Proto.io, η εταιρεία από την Κύπρο που κατακτά την Silicon Valley

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Για περίπου 15 χρόνια ο Αλέξης Πιπερίδης και ο Αλέξης Οδυσσέως πρόσφεραν με μεγάλη επιτυχία υπηρεσίες λογισμικών (enterprise software and consulting), ιστοσελίδες και mobile apps σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας μας, και όχι μόνο. Παράλληλα, η εταιρεία τους, SNQ Digital, είχε εκδώσει προϊόντα όπως το επαναστατικό App Baker, το οποίο έδινε την δυνατότητα στους χρήστες να χτίσουν την δική τους εφαρμογή για κινητό χωρίς την χρήση κώδικα (για όσους είναι γνώστες προγραμματισμού, ναι, έφτιαξαν no-code app builder πριν απο 11 χρόνια). 

Όμως μέσα από τις εφευρέσεις τους, μια τεχνολογία άλλαξε τα παντα. Οι Αλέξηδες και η ομάδα τους φαντάστηκαν πως θα ήταν να μπορεί κάποιος πελάτης να βλέπει την σελίδα του, την εφαρμογή του, ή το σύστημα του με κανονικό σχεδιασμό, και διαδραστικό τρόπο πριν γραφτεί ούτε και μια γραμμή κώδικα. Να επισημάνω οτι δεν αναφέρομαι σε σκέτο σχεδιασμό, αφού η λέξη κλειδί εδώ είναι η διάδραση - φανταστείτε να μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εφαρμογή σας, να ανοίξετε την επόμενη οθόνη, να συμπληρώσετε πεδία και να συμπληρώσετε άλλες πολλές ενέργειες πριν ξεκινήσει κάν το χτίσιμο της. Θα είστε σίγουρα σε καλύτερη θέση να κρίνετε τι σας αρέσει, τι όχι και τι θα θέλατε να αλλάξετε, από την αρχή. Έτσι, θα γλιτώσετε σαφέστατα την ταλαιπωρία και τα έξοδα στο να αλλάζετε κομμάτια του πρότζεκτ μετά την ολοκλήρωση του - γνωστά και ως “change requests”.   

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν γεννήθηκε και το Proto.io, πριν από περίπου 9 χρόνια. Ένα προϊόν που στην συνέχεια της πορείας του αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους πελάτες της SNQ Digital, που οι ιδρυτές της αποφάσισαν να αναστείλουν τις εργασίες της εταιρείας τους, για επικεντρωθούν πάνω του. 

Σύντομα το Proto.io, εγγράφηκε ως Αμερικάνικη εταιρεία (PROTOIO Inc.) και άρχισε την δράση της στην Silicon Valley, και συγκεκριμένα στην ΄πρωτεύουσα’ της, το Σαν Φρανσίσκο (για τους παλαίμαχους, όχι δεν είναι πλέον το Σαν Χοζέ ή το Πάλο Άλτο). Όπως μας περιγράφει ο Αλέξης Πιπερίδης, για αρκετά χρόνια δούλευε μεταξύ Αμερικής και Κύπρου, όμως ήταν κάτι που απέδωσε. Η Protoio κατάφερε σε λιγότερο από μια δεκαετία να έχει πελάτες της εταιρείες απο το Fortune 500,  έγινε ανταγωνιστής εταιρειών, αλλά και παράλληλα συνεργάτης, με εταιρείες του χώρου όπως τις Adobe, Figma και Sketch, και συνεργάστηκε με μεγαθύρια όπως το Facebook. Πιο πρόσφατα έκδωσε και ένα νέο προϊόν, το Overflow, το οποίο επιτρέπει στους UI/UX designers να χαρτογραφήσουν διαγραμματικά το ταξίδι ενός χρήστη σε ένα καινούργιο σύστημα. 

Με γραφεία στην Κύπρο και στην Καλιφόρνια, η Proto.io, είναι ακόμα ένα παράδειγμα startup που γεννήθηκε στην Κύπρο και έλαμψε στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ξανά πως η Κύπρος είναι καλό ‘launch pad/ testing ground’. Αν θυμάστε, είδαμε παρόμοια τέτοια παραδείγματα μέσω του Future Talks, όπως η Βlend και η Threedium που ξεκίνησαν απο την Κύπρο και πλέον δραστηριοποιούνται παγκόσμια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη μου με τον Αλέξη Πιπερίδη (εδώ).
 

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 6:30μμ. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι η Cytamobile Vodafone.

Μιχάλης Τυρίμος
 
1050