Ψήφος εμπιστοσύνης από την JP Morgan στο Ethereum

Η αμερικανική τράπεζα μπαίνει στρατηγικός επενδυτής σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του blockchain

Στην θεαματική μεταστροφή του τραπεζικού κολοσσού JP Morgan Chase υπέρ των κρυπτονομισμάτων έχουμε αναφερθεί αναλυτικά πριν μήνες. Οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου Jamie Dimon, πως θεωρούσε το bitcoin χειρότερο από τις τουλίπες ή ότι θα απέλυε ως επικίνδυνο ηλίθιο όποιον trader της τράπεζας του αγοράσει bitcoin, φαντάζουν μακρινό παρελθόν. Καμία όμως από κινήσεις της τράπεζας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, δεν ήταν τόσο ριζική σαν την προχθεσινή.

Όπως δήλωσε στο CNN και στην Julia Chatterley ο ιδρυτής της blockchain εταιρίας ConsenSys και συνιδρυτής του Ethereum, ο Joseph Lubin, η JP Morgan συμφώνησε να συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρία του. Ο Joe Lubin δημιούργησε το ConsenSys το 2014 για να βοηθήσει τις νεοσύστατες εταιρείες να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα τρέχουν πάνω από το blockchain Ethereum.

δ

Η πιο σημαντική είδηση όμως δεν είναι αυτή. Η ConsenSys εξαγόρασε την Quorum, την εταιρική πλατφόρμα blockchain που έχει αναπτυχθεί από την ίδια την JP Morgan. Η εμβληματική αμερικανική τράπεζα θα γίνει πελάτης της ConsenSys, η οποία θα προσφέρει υποστήριξη λογισμικού. Σκοπός της συνεργασίας είναι η ConsenSys να υποστηρίξει την ροή στο δίκτυο των πληροφοριών στο εσωτερικό της τράπεζας (interbank information network), αλλά και το δίκτυο του JPM Coin. Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες πως η JP Morgan είχε αποφασίσει να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα το οποίο προορίζεται για εσωτερική χρήση, κυρίως για την διευθέτηση διατραπεζικών μεταφορών.

Είναι φανερό πως η τράπεζα φιλοδοξεί να επιτύχει μέσω της ConsenSys, μια γερή ενίσχυση στα πληροφοριακά της συστήματα. Ποιο είναι το ωραίο στην υπόθεση; Ότι οι εφαρμογές της ConsenSys βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του Ethereum! Για την ακρίβεια η ConsenSys είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες λογισμικού Ethereum, η οποία από ότι φαίνεται στοχεύει πολύ ψηλά.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Υπάρχει η δυνατότητα να αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο swift; Επειδή δεν είστε οι μόνοι που επιχειρείτε κάτι τέτοιο, ρωτάει η Julia εννοώντας προφανώς την Ripple. Η απάντηση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη από την πλευρά του Lubin, ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην σημασία που έχουν οι συναλλαγές. Η συναλλαγή είναι τώρα το μήνυμα, ανάφερε χαρακτηριστικά. Το blockchain είναι η τεχνολογία που δημιούργησε μια νέα επαναστατική πλατφόρμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δικτύων, συνέχισε.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις από πλευράς Wall Street
Το ζευγάρι ConsenSys - JP Morgan μοιάζει αλλόκοτο. Η ConsenSys υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό την ιδέα των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών. Μια τεχνολογία που επιτρέπει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές απευθείας μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μεσάζοντα, όπως μια τράπεζα. Για την JP Morgan δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά. Αρκεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί 257.000 εργαζόμενους.

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές στο Ethereum; Πρώτα από όλα αποδεικνύει την τεράστια δυναμική του. Όταν ολόκληρη JP Morgan εμπιστεύεται αυτή την τεχνολογία ως την πλέον κατάλληλη για να βελτιώσει το οικοσύστημα της, πόσος χρόνος χρειάζεται να την μιμηθούν και άλλοι;

Ολοένα και πιο πολλοί από τους ανθρώπους της Wall Street έχουν αρχίσει να γλυκοκοιτάζουν το bitcoin και την παρέα του. Βλέπουν πως στο μέλλον θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας; Το χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα στον πιθανό πληθωρισμό; Στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης που έχουν υποσχόμενες αποδόσεις; Ίσως ένα συνδυασμό από όλα αυτά.

Κι αν δεν σας φτάνουν τα νέα από την JP Morgan, τι θα λέγατε για τις κινήσεις ενός χρηματοοικονομικού κολοσσού που διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια, την Fidelity; Η πρόεδρος της διεύθυνσης ψηφιακών κεφαλαίων της Fidelity, Peter Jubber, υπέβαλε έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ενημερώνοντας τη ρυθμιστική αρχή για ένα νέο fund αφιερωμένο στο bitcoin.

σ

Το Wise Origin Bitcoin Index Fund, όπως ονομάζεται, ιδρύθηκε φέτος και διοικείται από την ίδια την έδρα της Fidelity στην Βοστώνη. Δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία για το fund, εκτός από το ότι η ελάχιστη συμμετοχή είναι 100.000 δολάρια, φανερώνοντας ότι θα αφορά μόνο θεσμικούς επενδυτές.

Αν δεν σας έπεισε ούτε αυτό, σας έχουμε κάτι τελευταίο. Τον όγκο των συμβολαίων (futures) που πραγματοποιεί η Bakkt. Μόλις προχθές έκανε νέο υψηλό με 147,7 εκατομμύρια δολάρια. Όπως έχουμε αναφέρει, ο όγκος που πραγματοποιεί η Bakkt είναι μικρός, σχετικά με το σύνολο των futures στην αγορά των crypto, αλλά έχει μια ποιοτική διαφορά. Διεξάγεται αποκλειστικά από θεσμικούς της Wall Street

Πηγή: Βασίλης Παζόπουλος/euro2day

 
1925