Ψηφιακή Μεταρρύθμιση: Ξεκινούν μίνι διαγωνισμοί με συμμετοχή 32 εταιρειών

Κάτω από την εποπτεία της κεντρικής ομάδας του DSF

Στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους, στόχος είναι όλες οι υπηρεσίες στο τέλος της ημέρας να είναι διαθέσιμες στον πολίτη δήλωσε στο ΚΥΠΕ την Πέμπτη, ο Γενικός Διευθυντής, του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Χειμώνας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Υφυπουργείο για παρουσίαση του «Πλαισίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών», στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο κ. Χειμώνας και η Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, του Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Ανδριάνα Αχιλλέως. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του πλαισίου είναι να ενισχύσει τις συνέργειες του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό, για τη δημιουργία ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τον πολίτη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χειμώνας δήλωσε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. «Εγκαινιάζουμε και ενημερώνουμε τις εταιρείες για τον νέο τρόπο παραγωγής ψηφιακών υπηρεσιών στην Κύπρο» ανέφερε.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια καινούργια μεθοδολογία που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ψηλής ποιότητας απλών και φιλικών προς τον πολίτη ψηφιακών υπηρεσιών και στη διαδικασία παραγωγής συμμετέχει ενεργά και ο πολίτης.

Εξήγησε ότι πρόκειται για μια συνεργατική προσπάθεια ούτως ώστε να τελειοποιηθεί η υπηρεσία και στο πλαίσιο της προσφοροδότησης, ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να συνομιλήσει με τους πολίτες, να διαβουλευτεί μαζί τους και να πάρει τις απόψεις τους. Δήλωσε ότι σήμερα θα εξηγηθεί το πλαίσιο και πώς θα «τρέξουν» αυτοί οι διαγωνισμοί και ότι τελικός στόχος είναι όλες οι υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες στον πολίτη.

Ο κ. Χειμώνας στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι από την ίδρυση του Υφυπουργείου τον Μάρτιο του 2020 «έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα ολιστικό πλάνο μεταρρύθμισης του Υφυπουργείου», προσθέτοντας ότι μια σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο τρόπος παραγωγής και προσφοράς στον πολίτη και στις επιχειρήσεις υπηρεσιών.

«Έχουμε εισάξει μια καινούργια μεθοδολογία με τη δημιουργία του Digital Services Factory (DSF), και αυτή την μεθοδολογία την έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με το EBS του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε, υποδεικνύοντας ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι το gov.uk είναι από τις καλύτερες πλατφόρμες που λειτουργούν στον κόσμο.

Σημείωσε ότι αυτό ήταν μια δουλειά που διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο και σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκε η μεθοδολογία ανάπτυξης των υπηρεσιών και επίσης έχει σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προσφοριοδοτούνται οι υπηρεσίες.

Πρόσθεσε ότι τώρα θα γίνει το επόμενο βήμα που είναι οι μίνι διαγωνισμοί οι οποίοι θα διενεργούνται από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής κάτω από την εποπτεία της κεντρικής ομάδας του DSF, που έχει δημιουργηθεί. Ανέφερε ακόμη ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στο market place, που έγινε με ξεχωριστό διαγωνισμό, και  περιλαμβάνει 32 εταιρείες. Αυτό το εγχείρημα, συνέχισε, είναι ένα κοινό πρότζεκτ  και στόχος είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι απλές, κατανοητές και φιλικές στον πολίτη.

Εξήγησε ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες θα τρέχουν στην πλατφόρμα του DSF και θα είναι προσβάσιμες από την ενιαία πύλη που έχει δημιουργηθεί, την πύλη gov.cy. «Είμαστε έτοιμοι με τα δύο πρώτα buckets που θα προκηρυχθούν άμεσα και το πρώτο αφορά στην έκδοση πιστοποιητικών για το Υπουργείο Άμυνας και το δεύτερο αφορά σε υπηρεσίες για την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας», είπε. Πρόσθεσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ακόμα 7 buckets.

Σκοπός της σημερινής ημερίδας, υπογράμμισε, είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το πως θα τρέξουν αυτοί οι μίνι διαγωνισμοί ενώ όπως ανέφερε θα ακολουθήσουν και διαδικτυακά σεμινάρια.

Η κ. Αχιλλέως σημείωσε από πλευράς της, ότι μέσω της δημιουργίας της Υπηρεσίας DSF, το Υφυπουργείο προωθεί αλλαγές μέσα σε ένα πλαίσιο για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, συνέχισε, θα γίνεται με μια εύκολη και ευέλικτη μεθοδολογία και θα συμβάλει στην συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το Τμήμα Πληροφορικής είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του Υφυπουργείου Καινοτομίας προωθώντας και εφαρμόζοντας την πληροφορική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, μέσω των εφαρμοσμένων συστημάτων και αναπτύσσει και υποστηρίζει τα διάφορα συστήματα, είτε αυτά είναι οριζόντια ή κάθετα.

Σκοπός, είπε, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό και η αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.

ΚΥΠΕ

 
2027