Γιατί πρέπει να κατεδαφιστεί κάστρο αξίας $64 εκατομμυρίων

Η έπαυλη πρέπει να κατεδαφιστεί εντός 18 μηνών αλλιώς ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει πρόστιμο $600 για κάθε μέρα

Ο Βρετανός εργολάβος ακινήτων, Πάτρικ Ντίτερ, και η σύζυγός του, Μόνικα, ήθελαν να αγοράσουν μια έπαυλη στην Τοσκάνη. Αντ ‘αυτού, το ζευγάρι κατέληξε να χτίζει το δικό του κάστρο συνολικής αξίας 64 εκατομμυρίων δολαρίων στο Γκρας, μια πόλη στη νότια Γαλλία, λίγο πιο έξω από τη Νίκαια.

Η υπερπολυτελής κατοικία ονομάζεται «Chateau Diter» και διαθέτει 18 σουίτες, δύο ελικοδρόμια, 3 πισίνες και μια τεράστια έκταση κήπων. Αλλά από ότι φαίνεται, είναι λίγα ακόμη τα ψωμιά της. Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε πως το κάστρο έχει χτιστεί παράνομα και τώρα με απόφαση που πάρθηκε, ο Ντίτερ θα πρέπει να το κατεδαφίσει εντός 18 μηνών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider, o επιφανής επιχειρηματίας υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο αξίας 550.000 δολαρίων και σε περίπτωση μη τήρησης της δικαστικής απόφασης θα πρέπει  να καταβάλει επιπλέον καθημερινά το ποσό των 600 δολαρίων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Ντίτερ εδώ και χρόνια παλεύει για να διατηρήσει την υπερπολυτελή ιδιοκτησία του αλλά τα πρόστιμα συσσωρεύονται. Τον Μάρτιο του 2019, ένα άλλο δικαστήριο έκρινε ότι ο πύργος χτίστηκε χωρίς άδεια σε προστατευόμενη δασική περιοχή. Το δικαστήριο τότε διέταξε το Βρετανό να το κατεδαφίσει, διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 226.000 δολαρίων καθώς και 565 δολάρια επιπλέον ημερησίως. Σε ακροάσεις το 2016 και το 2017, ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε ξεχάσει να ζητήσει άδεια δόμησης.

ω

ω

«Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δεν είναι ο επίλογος της εν λόγω υπόθεσης», δήλωσε ο δικηγόρος του. «Η ιδέα της κατεδάφισης του Chateau Diter, ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, είναι αδιανόητη και ανόητη. Θα παλέψουμε για να το αποφύγουμε». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως αν χρειαστεί θα καταφύγουν στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης. «Αυτό είναι τρελό. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ντίτερ» υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς.

Ο Ντίτερ έχτιζε το κάστρο του από το 2000 έως το  2011. Οι γείτονες έχουν στο παρελθόν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να δώσουν τέλος σε αυτό το παραλήρημα. Στο κάστρο τα τελευταία χρόνια γίνονταν δημοφιλή πάρτι και γαμήλιες τελετές με περισσότερους από 2.000 προσκεκλημένους. Εκεί γίνονταν επίσης και τα γυρίσματα της δημοφιλούς βρετανικής σειράς, Ριβιέρα. Ακόμη και σήμερα, όμως ο Ντίτερ δεν είναι διατεθειμένος να παραδεχτεί την ήττα του και από ότι φαίνεται δεν σκοπεύει να τα παρατήσει. 

newmoney.gr