Θα αγοράζεις λευκαρίτικο κέντημα… online

Ποιες δράσεις προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη διάσωση της λαϊκής τέχνης

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφη και την κυπριακή χειροτεχνία, ένα είδος ύψιστης τέχνης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Ωστόσο οι αρνητικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων οδήγησαν την επιχειρηματικότητα ένα βήμα πιο κοντά σε καινοτόμες ψηφιακές μεθόδους πώλησης προϊόντων. Αυτή την στροφή στην καινοτομία υιοθετεί και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας μέσα από τις δράσεις της. Συγκεκριμένα, προωθούν τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος πώλησης κυπριακών χειροτεχνιών και ενός καινούργιου brand name, καθώς και την ανακαίνιση του καταστήματος του Κέντρου Χειροτεχνίας στην είσοδο της Λευκωσίας, όπως ανέφερε στη Brief πηγή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. 
 

Διάσωση λαϊκής τέχνης
 
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο προωθεί δράσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για διάσωση της λαϊκής τέχνης, της ανάπτυξής της σε σύγχρονη χειροτεχνία της Κύπρου, και της διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών και επαγγελμάτων ώστε αυτά να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης. Με απλά λόγια αναδιοργανώνει και εκσυγχρονίζει την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. 
 
Μειώνονται οι κεντήτριες  
 
Δυστυχώς, “οι έμπειροι επαγγελματίες του τομέα μειώνονται και δεν αναπληρώνονται με ρυθμό ο οποίος να εξασφαλίζει, στο άμεσο μέλλον, τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τεχνικών και επαγγελμάτων”, σημείωσε. Συγκεκριμένα, “η καταγραφή/χαρτογράφηση ξεκίνησε με τις κεντήτριες των Λευκάρων, όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας της μοναδικής αυτής τεχνικής, η οποία συμπεριλαμβάνεται από το 2009 στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO”, εξήγησε. “Πολύ λίγες είναι οι κεντήτριες που έχουν απομείνει. Για αυτό ξεκινήσαμε τη διενέργεια εργαστηρίων κεντητικής, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος”, συμπλήρωσε. “Από τον Μάρτιο φέτος δύο κεντήτριες, αριστοτέχνισσες του λευκαρίτικου, μεταλαμπαδεύουν την τεχνογνωσία και την τεχνική του χειροποίητου λευκαρίτικου κεντήματος σε εννέα νέες κεντήτριες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και είναι μία χορηγία του Υπουργείου μας”. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει πιλοτικό εργαστήριο υφαντικής στην κοινότητα Γούρρι της επαρχίας Λευκωσίας, όπου γυναίκες της κοινότητας Γουρρίου παρακολουθούν ήδη μαθήματα υφαντικής από υφάντρια – εκπαιδεύτρια. 
 
Χαρτογράφηση χειροτεχνών 
 
Ωστόσο, για να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτής της σημαντικής απώλειας του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά σε χαρτογράφηση των χειροτεχνών, αριστοτεχνών και σχεδιαστών της Κύπρου στους τομείς της κεντητικής, υφαντικής, καλαθοπλεκτικής, κεραμικής, ξυλουργικής, αργυροχοείας, μεταλλοτεχνίας κ.ά. 
 
Επίσης, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδίου, με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για την καταγραφή, διατήρηση, εξέλιξη και ανάδειξη των χειροτεχνών, αριστοτεχνών και σχεδιαστών της Κύπρου. "Από τον στρατηγικό σχεδιασμό θα προκύψει το πλαίσιο δέσμης μέτρων και δράσεων που θα εφαρμόσουμε με στόχο της διασφάλιση και εξέλιξη της κυπριακής χειροτεχνίας, την προώθηση και βελτίωση της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των χειροτεχνικών προϊόντων και την αναδιοργάνωση Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας", τόνισε.
 
Θέσεις εργασίας 
 
“Πέρα από τη διάσωση του πολιτισμού μας βασικός στόχος μας είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέλουμε να δώσουμε προοπτικές σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε προσωπικό ή εργασιακό αδιέξοδο”, υπογράμμισε.
 
Ειδικότερα, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με την προσφορά επιχορηγημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ), αρχικά στους κλάδους της κεντητικής, υφαντικής και κεραμικής, τα οποία σχεδιάζονται τώρα, ώστε άνεργοι να μπορούν να παρακολουθήσουν. 

Νέα προγράμματα από το 2022
 
Την παροχή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία των πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το οποίο το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) έχει υπογράψει στις 3 Ιουνίου μνημόνιο συνεργασίας. Τα προγράμματα θα προσφέρονται από το ΥΕΕΒ μέσω της ΑΝΑΔ σε ανέργους και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. "Με αυτό τον τρόπο μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης παραδοσιακών τεχνών της χώρας μας", υποστήριξε. 
 
Μέσα από το Μνημόνιο καθορίζονται σαφή χρονοδιαγράμματα για τις εργασίες που απαιτούνται, ώστε να ετοιμαστούν τα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα προσφέρονται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας μέσω της ΑΝΑΔ. Με βάση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022.
 
Κύπριοι αριστοτέχνες 
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Κύπρος εντάχθηκε στον Ευρωπαϊκό χάρτη αριστοτεχνίας, αφού πλέον περιλαμβάνεται στην ψηφιακή πλατφόρμα Homo Faber Guide. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα για τη Δημιουργικότητα και τη Χειροτεχνία «Michelangelo», το οποίο συνδέει τεχνίτες, ατελιέ, μουσεία, γκαλερί και εμπειρίες, με τους λάτρεις της εξαιρετικής αριστοτεχνίας, τους συλλέκτες, τους πελάτες και τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να μάθουν για την αριστεία της χειροτεχνίας.

Η πλατφόρμα, μέσα από τον οδηγό του Homo Faber Guide, θα προβάλλει πλέον αριστοτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο από τον χώρο της υφαντικής, της κεραμικής, της κεντητικής, της ξυλουργικής και της αργυροχοΐας, καθώς και μουσεία, γκαλερί και καταστήματα. Σε πρώτη φάση προτείνονται 15 Κύπριοι αριστοτέχνες.