Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στο Bitcoin

Περίπου το 20% των Τούρκων χρησιμοποιήσαν κρυπτονομίσματα είτε σε συναλλαγές πληρωμών είτε ως προσωπικές επενδύσεις το 2020

Πόλεμο στο Bitcoin, στο ισχυρότερο κρυπτονόμισμα μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει κηρύξει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Yahoo Finance.

‘Επειτα από μια μαζική απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος στοχεύει να ανακτήσει τον πλήρη νομισματικό έλεγχο πριν την κυκλοφορία της ψηφιακής λίρας.

Ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν ήταν αντίθετη στη χρήση ψηφιακού νομίσματος, ο Ερντογάν πιστεύει ότι [η Τράπεζα] έχει σύγκρουση συμφερόντων με τα κρυπτονομίσματα.

«Είμαστε σε πόλεμο με το Bitcoin», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί Τούρκοι έχουν στραφεί στην αγορά crypto ως αντιστάθμιση της αστάθειας της λίρας στις αγορές συναλλάγματος, με τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της νέας νομοθεσίας με στόχο τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Η ψηφιακή λίρα
Οι κανονισμοί αυτοί, θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής λίρας, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να ξεκινήσει έως το 2023.

Η κίνηση για καθιέρωση ψηφιακού νομίσματος, την οποία ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT), σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK), ξεκίνησε με αφορμή την έκρηξη της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το 20% των Τούρκων χρησιμοποίησαν κρυπτονομίσματα είτε σε συναλλαγές πληρωμών είτε ως προσωπικές επενδύσεις το 2020.

Καθώς η αξία της λίρας μειώθηκε κατά 10%, ο όγκος αγορών κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 60%.

Η κρίση οδήγησε τον Ερντογάν να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας έως το 2023.

Οι προτάσεις για ψηφιακή λίρα CBDC αποτελούν βασικό μέρος αυτού του σχεδίου.

Με την τουρκική κυβέρνηση να θέλει να αναλάβει τον έλεγχο, φαίνεται ότι ο Ερντογάν αποφάσισε ότι η καλύτερη στρατηγική για να υποστηρίξει την υπεροχή της ψηφιακής λίρας είναι μέσω ενός πολέμου σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Πηγή: newmoney

 
1196