Θέλεις να πας ταξίδι στο διάστημα; Βρες €250.000

$35 εκατ. στοίχισε το διαστημικό εισιτήριο του Τζεφ Μπέζος κατά την ιστορική εκτόξευση στις 20 Ιουλίου

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Ιστορική στιγμή για τον τομέα του διαστήματος ήταν η πρώτη τουριστική διαστημική πτήση με ιδιωτικό πύραυλο που πραγματοποιήθηκε χθες 20 Ιουλίου στο Τέξας. Ο ιδιοκτήτης της διαστημικής εταιρείας Blue Origin Τζεφ Μπέζος μαζί με άλλα τρία άτομα έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να γίνει το διάστημα ο επόμενος πιο περιζήτητος τουριστικός προορισμός, όσων βέβαια έχουν την οικονομική ευχέρεια.

Διαστημικός τουρισμός

Ευκατάστατοι ιδιώτες θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ταξιδέψουν έστω και για λίγα λεπτά, προς το παρόν τουλάχιστον, με ιδιωτικά διαστημικά σκάφη στις "παρυφές" του διαστήματος. Μάλιστα, ήδη αρκετοί ιδιώτες έχουν αγοράσει διαστημικά εισιτήρια από τη διαστημική εταιρεία Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος επίσης πριν δέκα ημέρες έκανε την πρώτη του διαστημική πτήση με τον ιδιωτικό του “διαστημοπλάνο”, όπως ανέφερε στη Brief ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός.

Αυξάνονται οι διαστημικές εταιρείες 

Άλλωστε, μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις διαστημικές εταιρείες σε όλο τον πλανήτη, με έδρα την Αμερική, που προσφέρουν διαστημικά τουριστικά ταξίδια, ενώ και άλλες παρόμοιες εταιρείες ετοιμάζουν τη λειτουργία τους

Όπως είπε ο κ. Δανός πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός “και βλέπουμε πως μετατοπίζεται ο τομέας του διαστήματος προς την ιδιωτικοποίηση. Ο ιδιωτικός τομέας του διαστήματος ήδη προσφέρει έσοδα αξίας περίπου 400 δισ. δολαρίων παγκοσμίως”. 

Κόστος και χρόνος

Μάλιστα ο κ. Δανός έκανε την σύγκριση ότι “όπως οι αεροπορικές εταιρείες ήταν παλιά εθνικές (εθνικοί αερομεταφορείς) και σιγά σιγά έγινε η σημαντική αλλαγή, δηλαδή αντικαταστάθηκαν με ιδιωτικές εταιρείες, ακριβώς το ίδιο γίνεται τώρα και με το διάστημα”. Αλλά με μια γιγαντιαία διαφορά, τόνισε, το πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να επιτευχθεί αυτή η ιδιωτικοποίηση λόγω του κόστους και της δυσκολίας των αποστολών στο διάστημα.

Η πρόοδος  

Αναλυτικότερα, το 2001 ο Ντένις Τίτο ήταν ο πρώτος που πήγε στο διάστημα με δικά του χρήματα για οκτώ ημέρες, αλλά με τη διαφορά ότι πλήρωσε την ρωσική υπηρεσία διαστήματος, δηλαδή ταξίδεψε με κρατικό διαστημικό μεταφορέα. Τον Μάιο του 2020 ο Έλον Μασκ έφτιαξε τον πρώτο ιδιωτικό πύραυλο που μπόρεσε να πάει αστροναύτες της NASA στο διάστημα. Και το 2021, είκοσι χρόνια μετά από τον πρώτο διαστημικό τουρίστα, τον Ντένις Τίτο, γίνονται σήμερα διαστημικοί τουρίστες οι Μπράνσον και Μπέζος, με μια σημαντική αλλαγή: την χρήση πλήρως ιδιωτικών πτήσεων, πυραύλων και διαστημοπλάνων δικών τους εταιρειών, εξήγησε ο κ. Δανός.

Η τιμή του εισιτηρίου

Η τιμή αγοράς ενός εισιτηρίου ανέρχεται στις 250 χιλιάδες δολάρια ανά άτομο από την διαστημική εταιρεία Virgin Galactic, ενώ η τιμή πώλησης της εταιρείας Blue Origin ανέρχεται στα 35 εκατ. δολάρια. Όπως εξήγησε ο κ. Δανός η δεύτερη εταιρεία είναι πιο ακριβή γιατί η εκτόξευση γίνεται με πύραυλο, αντί με διαστημοπλάνο, και σε μεγαλύτερο ύψος έξω από την ατμόσφαιρα.

Ερωτηθείς για τον αν η τιμή του εισιτηρίου θα αυξηθεί μετά το σύντομο ιστορικό ταξίδι απάντησε ότι η αγορά θα καθορίσει την τιμή του, η οποία ενδέχεται και να μειωθεί ανάλογα από την προσφορά και τη ζήτηση που θα έχει τη δεδομένη στιγμή.

Διαμάχη για την πρωτιά

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Τζεφ Μπέζος για το ποιος κατάφερε να πάει πρώτος στο διάστημα με ιδιωτικό διαστημικό σκάφος. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ταξίδεψε στο διάστημα στο ύψος των 85 χιλιομέτρων, ενώ ο Τζεφ Μπέζος ταξίδεψε σε ύψος πέραν των 100 χιλιομέτρων. Ο Έλον Μασκ ιδιοκτήτης της διαστημικής εταιρείας SpaceX που τους είδε να διαπληκτίζονται μεταξύ τους, είπε στον Ρίτσαρντ Μπράνσον χαριτολογώντας ότι “μόλις ξεμύτισες στην ατμόσφαιρα”.

Ερωτηθείς για το πότε ένα ταξίδι θεωρείται ότι έγινε στον χώρο του διαστήματος ο κ. Δανός απάντησε ότι “σύμφωνα με τη NASA θεωρείται αν ξεπεράσεις τα 80,5 χιλιόμετρα, αλλά σύμφωνα με διεθνείς διαστημικούς φορείς θεωρείται αν ξεπεράσεις τα 100 χιλιόμετρα”. Σύμφωνα με τον κ. Δανό, “με την πτήση του Ρίτσαρντ Μπράνσον υπάρχουν χαμηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά την προετοιμασία, εκπαίδευση και φυσικές αντοχές, γιατί γίνεται χρήση διαστημοπλάνου και όχι πυραύλου κατακόρυφης απογείωσης, και κατά συνέπεια υπάρχουν μικρότερες βαρυτικές δυνάμεις πάνω στο σώμα”.

Εκτόξευση αξίας εκατ. δολαρίων

Γιατί όμως το ταξίδι της ομάδας του Τζεφ Μπέζος διήρκησε μόνο 11 λεπτά; Όπως εξηγεί ο κ. Δανός "είναι τα πρώτα βήματα του ιδιωτικού διαστημικού τουρισμού και είναι λογικό μελλοντικά να αυξηθεί ο χρόνος της πτήσης στο διάστημα, με την ωρίμανση και βελτίωση των τεχνολογιών". Στο συγκεκριμένο ταξίδι, υπογράμμισε ότι, μια από τις θέσεις πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στα 28 εκατ. δολάρια. Την θέση κέρδισε ένας 18-χρονος φοιτητής και τον λογαριασμό πλήρωσε το επενδυτικό ταμείο του πατέρα του, κάνοντας τον νεαρό φοιτητή τον νεαρότερο άνθρωπο που ταξίδευσε στο διάστημα.

Τα υπέρ και τα κατά

Αναμφισβήτητα, όπως είπε είναι μια “μοναδική εμπειρία να μπορείς να πας στο διάστημα. Ξεκίνησε η ιστορική στιγμή του διαστημικού τουρισμού με ιδιωτικά οχήματα εταιρειών”. 

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι “κάθε πτήση έχει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος σε διοξείδιο του άνθρακα”.

Περιβαλλοντική ευσυνειδησία

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Δανό το θετικό της υπόθεσης είναι ότι “οι πλούσιοι θα ευαισθητοποιούνται για το πόσο ευάλωτος είναι ο πλανήτης μας, βλέποντας τον από ψηλά και θα γυρνάνε πίσω με νέους στόχους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Ήδη ο Μπέζος επιστρέφοντας ανακοίνωσε ότι θα αφιερώσει την ζωή του και 10 δις δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος από τις κλιματικές αλλαγές”.

Τόνισε ότι "με αυτή την ευαισθητοποίηση οι πλούσιοι επιχειρηματίες και βιομήχανοι δείχνει να επηρεάζονται θετικά με στόχο να βελτιστοποιήσουν τις τεχνολογίες στην βιομηχανία ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Διαστημικές διακοπές 

“Αυτό το κατόρθωμα μας φέρνει αισιοδοξία”, σημπλήρωσε ο κ. Δανός. "Θα δούμε το διάστημα σαν ένα νέο τουριστικό προορισμό, αλλά και μια σημαντική αλλαγή στην νοοτροπία όσο αφορά την εκτίμηση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Θα δούμε και πιο μικρά και πιο μεγάλα διαστημικά σκάφη, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά η διάρκεια παραμονής στο διάστημα. Μελλοντικά θα μπορεί ένα διαστημικό ταξίδι να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες, ανάλογα με τις σωματικές αντοχές".

Στο σύντομο μέλλον, όπως επεσήμανε ο κ. Δανός, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και διαστημικό ξενοδοχείο σε τροχιά, για διακοπές ή για γαμήλιο ταξίδι. Ενώ στο πολύ μακρινότερο μέλλον μια διαστημική πτήση θα μπορεί να μας ταξιδέψει στο φεγγάρι, και ίσως σε εκατό και άνω χρόνια ένα τουριστικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη να γίνει επίσης πραγματικότητα.