Πώς κατέρρευσε το Bitcoin λόγω ψεύτικης φήμης «διπλής δαπάνης»

Τι είναι η «διπλή δαπάνη» και γιατί η αποτροπή της είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα του κρυπτονομίσματος

Το Bitcoin υποχώρησε περίπου 15% την Πέμπτη (21/1), πέφτοντας για λίγο κάτω από τα 30.000 δολάρια προτού ξανανέβει αργότερα μέσα στην ημέρα. 

Το περιστατικό «διπλής δαπάνης» δεν είναι γνώριμο στους περισσότερους απλούς αγοραστές Bitcoin, αλλά η αποτροπή του είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα του νομίσματος. Εάν είναι δυνατές οι διπλές δαπάνες, όλοι θα χάσουν δικαίως την εμπιστοσύνη τους στο Bitcoin και η τιμή θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση.

Τι ακριβώς είναι η διπλή δαπάνη; Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύετε την ίδια παρτίδα Bitcoin δύο φορές, ενώ παραβιάζετε το αρχείο συναλλαγών, γνωστό ως blockchain, για να το ξεγελάσετε. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ένα τέτοιο περιστατικό έχει συμβεί ποτέ.

Στον κόσμο των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών, η καλύτερη αναλογία για τη διπλή δαπάνη του Bitcoin είναι κάποιος που υπογράφει μια επιταγή για να αγοράσει κάτι και στη συνέχεια αποσύρει τα χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό πριν ο πωλητής μπορεί να την εξαργυρώσει.

Σε αντίθεση με την επιταγή, ωστόσο, κάποιος που λαμβάνει χρήματα σε Bitcoin δεν χρειάζεται να εμπιστεύεται το άτομο που τα πληρώνει. Αντ’ αυτού, οι χρήστες Bitcoin βασίζονται στο δίκτυο λογισμικού του νομίσματος – χιλιάδες υπολογιστές που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο – για να επαληθεύσουν ότι μια συναλλαγή είναι νόμιμη.

Αυτό που συνέβη την Πέμπτη αφορούσε έναν χρήστη που προσπάθησε να στείλει ένα μικρό ποσό Bitcoin αλλά δεν προέβη σε επαρκή χρέωση για τη συναλλαγή. Ακριβώς όπως τα ATM χρεώνουν τους ανθρώπους για ανάληψη μετρητών, οι λεγόμενοι miners που λειτουργούν το δίκτυο Bitcoin συνήθως απαιτούν παρόμοια αμοιβή για την αποστολή Bitcoin. Αλλά σε αντίθεση με τα ΑΤΜ, η χρέωση Bitcoin κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο.

Στην περίπτωση της συναλλαγής της Πέμπτης, οι miners την αγνόησαν αρχικά, αναγκάζοντας τον χρήστη να την κάνει ξανά με υψηλότερη χρέωση. Αυτή τη φορά, ένας από τους miners αποφάσισε να αποδεχτεί τη συναλλαγή – αλλά, κατά σύμπτωση, ένας διαφορετικός miner αποφάσισε ταυτόχρονα να επεξεργαστεί την αρχική συναλλαγή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το αποτέλεσμα είναι ότι, για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, φάνηκε σαν ο χρήστης να έστειλε το ίδιο Bitcoin δύο φορές. Αυτή ήταν μια ψευδαίσθηση, ωστόσο, επειδή το δίκτυο Bitcoin έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει μόνο μία παρτίδα συναλλαγών (οι παρτίδες είναι γνωστές ως μπλοκ με μια νέα προσθήκη κάθε δέκα λεπτά περίπου).

Έτσι, παρόλο που εμφανίστηκε εν συντομία ότι ο χρήστης είχε ξοδέψει το Bitcoin του δύο φορές, μια από αυτές τις συναλλαγές αγνοήθηκε γρήγορα, ενώ η άλλη έγινε μέρος του blockchain – το δημόσιο, αμετάβλητο αρχείο όλων των συναλλαγών Bitcoin από τότε που ξεκίνησε το νόμισμα το 2009.

(fortune.com)