Smart City η Λευκωσία - Θα ξέρεις μέχρι και ποιος κάλαθος θα είναι άδειος

Ο Γιωρκάτζης κάνει «έξυπνους» τους Λευκωσιάτες μέχρι το τέλος του 2023

Μια διαφορετική και ποιο σύγχρονη πόλη θα αντικρύσουν οι Δημότες Λευκωσίας περί τις αρχές του 2024, όταν θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλα τα έξυπνα συστήματα, τα οποία θα καταστήσουν την πρωτεύουσα μια «έξυπνη πόλη» προσφέροντας μέσω νέων υπηρεσιών και πληροφορίων καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους.

ωψχζχξδσ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι Δημότες Λευκωσίας μεταξύ άλλων και μετά τη λειτουργία των νέων έξυπνων συστημάτων θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν διαδίκτυο παντού, θα ενημερώνονται για το πόσο καθαρός είναι ο αέρας στην περιοχή τους, για το πόσα άτομα και οχήματα περνούν από τη γειτονιά τους, για τα σημεία πού υπάρχουν κενοί χώροι στάθμευσης, αλλά και μέχρι για το ποιος κάδος απορριμμάτων στην περιοχή τους είναι άδειος ή γεμάτος.

φδδδηδσσδ

Ήδη όλα τα έξυπνα συστήματα βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ όλα τα έξυπνα συστήματα θα είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του 2023. 

Μάλιστα, σήμερα, τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή, καθώς υπάρχει υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης των υποδομών έξυπνης πόλης, το οποίο σύντομα θα έχει ξεπεράσει το 80%. 

Το 10ετες στρατηγικό πλάνο του Δήμου Λευκωσίας

Το 2018, ο Δήμος Λευκωσίας πήρε μια στρατηγική απόφαση να εκπονήσει 10ετές στρατηγικό σχεδιασμό και επιχειρησιακό πλάνο για την Έξυπνη Πόλη, με τρεις άξονες υλοποίησης: 

1/ τις υποδομές, 
2/ τα ΙoT συστήματα και 
3/ τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σήμερα, όπως σχολιάζει ο Δήμος Λευκωσίας, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από το πλήθος των «σκληρών υποδομών» μιας πόλης, δηλαδή δρόμους, πάρκα, αξιοθέατα και συγκοινωνίες («φυσικό κεφάλαιο»). Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι συχνότερη πλέον και αποτελεσματικότερη η  λειτουργία των υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας της.

δφηζηζζδηζδ

Ο κύριος στόχος του έργου «Smart Nicosia», είναι η ανάπτυξη και η χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στην πόλη της Λευκωσίας.  

Παράλληλα θα πρέπεο να σημειωθεί πως όλα τα αναπτυξιακά έργα της Λευκωσίας είναι «Smart by Design», δηλαδή εμπεριέχουν την έννοια του έξυπνου σχεδιασμού σε όλη την διαδικασία υλοποίησης τους. 

Όπως μεταφέρεται από τον Δήμο, η προσπάθεια είναι να «ανοίξουν» ένα «παράθυρο» στο μέλλον, επιδιώκοντας τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της.

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πορεία του συγχρηματοδοτούμενο Έργου της Εξυπνης Πόλης πσρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO), καθώς και στους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά την παρουσίαση, υπήρξε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος για τις διάφορες θεματικές που αναπτύσσει το έργο τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και κάθετων λύσεων σε όλη την πόλη. Συζητήθηκαν επίσης, θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την Ευρώπη σε επίπεδο νομοθεσιών και ευρύτερων πολιτικών. Οι εκπρόσωποι εντυπωσιάστηκαν από το έργο εκφράζοντας την στήριξή τους μέχρι την ολοκλήρωσή του.
 
Οι διακρίσεις

Τον Μάρτιο του 2023, το Έργο Έξυπνης Πόλης «Smart Νicosia» του Δήμου Λευκωσίας πήρε την πρώτη θέση για τις έξυπνες πράσινες λύσεις, ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες στην Ευρώπη, από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία European Green Digital Coalition. Το έργο έγινε σε συνεργασία με την ΝΟΚΙΑ και την CYTA.
 
Η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, αφορά στο πως οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας θα συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πλανήτη. Το case study της Λευκωσίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του European Green Digital Coalition, έπειτα από μήνες αξιολόγησης και αναλύσεων δεδομένων του έργου μέσω αγγλικής εταιρείας Carbo Trust, εξειδικευμένης σε  ανάλυση δεδομένων για θέματα Κλιματικής αλλαγής.
 
Παράλληλα, το έργο της Λευκωσίας παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας Mobile World Congress (#MWC), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2023, όπου εκπρόσωποι του European Green Digital Coalition, παρουσίασαν τα καλύτερα case study που μελέτησαν/αξιολόγησαν για «έξυπνες πράσινες λύσεις» με την περίπτωση της Λευκωσίας να ξεχωρίζει. 

Επιπλέον, η Λευκωσία πήρε ξανά στην πρώτη θέση μεταξύ των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων του μέλλοντος, για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και τον Τρόπο Ζωής, στη νέα κατάταξη του European Cities & Regions of the Future 2023. Πρόκειται για έκθεση που συντάσσεται από το fDi Magazine, το περιοδικό γνώμης του ομίλου Financial Times.

Είναι η πέμπτη φορά που η Λευκωσία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία, από το 2016. Η υψηλή κατάταξη της πρωτεύουσας της χώρας μας επιβεβαιώνει τις προσπάθειες για εξέλιξη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με πολυπολιτισμική ταυτότητα, αλλά και ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο. 

Στην ίδια έκθεση, η Λευκωσία κατέλαβε επίσης, την 8η θέση ανάμεσα στις μικρές ευρωπαϊκές πόλεις σε ότι αφορά το FDI Strategy για τη δυναμική της στον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ανεβαίνοντας μία θέση σε σύγκριση με την περίοδο 2020/21 στην ίδια κατηγορία.

φδηδδσηδσδ

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον και υποδομές που να επιτρέπουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο να ανθίσει, παρέχοντας τη δυνατότητα στη νέα γενιά να δημιουργήσει, σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης μας. 

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε..

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες smartnicosia.eu και thalia.com.cy.

Χ.Ζ.

 
2027