Εκατοντάδες μικροπωλητές στην Ινδία αποδείχτηκαν εκατομμυριούχοι

Η υπηρεσία εισοδήματος της εφορίας στην Ινδία ξεσκέπασε λαβράκι. Βρήκε εκατοντάδες κρυφούς εκατομμυριούχους μεταξύ των μικροπωλητών στην πόλη Κανπούρ.

"Ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται" λέει ο λαός και τους περισσότερους εκατομμυριούχους τους αναγνωρίζει κανείς εύκολα. Ωστόσο, περισσότεροι από 250 μικροπωλητές και ρακοσυλλέκτες στην Ινδία ήταν στην πραγματικότητα εκατομμυριούχοι, έχοντας κρυφές καταθέσεις 37,5 εκατ. ρουπιών (περίπου 500 χιλ. δολάρια) κατά μέσο όρο ο καθένας.

Όπως διαπίστωσαν οι οικονομικές υπηρεσίες της Ινδίας, τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων και γεωργικών εκτάσεων. Ωστόσο, το πληροφοριακό τμήμα της ινδικής εφορίας ξεσκέπασε τους φοροφυγάδες, όταν πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους στα οικονομικά τους δεδομένα.

Για να κρύψουν με επιτυχία τις περιουσίες τους, οι μικροπωλητές είχαν κάνει επενδύσεις και αγορές στο όνομα άλλων μελών της οικογένειάς τους και χρησιμοποιούσαν συνεταιριστικές τράπεζες και μικρά επενδυτικά σχήματα για να μπορούν να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.

Οι κρυφοί εκατομμυριούχοι εντοπίστηκαν όταν ένας μικροπωλητής χρησιμοποίησε το ΑΦΜ τους για να πραγματοποιήσει συναλλαγές, κάτι που κατέληξε σε μια εκτεταμένη έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό περισσότερων από 250 μεγάλων φοροφυγάδων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ινδία.
Το 2016, μικροπωλητές φαγητού στην Κανπούρ πιάστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα πάνω από 600 εκατ. ρουπίες (περίπου 8 εκατ. δολαρίων), σύμφωνα με το Vice News.

Έτσι, συντηρούνται οι ευρέως διαδεδομένοι αστικοί μύθοι που υπάρχουν στην Ινδία, σύμφωνα με τους οποίους οι μικροπωλητές στις πόλεις της χώρας είναι στην πραγματικότητα εκατομμυριούχοι που διαθέτουν κρυφές περιουσίες.
 να σημειώσουμε πάντως πως οι μικροπωλητές είναι από εκείνους που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού, με την επιβολή των lockdown να έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στις επιχειρήσεις τους.

Στη Βομβάη για παράδειγμα, οι αρχές έδωσαν μόλις 15 χιλ. άδειες μικροπωλητών, παρά το γεγονός ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι από 250 χιλ., αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να πωλούν παράνομα τα προϊόντας τους στους δρόμους της ινδικής μεγαλούπολης.

Πηγή: Sputnik.gr