως επειδή από το BitMEX διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα να επηρεάσουν την τιμή, έστω και προσωρινά, το έκαναν! Ο λόγος είναι πως αν υπάρξουν ρευστοποιήσεις τους από το κλείσιμο των θέσεων λόγω margin, τους συμφέρει. Και αυτές γίνονται όταν υπάρχουν απότομες διακυμάνσεις, μια που οι traders στα futures χρησιμοποιούν μόχλευση.

Ένας απλός μακροχρόνιος επενδυτής δεν επηρεάζεται από αυτές τις διακυμάνσεις. Ίσως ούτε καν ενδιαφέρεται. Όμως για τον intraday trader, μια απότομη κίνηση 2% ή 3% αποβαίνει καθοριστική επειδή η μεγάλη μόχλευση μπορεί να πολλαπλασιάσει τα χρήματά του ή να τα εξαφανίσει μέσα σε λίγη ώρα.

Αν είναι αλήθεια ή όχι, δεν έχουμε τα στοιχεία να επιβεβαιώσουμε ή να το διαψεύσουμε. Όμως είναι σίγουρο πως αυτές τις υποψίες της έχει και η SEC, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Αν πλατφόρμες σαν την BitMEX κλείσουν ή χάσουν την ηγεμονική θέση που κατέχουν στην αγορά, τότε ανοίγει ο δρόμος για το bitcoin ETF (σ.σ. πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή).

Το bitcoin ETF και οι DeFi
Η SEC έχει επανειλημμένως απορρίψει τα αιτήματα που της έχουν υποβληθεί για ένα ETF βασισμένο στο bitcoin. Ο βασικός λόγος αφορά σε υποψίες χειραγώγησης. Ωστόσο με περιορισμό της βαρύτητας που παίζουν στην αγορά οι πλατφόρμες όπως της BitMEX, ο δρόμος ανοίγει!

Αν τελικά εγκριθεί ένα τέτοιου τύπου ETF, θα αποτελέσει τον καταλύτη που θα εκτοξεύσει την τιμή του bitcoin. Θεωρείται βέβαιο πως θα εισρεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα. Άρα η επίδρασή του στη ζήτηση θα είναι ακαριαία. Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που είτε αγνοεί την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων, είτε δεν τα εμπιστεύεται, είτε απαγορεύεται να τοποθετηθεί σε αυτά, όπως στα μεγάλα funds.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν; Ναι, έχουμε. Από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το ETF του χρυσού τον Μάρτιο του 2003, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε η τιμή του χρυσού, καθώς έγινε άμεσα προσιτός σε όλους.

Εκεί που δυσκολεύουν τα πράγματα είναι για τις DeFi εφαρμογές, κυρίως των Αποκεντρωμένων Ανταλλακτηρίων που εφαρμόζουν ελάχιστες διαδικασίες KYC. Πολλοί πιστεύουν ότι τα DeFi πρωτόκολλα μπορούν να αποφύγουν τις ρυθμιστικές αρχές καθώς είναι πλήρως αποκεντρωμένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

(Βασίλης Παζόπουλος - euro2day.gr)

 
1122