Τα σημάδια που δείχνουν άνοδο για το bitcoin

Οι εκτιμήσεις της Grayscale για την πορεία των κρυπτονομισμάτων

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Εκτιμώντας το bitcoin» βγήκε από την Grayscale, το μεγαλύτερο fund κρυπτονομισμάτων που διαπραγματεύεται στη Wall Street. Συμπερασματικά, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα δομή της αγοράς κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με εκείνη της περιόδου στις αρχές του 2016, προτού ξεκινήσει η μεγάλη ανοδική κίνηση.

Προβλέπουν ότι η ζήτηση για bitcoin θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς η σημερινή νομισματική συγκυρία έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μια νομισματική αξία με το χαρακτηριστικό της σπανιότητας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι ένας εθισμός που είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί. Όταν η Fed προσπάθησε να μειώσει τον ισολογισμό της το 2018, η αγορά απάντησε ενοχλημένη, ρίχνοντας τον δείκτη S&P 500 περίπου 20% σε μόλις τρεις μήνες.

Το σκεπτικό του Paul Tudor Jones
Τον Μάιο του 2020, ο διάσημος επενδυτής Paul Tudor Jones έγραψε μια επιστολή στους επενδυτές, αναφέροντας ότι συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό του το bitcoin. Το αιτιολόγησε συγκρίνοντας διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους. Εξέτασε την αγοραστική δύναμη, την αξιοπιστία, τη ρευστότητα και τη φορητότητα για τις χρηματιστηριακές αξίες, τα μετρητά, τον χρυσό και το bitcoin.

Το bitcoin έρχεται τελευταίο στη βαθμολογία, αλλά με υψηλό σκορ. Η συνολική βαθμολογία του bitcoin ήταν το 60% από τις χρηματιστηριακές αξίες, αλλά η αποτίμησή του είναι 1 προς 1.200! Σε σχέση με τον χρυσό, η βαθμολογία του είναι στα 2/3, αλλά η κεφαλαιοποίησή του είναι 1 προς 60! Με αυτά τα δεδομένα, είναι φανερό πως το bitcoin είναι εξαιρετικά υποτιμημένο.

Μακροπρόθεσμοί VS βραχυπρόθεσμοι
Οι αναλυτές της Grayscale κάνουν την υπόθεση ότι τα νομίσματα που δεν έχουν μετακινηθεί για ένα έως τρία χρόνια ανήκουν σε μακροχρόνιους επενδυτές. Εκείνα που έχουν μετακινηθεί τις τελευταίες 90 ημέρες υποθέτουν ότι ανήκουν σε έναν βραχυπρόθεσμο κερδοσκόπο. Η αύξηση των νομισμάτων που ανήκουν στους μακροχρόνιους, σε σχέση με τους βραχυχρόνιους, είναι μια σαφής ένδειξη ανόδου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Με αυτό το σκεπτικό, το παρακάτω γράφημα είναι πολλά υποσχόμενο για το bitcoin, καθώς υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μακροχρόνιων επενδυτών σε σχέση με ένα μικρότερο αριθμό κερδοσκόπων. Παρόμοιο μοτίβο υπήρξε και στις αρχές του 2016.

Ρεαλιστική κεφαλαιοποίηση
Μια άλλη μέτρηση της συνολικής αξίας όλων των bitcoin υπολογίζεται λαμβάνοντας την τιμή κάθε bitcoin με βάση τη δική του τελευταία κίνηση στην αλυσίδα. Για παράδειγμα, νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012 συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, καθώς ήταν λιγότερο ακριβά από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2020. Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στους αναλυτές να βγάζουν εκτός υπολογισμού τα νομίσματα που πιθανότατα έχουν χαθεί.

Για πολλούς, αυτή αποτελεί την πιο ακριβή αξία της κεφαλαιοποίησης του bitcoin, γιατί λαμβάνει υπόψη την τελευταία τιμή όλων των νομισμάτων που διαπραγματεύονται, όχι μόνο τα πιο πρόσφατα. Αυτός ο υπολογισμός έχει λειτουργήσει ιστορικά ως ζώνη στήριξης. Αν ο κλασικός τρόπος αποτίμησης βρει την κεφαλαιοποίηση από κάτω, το bitcoin θεωρείται υπερπωλημένο.

Οι ενεργές διευθύνσεις
Οι καθημερινές ενεργές διευθύνσεις (DAA) είναι ένα μέτρο του συνολικού αριθμού μοναδικών διευθύνσεων που συμμετέχουν σε μια συναλλαγή bitcoin σε μια δεδομένη ημέρα. Δεν περιλαμβάνει όλους τους χρήστες, αλλά φανερώνει μια άποψη για την ανάπτυξη του δικτύου και είναι ενδεικτική της αυξημένης υιοθέτησης του bitcoin. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε ότι οι DAA βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρίσκεται και ο αριθμός των μοναδικών διευθύνσεων bitcoin που έχει στην κατοχή του πάνω από 1.000 bitcoin (περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια). Εδώ να διευκρινίσουμε πως οι χρήστες μπορούν να έχουν πολλές διευθύνσεις. Επομένως, ένα μεμονωμένο άτομο μπορεί να είναι ο κάτοχος πολλαπλών πορτοφολιών.

Πηγή: euro2day.gr - Βασίλης Παζόπουλος