Πόσο εφικτή είναι η αποσύνδεση μας; (The right to disconnect)

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Στην διάρκεια της συνέντευξης μου με τον Άγγελο Κουντούρη, Γενικό Διευθυντή της CYTACOM, στο 11ο επεισόδιο του Future Talks αναλύσαμε το ψηφιακό μέλλον, τα επαγγέλματα που θα το απαρτίζουν και τις δεξιότητες που θα απαιτούνται στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο (μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο εδώ). 

Ως επέκταση αυτής της συνέντευξης λοιπόν, συνεχίσαμε της συζήτηση μας σχετικά με ένα εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο έχει συνεχόμενη και τεράστια αυξητική τάση. Αναφέρομαι στον χρονο που περνούμε στο διαδικτυο, στις συσκευές μας, στις οθόνες μας. 

“Είμαστε ίσως οι τελευταίες γενιές που απολάμβαναν να παίζουν έξω, να διασκεδάζουν και να ζουν την ζωή τους χωρίς να είναι άμεσα και συνέχεια συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο” αναφέρει ο Άγγελος. Σύμφωνα με την Statista o μέσος χρόνος συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο από κινητό μεταξύ του 2011 και 2021 αυξήθηκε σχεδόν 5 φορές, απο 43 σε 155 λεπτά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράλληλα μεγάλωσαν με ραγδαίους ρυθμούς από περίπου 20 εκατομμύρια μέλη το 2005 σε σχεδόν 2.5 δισεκατομμύρια μέλη το 2019, σύμφωνα με την Statista και το TNW. 

“Όμως δεν σταματάει εδώ” μας τονίζει. “Λόγω του COVID19 βλέπουμε την αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας (remote work) και της εξ αποστάσεως μάθησης σε σχολεία και πανεπιστήμια. Όπως θα έχετε ήδη συμπεράνει, μαζί τους αυξάνεται κατακόρυφα και ο χρόνος που είμαστε συνδεδεμένοι για εργασία, μάθηση, ακόμη και για ψυχαγωγία”. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μελέτη της ETR στην οποία συμμετείχαν 1200 CIOs, έδειξε ότι 72% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών τους ήδη δουλεύει απο το σπίτι.  Παράλληλα οι πλατφόρμες διαδικτυακής ροής (online streaming), όπως το Netflix, ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ με συνδυαστική αύξηση πέραν του 50% στον αριθμό των ολικών συνδρομητών τους στην Αμερικάνικη αγορά μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Μπορούμε να αποσυνδεθούμε λοιπόν;

Αν έχετε παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ Social Dilemma (το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα) θα ξέρετε ήδη πως ο σχεδιασμός των πλείστων ψηφιακών πλατφόρμων μπορεί να μας εθίζει ψυχολογικά και να έχει ώς αποτέλεσμα πολλές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία μας όπως τονίζει και άρθρο του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχολόγων. Παράλληλα σε μελέτη της η Pew Research κατέληξε ότι μέχρι το 2026 η αποσύνδεση μας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού η πλειοψηφία που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε πως η έλλειψη συνδεσιμότητας θα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα ή και την κοινωνική μας ζωή. 

Σε αρκετές χώρες όμως, οι εργαζόμενοι ήδη απαιτούν το δικαίωμα για αποσύνδεση: “right to disconnect”. Η μελέτη της Eurofound εκτιμά ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα το ένα τρίτο του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης δουλεύει από το σπίτι. Έτσι, πριν απο σχεδόν ενάμιση μήνα, με συντριπτική πλειοψηφία, τα μέλη της Ευρωβουλής πρότειναν την άμεση υιοθέτηση πανευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να αποσυνδέονται σε ώρες εκτός εργασίας, χωρίς να υπόκεινται σε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες. 

Πως θα πετύχετε την “αποσύνδεση” από την συσκευή σας λοιπόν; Σύμφωνα με την AMA, μπορείτε να ξεκινήσετε με τους εξής τρόπους:
 
●    Την αποσιώπηση των ειδοποιήσεων σας.
●    Την αντικατάσταση της συσκευής σας με εναλλακτικές λύσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ.: λήψη σημειώσεων σε χαρτί).
●    Τον ορισμό στόχων όπως on/off screen time (ποιες ώρες θα χρησιμοποιήσετε τις συσκευές σας και για πόση ώρα).
●    Την αποφυγή της χρήσης της συσκευής κατα την διάρκεια που ξαπλώνετε.

Είναι δύσκολο φυσικά να αλλάξουμε συνήθειες, αλλά είναι εφικτό. Όπως δηλώνει το Psychology Today, για να αλλάξουμε μια συνήθεια θα μας πάρει περίπου 2 μήνες - 66 μέρες συγκεκριμένα - (και όχι 3 εβδομάδες όπως είναι η δημοφιλής πεποίθηση), χωρίς να σταματάμε ούτε μέρα να εξασκούμε την νέα μας συνήθεια. Έτσι, όσο δύσκολη και αν είναι η αποσύνδεση μας, δεν είναι αδύνατη. Παράλληλα, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας μας, ιδίως τα παιδιά που θα πρέπει να μάθουν την ισορροπία μεταξύ on-screen και off-screen. 

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 12:05. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι η Cytamobile Vodafone.
 

Μιχάλης Τυρίμος