Γιαγιά κήρυξε πόλεμο στην JP Morgan και στους εγγονούς της

H 93χρονη κέρδισε τη δίκη - Έλαβε αποζημίωση σχεδόν 19 εκατομμυρίων δολαρίων συν τις αμοιβές και τα έξοδα των δικηγόρων

Όταν η 93χρονη Beverley Schottenstein, από την Φλόριντα συνειδητοποίησε ότι οι δύο εγγονοί της που διαχειρίζονταν τα χρήματα της μέσω της JP Morgan, πλαστογράφησαν έγγραφα και έκαναν κακή διαχείριση με αποτέλεσμα η ίδια να χάσει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα.

Αν και ορισμένοι συγγενείς την προέτρεψαν να μην στραφεί εναντίον τους, εκείνη ήταν αποφασισμένη. Αυτό που έκαναν οι διαχειριστές των κεφαλαίων της ήταν λάθος, είπε. Έπρεπε να πληρώσουν. Ακόμα κι αν ήταν τα εγγόνια της.

Με τη βοήθεια των δικηγόρων της, η 93χρονη παρέπεμψε τους δύο εγγονούς της και την JPMorgan στην διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής της Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας, την Finra. Ζήτησε 69 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από σειρά καταθέσεων που διήρκεσαν μήνες και έληξαν τον Ιανουάριο, η απόφαση της επιτροπής δικαίωσε την Beverly.

Η Beverley Schottenstein, έλαβε αποζημίωση σχεδόν 19 εκατομμυρίων δολαρίων συν τις αμοιβές και τα έξοδα των δικηγόρων. Είχε κατηγορήσει την JP Morgan, τον Evan A. Schottenstein στη Νέα Υόρκη και τον Avi E. Schottenstein στο Λος Άντζελες, για απάτη και παραβίαση του καταπιστευτικού καθήκοντος για μη εξουσιοδοτημένες αγορές κινητών αξιών μεταξύ του 2014 και του 2019, καθώς και για την εγγραφή της στην λήψη ηλεκτρονικών εκκαθαριστικών, χωρίς την άδεια της.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι αγόρασαν δομημένα προϊόντα και μετοχές για τις οποίες η JP Morgan ήταν «market maker», συμπεριλαμβανομένης της μετοχής της Apple, και συμμετείχαν σε αρχικές δημόσιες προσφορές άλλων εταιρειών, σύμφωνα με τα έγγραφα της Finra.

«H πελάτης μας είναι πολύ ευχαριστημένη και το ίδιο είμαστε και εμείς», δήλωσε ο δικηγόρος της Beverley Schottenstein, Scott Ilgenfritz, συνεργάτης της Johnson, Pope, Bokor, Ruppel & Burns στην Τάμπα της Φλόριντα.

Η Beverley ζήτησε αρχικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση τον Ιούλιο του 2019, αλλά αύξησε το αίτημά της σε περισσότερα από 69 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος των ακροαματικών διαδικασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοδιάσκεψης στο Zoom.

Η ομάδα τριών «δημόσιων» διαιτητών έκρινε ότι η JP Morgan, ο Evan και ο Avi ευθύνονται ο καθένας ξεχωριστά για απάτη και ότι η τράπεζα και ο Evan ευθύνονται επίσης για κακοποίηση ηλικιωμένης κατά παράβαση του καταστατικού της Φλόριντα.

Με βάση την απόφαση, η JP Morgan είναι υπεύθυνη να καταβάλει τα 4,7 εκατ. δολάρια της αποζημίωσης, ενώ θα πληρώσει στην Beverley Schottenstein άλλα 4,3 εκατομμύρια δολάρια για μια επένδυση σε ένα Private Equity Fund της Coatue καθώς και 172.631 δολάρια για έξοδα.

Ο Evan μεμονωμένα θα πληρώσει 9 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση και 172,631 δολάρια για τα έξοδα, ενώ ο Avi θα καταβάλει για αποζημίωση 602.251 δολάρια.

Η JP Morgan και ο Evan πρέπει επίσης να πληρώσουν από κοινού τις αμοιβές των δικηγόρων της Beverley.

Οι πρώην χρηματιστές απομακρύνθηκαν από την τράπεζα τον Ιούλιο 2019, όταν έγινε η καταγγελία.

Η JP Morgan απέλυσε τον Evan για «ανησυχίες σχετικά με την συναλλακτική του δραστηριότητα για λογαριασμό ενός μέλους της οικογένειας του και για την ορθότητα των εγγραφών που το αφορούσαν», σύμφωνα με το BrokerCheck.

Ο Evan ξεκίνησε την καριέρα του ως χρηματιστής το 2006 στη Citigroup, και πήρε μεταγραφή στη Morgan Stanley το 2009, ενώ το 2014 προσχώρησε στην JP Morgan. O Avi ξεκίνησε την καριέρα του στη Morgan Stanley το 2009 και επίσης έγινε μέλος της JP Morgan το 2014, σύμφωνα με τα αρχεία τους.

Η Beverly είπε ότι αν και το ποσό της αποζημίωσης ήταν λιγότερο από αυτό που ζητούσε, ένιωσε καλά που οι διαιτητές αποφάσισαν υπέρ της για όλους τους ισχυρισμούς. Άξιζε ο αγώνας, πρόσθεσε.

«Ήμασταν κοντά. Όλη η οικογένεια είναι κοντά. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να κλέψουν από τη γιαγιά τους. Αν χρειαζόταν κάτι – οτιδήποτε, ήμουν εκεί. Θα τους βοηθούσα με κάθε τρόπο», είπε η Beverly σε συνέντευξή της πριν από την ανακοίνωση της αποζημίωσης. «Αν ήταν σωστοί, θα μπορούσαν να είχαν τον κόσμο από μένα».

mononews.gr - Λίλιαν Μαργαρίτη