TechIsland: Φτιάχνει ομάδα για να βοηθήσει τo startup οικοσύστημα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΗΣ ΠΙΕΡΗ

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός TechIsland σε πρόσφατη δημοσίευση ανακοίνωσε την ομάδα εργασίας που θα βοηθήσει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Κύπρο να βελτιωθεί. 

Σύμφωνα με την ανακοινωση, o μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει εγκαινιάσει μια ολοκαίνουργια ομάδα εργασίας με αποκλειστικό στόχο να βοηθήσει τις νέες επιχειρήσεις στον τομέα των startups να ανθίσουν. Οι εμπειρογνώμονες που αποτελούν την ομάδα, θα ενεργούν ως Συμβουλευτικό Συμβούλιο για το Διοικητικό Συμβούλιο της TechIsland, το οποίο θα εκτελεί έργα στο πλαίσιο της αποστολής του οργανισμού. 

Το TechIsland αναφέρει: «Ενώ ο αριθμός των startups στην Κύπρο αυξάνεται σταθερά, χρειάζονται σαφώς ένα πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης για να πετύχουν. Η νέα ομάδα εργασίας πιστεύει ότι μερικά από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι startups είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και η πολυπλοκότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, καθώς και η έλλειψη αριθμού εργαζομένων ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Οι άμεσοι στόχοι τους περιλαμβάνουν λύσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων.»

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας και πρώην Υπουργός Μάριος Δημητριάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα επενδυτικό ταμείο ιδιωτικής διαχείρισης που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, εν μέρει χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση όπως έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Συνολικά, πρέπει να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα όσο το δυνατόν περισσότερο στη διαδικασία αξιολόγησης των νεοφυών επιχειρήσεων για χρηματοδότηση. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσουμε δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων και να δώσουμε πρόσβαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε θεσμικούς επενδυτές που ειδικεύονται σε τέτοιες επενδύσεις.»

Εδώ να τονίσουμε ότι ανοίχθηκε διαγωνισμός το 2020 για συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο αλλά δεν προχώρησε η ανάθεση του σε ιδιωτη. Ο λόγος ήταν ένα λάθος στα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να πέσει ο διαγωνισμός. 

«Η ομάδα θα αξιολογεί συνεχώς πολλαπλούς τομείς της ανάπτυξης του οικοσυστήματος startup χρησιμοποιώντας ιδιωτική τεχνογνωσία για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων, καθώς και η έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση και άλλους παράγοντες του οικοσυστήματος για την επίτευξη αποτελεσμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Η ενημέρωση τελειώνει με τους στόχους της ομάδας εργασίας. Στόχος να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες με άμεσο και μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο. Οι ειδικοί του TechIsland επιθυμούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να διασφαλίσουν ότι οι πόροι για καινοτόμες επιχειρήσεις κατανέμονται αποτελεσματικά, αποδοτικά και ότι αυξάνονται. Περαιτέρω στην ατζέντα του είναι οι συζητήσεις για κατάλληλα κίνητρα για νέους επιχειρηματίες καθώς και η προώθηση της δημιουργίας δικτύων Business Angel που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε startups. 

Το μέλος του ΔΣ του TechIsland και πρώην πρόεδρος του CIFA Αγγελος Γρηγοριάδης αναφέρει: «Έχουμε εντοπίσει πολλαπλά κενά που εμποδίζουν την ανάπτυξη του οικοσυστήματος μας. Πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να βρουν καλύτερες μεθόδους συνεργασίας και ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που μπορούν να κλιμακωθούν. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια τεράστια αλλαγή όσον αφορά την κουλτούρα: οι νέοι πτυχιούχοι πρέπει να γίνουν πιο επιχειρηματικοί και να αισθάνονται υποστήριξη όταν δημιουργούν ένα startup.»

Οι επισημάνσεις του TechIsland είναι πολύ σωστές. Αναμένουμε να δούμε έργα το συντομότερο. Ένα από αυτά θα πρέπει να είναι η ανακοίνωση του συγκεκριμένου επενδυτικού ταμείου που θα επενδύει σε τεχνολογικές startup υψηλού κινδύνου. 
 

Πάνης Πιερή