Υποθαλάσσια καλώδια στην περιοχή Κύπρου: Κάθε €1 επένδυσης αποφέρει στο τέλος €8

Κύπρος και Ελλάδα ανέπτυξαν τις στρατηγικές τους για καινοτομία στην περιοχή

Οι στρατηγικές της Ελλάδας και της Κύπρου που στοχεύουν στην καινοτομία, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα στην περιοχή αναπτύχθηκαν στο πάνελ «Δημιουργία Περιφερειακών Συνεργασιών για ένα Ισχυρό Κόμβο Καινοτομίας στην Περιοχή», στο πλαίσιο του 19ου οικονομικού συνεδρίου του Economist στην Κύπρο (19th Cyprus Economic Summit).

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο της χώρας με στόχο την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών και τεχνολογίας.

Ο κ.Αναγνωστόπουλος τόνισε τη σημασία της ισχυρής υποδομής δεδομένων, της ψηφιακής κινητικότητας, της παρακολούθησης της τεχνητής νοημοσύνης και των κόμβων επιχειρηματικής καινοτομίας σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η συνεργασία στην περιοχή.

Tόνισε τη σημασία της δημιουργίας υπερσύγχρονων κέντρων δεδομένων και υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων στην περιοχή. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, που μοιράζονται μια κρίσιμη γεωγραφική περιοχή, πρόκειται να επωφεληθούν πάρα πολύ από τέτοιες επενδύσεις. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, όπως είπε, κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτά τα έργα υποδομής θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικό πλεόνασμα οκτώ ευρώ.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, εφόσον λειτουργήσουν στο εγγύς μέλλον, θα οδηγήσουν σε σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες. Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντάς την τον «αυτοκινητόδρομο του μέλλοντος».

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη ψηφιακή κινητικότητα και την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πορτοφολιού για τη διευκόλυνση των απρόσκοπτων συναλλαγών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρθηκε στο αναδυόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας την εκθετική ανάπτυξη των μοντέλων AI. Προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν τα όλο και πιο έξυπνα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, και σημείωσε την ανάγκη για προσεκτικό χειρισμό των προσωπικών δεδομένων. Τόνισε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι απαραίτητη για τη δοκιμή και τη ρύθμιση αλγορίθμων, διασφαλίζοντας την υπεύθυνη και ασφαλή ανάπτυξη καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης.

Επεσήμανε ακόμα ότι η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο σε αυτές τις τρεις βασικές κατευθύνσεις θα μπορούσε να φέρει ουσιαστικά οφέλη, οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη.

Υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της δημιουργίας επιχειρηματικών κόμβων και κόμβων καινοτομίας για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την ενίσχυση του συνολικού επιχειρηματικού τοπίου και την ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας.

 Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, Τάκης Κληρίδης, αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας «Όραμα 2035».

Ο κ.Κληρίδης είπε ότι ένας από τους στόχους του «Οράματος 2035» είναι να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα κράτος πρότυπο με μια αποτελεσματική κυβέρνηση, ένα αμερόληπτο και ισχυρό δικαστικό σύστημα και μια διαφανή αγορά προσβάσιμη σε όλους. Είπε επίσης ότι το σχέδιο επικεντρώνεται στη διασφάλιση μιας βιώσιμης και ακμάζουσας οικονομίας.

Τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις τονίστηκαν από τον κ. Κληρίδη ως βασικοί μοχλοί παραγωγικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σε σχέση με την πράσινη οικονομία είπε πως περιλαμβάνει την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αρχών κυκλικής οικονομίας και πράσινων καυσίμων.

Τόνισε επίσης τη σημασία της κοινωνικής βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ο κ.Κληρίδης υπογράμμισε τη σημασία ενσωμάτωσης παραγόντων ESG (περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και παράγοντες διακυβέρνησης) στη νέα στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος διατηρεί μια ισορροπημένη και βιώσιμη προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ανέφερε ότι η Κύπρος ενθαρρύνει διεθνείς εταιρείες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να εγκατασταθούν στη χώρα. Για να διευκολυνθεί αυτό, η κυβέρνηση προσφέρει διάφορα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών πλεονεκτημάτων και μιας βελτιωμένης διαδικασίας One-Stop Shop για να επιταχύνει την ίδρυση εταιρειών στην Κύπρο. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η μετεγκατάσταση στην Κύπρο πιο ελκυστική για τις διεθνείς εταιρείες ΤΠΕ και να προωθηθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και την ανάπτυξη.

ΚΥΠΕ